Deel via

Voel je 25% gelukkiger in vijf minuten tijd!

October 2016
Weet je nog dat je genoeg gespaard had zodat je je een blinkend nieuwe auto kon aanschaffen en dat je je sindsdien altijd gelukkig voelde? Nee? Ik ook niet. Want zo werkt het inderdaad niet. We kopen dingen, we bereiken doelen, we verwennen onszelf – maar een blijvend geluksgevoel geeft dat niet. Life coach Wim Annerel weet een simpele manier om in slechts 5 minuutjes per dag heel wat gelukkiger te worden!

Wat werkt er dan wel?

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het antwoord: dankbaarheid.

Niet gelukkig zijn komt vaak neer op een of andere vorm van angst: angst om niet genoeg te hebben, angst om niet goed genoeg te zijn.

Je kan je bijvoorbeeld ellendig voelen op het werk omdat je bang bent dat je je job niet aankan en dat je ontslagen wordt. Je aarzelt bijvoorbeeld al een jaar om een eigen zaak op te starten omdat je bang bent dat klanten je niet professioneel genoeg gaan vinden. Als iemand je de pas afsnijdt in het verkeer en je wordt boos omdat die jou in gevaar heeft gebracht, dan is dat ook angst.

Maar dankbaarheid gaat in tegen die angst. Als je jezelf kan trainen om meestal in een staat van dankbaarheid te zijn, dan kan je je angst sterk verminderen en jezelf openstellen voor geluk.

De simpele techniek

En dat trainen is eigenlijk niet zo moeilijk. Elke nacht voordat je gaat slapen, maak je een lijstje van vijf dingen waarvoor je dankbaar bent.

Het lijkt nogal vreemd of bizar in het begin, maar iedereen kan vijf dingen bedenken. Je kan dankbaar zijn voor je gezin, voor een zonnige dag, een lekkere maaltijd, je gezondheid, je beste vriendin, een nieuw inzicht of een speciaal moment. Zelfs als het slecht met je gaat, kan je nog dankbaar zijn voor het feit dat alles niet nog slechter gaat.

Censureren of corrigeren is niet nodig. Of de zaken op jouw lijst nu zo diep zijn als de liefde van een ouder voor een kind, of zo frivool als een kop koffie met een stukje chocolade, het belangrijkste is dat je minstens vijf dingen vindt waarvoor je dankbaar bent.

Het duurt niet lang vooraleer je een effect merkt van deze simpele techniek. In een studie bleken deelnemers 25% gelukkiger na twee weken deze oefening te doen.

Waarom werkt deze techniek?

Door dagelijks een dankbaarheidslijstje te maken, herschool je jouw brein om positieve dingen op te merken. We komen elke minuut van ons leven zoveel informatie tegen, dat ons brein het meeste ervan moet filteren.

Stel je voor dat je elke tik van de klok of elke voetstap zou opmerken, je zou er gek van worden. Maar wanneer je een nieuw woord leert, zie of hoor je dat woord plots overal. Omdat het nu het etiket ‘belangrijk’ heeft, merkt je brein het op in plaats van het op de achtergrond te laten.

En van dat effect kan je profiteren. Door je dagelijkse dankbaarheidslijst te maken, zit je brein op de uitkijk om dingen te vinden waarvoor je dankbaar kunt zijn. En al gauw begin je die overal op te merken.

Meer en meer merk je positieve ervaringen op terwijl ze gebeuren, en voel je je ook dankbaar op het moment zelf. En nadien geniet je er opnieuw van terwijl je eraan terugdenkt en ze op je lijst zet.

In een andere studie maakten de deelnemers slechts gedurende één week een dagelijks lijstje. Tegen het einde van de week toonden ze al meer geluk en minder depressiviteit, en bovendien voelden ze zes maand later nog steeds de positieve effecten.

En jij?

Wil jij deze eenvoudige techniek om je beter te voelen eens een week uitproberen: gewoon elke dag 5 lijntjes schrijven?

Hoe zou het zijn om nu meteen al eens te noteren waar je op dit moment dankbaar voor bent? Je mag het zelfs delen in de reacties hieronder.

Nog inspiratie nodig? Lees dan hier 40 dingen die je kan doen om gelukkiger te zijn.

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

Michael
Ik ben dankbaar voor dat ik dit lezen mag, en laat wel weten of het gaat helpen.
1/11/16 08:39 REAGEER
Palmita
IK HEB ER GEEN TWEE...ALS JE LEVEN VERPEST IS DOOR EEN STALKER!!!
1/11/16 13:49 REAGEER
Geluk bestaat niet an sich, het is 'n illusie ! Wel momenten van je beter of slechter te voelen, up en down. Het is voor iedereen anders........................voor mezelf, ik ben alleen, het beste dat mij overkwam toen ik weduwe werd. Vrijheid blijheid, zeg ik maar , niets moet, alles kan. Seule maitre a bord, dat is pas leven :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Nicky
1/11/16 22:00 REAGEER
Ivanho
Ik ben dankbaar dat mijn ex me 25jaar heeft bedrogen en dat we gescheiden zijn.
Anders had ik nooit het geluk gehad om mijn nieuwe schat te leren kennen
Ik ben dankbaar voor het fantastische lange weekend dat we samen hebben genoten
Ik ben ook dankbaar voor alles wat ze voor mij doet, dankbaar dat ik met haar elke dag nog mooie en leuke plannen kan maken en dankbaar dat we allebei nog gezond zijn en hoop dit zo nog lang te mogen houden.
Bedankt om me eraan te herinneren dat er zoveel leuke dingen zijn waar we dankbaar voor kunnen zijn ...
2/11/16 07:36 REAGEER
Vannie
Ik ben dankbaar dat ik nu kankervrij ben.
Ik ben dankbaar dat ik vrienden heb.
Ik ben dankbaar dat ik kan sporten.
Ik ben dankbaar dat er geen oorlog is waar ik woon.
Ik ben dankbaar om het vriendelijke gebaar van een onbekende.
2/11/16 17:59 REAGEER
Jozefien
Een kleinzoontje van 3,5 jaar, momenteel met ouders woonachtig in Mali, stuurde een berichtje dat hij bij mammie en pappie wil komen wonen, bedankt voor het berichtje.
Vandaag niet treurig geweest, bedankt.

2/11/16 22:23 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels