Deel via

Moeten we het zomeruur afschaffen?

November 2016
Bij elke omschakeling van het zomeruur naar het winteruur, of omgekeerd, duiken er stemmen op om het zomeruur af te schaffen. De negatieve impact op onze biologische klok is namelijk groot. Peter Catthoor van Familiehulp is voorstander, maar heeft er ook wat dubbele gevoelens bij.

Is binnenkort het laatste zomeruur aangebroken?

Sinds twee weken zijn we opnieuw overgeschakeld op de wintertijd. De klok werd een uur teruggedraaid. Leuk om in dat laatste weekend van oktober een uur langer te kunnen slapen, maar daarmee is alles ook gezegd. ’s Avonds wordt het nog sneller donker en de kortste winterdagen loeren al om de hoek.

Elke keer zorgt die overgang tussen wintertijd en zomertijd bij mij voor ergernis. Er is niet alleen dat gedoe om al je klokken te moeten verzetten, gelukkig gebeurt dat bij vele digitale klokken in computers, smartphones of auto’s al automatisch. Maar daarnaast raakt je slaapritme verstoord. Vooral ouderen en kinderen hebben daar de eerste dagen en zelfs weken na de uurwisseling veel last van. Vraag het maar aan elke kleuterjuf in Vlaanderen. Ook de kinderverzorgsters van De Speelboom, de kinderdagverblijven van Familiehulp, kunnen hierover meepraten. Zij merken elke keer weer dat peuters uit hun ritme raken, sneller moe worden en geprikkeld rondlopen. Meerdere studies tonen trouwens aan dat de uurwisseling een grote impact heeft op onze biologische klok. Niet alleen bij de mens overigens, maar ook bij planten en dieren.

Zoals bekend liggen de wortels van de hernieuwde invoering van het zomeruur (de Lage Landen kenden tussen 1918 en 1945 al een verschil tussen wintertijd en zomertijd, maar zagen dat na de Tweede Wereldoorlog verdwijnen) in de oliecrisis van de jaren zeventig van de vorige eeuw. De exuberante olieprijzen deden de overheden nadenken over middelen om meer energie te besparen. Als oplossing greep men in 1977 terug naar het oude recept van de zomertijd. De klok wordt een uur vooruit gedraaid, waardoor het 's morgens een uur langer donker blijft en ’s avonds een uur langer licht. De onderliggende gedachte is dat de periode van daglicht dan beter overeenstemt met de uren waarop de meeste mensen wakker zijn. Dat zou dan weer positieve effecten hebben op het energieverbruik. Die effecten worden al van in het prille begin betwist, maar toch verdraaien sindsdien meer dan 70 landen hun klok tweemaal per jaar.

De uurwisseling heeft een impact op het biologische ritme van mens, dier en plant

De hernieuwde invoering van het zomeruur zorgde meteen voor controverse. Niet alleen door de geringe invloed op het energieverbruik, maar vooral door de impact op het biologische ritme van mens, dier en plant. En zo klinkt al jaren de roep om het onderscheid tussen zomertijd en wintertijd weer op te heffen. Iets waar ik me volledig bij aansluit. Maar keren we dan terug naar de wintertijd? Of opteren we voor een continue zomertijd? Dat laatste lijkt uiteraard een aantrekkelijke gedachte.

Alleen moeten we wel het volgende in ons achterhoofd houden: ons land ligt samen met de rest van West-Europa in de tijdszone UCT+1, wat betekent dat we 1 uur voorliggen op de centrale standaardtijd (UCT) die in Groot-Brittannië en Portugal geldt. Als we overschakelen op de zomertijd komen we in de tijdszone UCT+2 terecht. De wintertijd (UCT+1) sluit dus het meest bij de astronomische realiteit aan, zeker als je bedenkt dat we geografisch eigenlijk de centrale standaardtijd zouden moeten volgen: zie deze afbeelding.

Als we het hele jaar voor eenzelfde standaardtijd kiezen, moet dus in principe het zomeruur verdwijnen dat voor 1977 ook niet bestond. Dan zeggen we meteen ook vaarwel tegen die langere zomeravonden waarop we zonder verlichting van onze tuin of het terras kunnen genieten. Als we continu de zomertijd willen volgen, moet ons land naar een andere tijdszone overschakelen. Dat is nagenoeg onmogelijk, aangezien al onze omringende landen ook de tijdszone UCT+1 volgen.

Turkije trekt zich daar alvast niks van aan. Dat land heeft afgelopen zomer beslist om de wintertijd af te schaffen en voortaan het hele jaar door de zomertijd te volgen. Als reden verwijst Ankara ook nu weer naar een beter gebruik van het daglicht, ook in de winter. Als gevolg verschuift het hele land van tijdszone, maar door hun ligging ten opzichte van de buurlanden levert dat minder praktische problemen op dan als België dat bijvoorbeeld zou doen. Het idee om het hele jaar zomertijd in te voeren, gaat echter ook in andere landen op. We zouden de voordelen van de langere avonden behouden (ook in de winter), al duurt het ’s morgens langer eer het licht wordt.

Zoals gezegd, het lijkt een aanlokkelijke gedachte. Maar een algemene verschuiving van de tijdszones zou als gevolg hebben dat het ritme van de natuur verder af komt te staan van de normale zonnetijd. En of dat zo gunstig is voor onze biotopen valt af te wachten. Biologisch zou het logischer – en gezonder? - zijn om de wintertijd te behouden.

Mijn gevoel is dus dubbel. Ik zou graag het verschil tussen zomer- en wintertijd zien verdwijnen, maar het genot van die lange zomeravonden wil ik toch liever niet verliezen. En waarschijnlijk zal ik niet de enige zijn die daar zo over denkt. Maar ondertussen lopen onze kinderen wel weer enkele weken verward, vermoeid en geprikkeld rond.


Vind jij dat het verschil tussen zomer- en wintertijd afgeschaft moet worden? Of vind je het toch nuttig? Laat het ons weten in de reacties!


 

Auteur: Peter Catthoor

63 reacties

Bora
Van mij mag het zomer uur afgeschaft worden ,voor 1977 bestond het ook niet
14/11/16 16:40 REAGEER
Jos1
Terug naar het winteruur zoals het voor 1977 bestond. 's Avonds een uurtje langer licht heeft geen voordelen als je 's morgens vroeger moet opstaan en eventueel bij donker weer naar je taak moet vertrekken.
Geen last meer van total nutteloze uurverschillen.
15/11/16 11:18 REAGEER
jonackomjonackom
Voor mij is het maar niets
Wel 6weken voor aanpassing

15/11/16 12:12 REAGEER
Bjrlng
De status quo van 7 maanden optimaal gebruik maken van daglicht, heeft mijn pertinente preferentie. Moeilijk gaan doen over de tijdswisseling tweemaal per jaar, komt voornamelijk voort uit wat er tussen de oren gebeurt. Aanpassing aan het uur vroeger of later duurt slechts een dag, of, voor sommigen, wellicht enkele dagen.
15/11/16 07:31 REAGEER
robertbettens
Afschaffen is de boodschap, ik ben tegen geknoei van de tijd door de mens, er wordt al genoeg gemanipuleerd.
15/11/16 08:25 REAGEER
SUSKE
afschaffen die ellende !!
als marktkramer was het wachten tot bijna middag eer het aangenaam werd
probeer dan maar is vroeg in het jaar T shirts te verkopen !!
15/11/16 08:35 REAGEER
annyclaes
Voor mij hoeft dat zomeruur niet. De aanpassing is telkens een nachtmerrie, prikkelbaarheid, slecht slapen, ook eetstoornis met de daarbij horende ongemakken.
15/11/16 08:43 REAGEER
hviaene
Afschaffen. Optimaal gebruik van daglicht is een fabeltje. Wat je evt. in de avond zou uitwinnen aan minder licht gebruiken, gaan andere mensen 's morgens meer verbruiken. Denk vooral aan al die mensen die moeten leveren aan bedrijven en meestal 's morgens heel vroeg aan de slag moeten.
15/11/16 08:53 REAGEER
JimmyBullshit
Scha
15/11/16 08:54 REAGEER
JimmyBullshit
Schaf het zomeruur af.
Het doel was energiebesparing, maar het draaide anders uit.
s'Avonds worden de lichten toch vroeger aanstoken en het is nog eens gevaarlijker voor de verkeersveiligheid.
Ik vraag me trouwens nog steeds af welke mensen er uiteindelijk beslissen of het zomeruur blijft of afgeschaft wordt.
15/11/16 08:57 REAGEER
Ligt t'schijnt aan europa, om energie uit te sparen, lulkoek trouwens!!!!
15/11/16 23:19 REAGEER
demeulemeesterandré
Schaf het zomeruur maar af , besparen doen we toch niet daarmee . Al eens bedacht als ze het zomeruur behouden , het in de winter maar klaar zal zijn in de donkerste dagen om 10 uur in de voormiddag , zal nog meer energie kosten . Bij mij is het ook iedere keer problemen met de slaap de eerste maand na verandering
15/11/16 09:05 REAGEER
Fitees
Kan iemand mij eens uitleggen wat de gevolgen van winter-/zomeruur voor de planten?
15/11/16 10:10 REAGEER
Slecht, niet enkel voor flora en fauna, ook voor de mens.....verstoord heel het bioritme :)))))
15/11/16 23:21 REAGEER
aronjaco
Dat geknoei met de tijd , wel dag mag van mij per direct verdwijnen. Al eens aan de fietsers , kortom de zwakke weggebruikers gedacht ? In de donkerste dagen en in het vuilste weer ook nog eens meer gevaar lopen omwille van de tijdsmanipulaties. Stop daarmee. En , zoals gezegd , de gevolgen voor de gezondheid van ons allen zijn ook niet mis te verstaan toch .Europa moet in deze nu maar eens de gepaste beslissing nemen. Dus : gans Europa in eenzelfde tijdszone is de boodschap.
15/11/16 10:14 REAGEER
BEa
De overschakeling van zomercursus naar Winterthur en omgekeerd verstoort telkens weer mijn biologische evenwicht. Het is een zeer tegennatuurlijk gebeuren dat ik liefst zo vlug mogelijk wil afgeschaft zien. Daarbij heb ik een voorkeur voor het behoud van het zomeruur en het verdwijnen van het winteruur.
15/11/16 10:16 REAGEER
rolandnegenelf
Het zomeruur is voor de meeste mensen een probleem. Alle uurwerken en toestellen met een klok in huis moeten verzet worden. Bij sommige toestellen gebeurt het automatisch. Wie in organisaties zit moet voor de planning van activiteiten rekening houden met de uur verandering. Voor oudere mensen is het 2x per jaar (begin en einde) een probleem. Zij zijn technisch niet altijd bekwaam om hun toestellen aan te passen. AFSCHAFFEN van het zomeruur zou, voor mij althans, een goed zaak zijn.
Roland Dewulf
15/11/16 10:27 REAGEER
Groot gelijk....ik haat het zomeruur (kunstmatig) Het echte uur is het winteruur PUNT!!!!
15/11/16 23:24 REAGEER
Yokosuno
Ik heb als kind de tijd meegemaakt zonder wisseling winter/zomeruur. Sedert de invoering ervan heb ik elk jaar weken last bij de omwisseling. Afblijven dus en niet meer wisselen.

Wat heeft er dan mijn voorkeur, zomer of wintertijd behouden? Maakt mij eigenlijk niks uit, als men maar een keuze maakt en voor de rest van de gekozen tijd afblijft en die verdomde wisselingen achterwege laat.
15/11/16 10:49 REAGEER
katelijn
Het zomeruur moet blijven doorlopen, wintertijd weg.
's Morgens zitten wij toch op het werk en mag het wat
langer donker zijn wanneer wij na het werk thuis komen
kunnen wij tenminste nog iets doen, kinderen kunnen nog
wat buiten ravotten bij droog weer het is langer klaar.
Laatst waren wij in Turkije zij hebben het niet veranderd
nu is er een verschil van 2 uur maar 's avonds wel langer
klaar. Wat ik persoonlijk veel beter vind.
15/11/16 11:02 REAGEER
Felix123
Wat voor zever kunnen sommige individuen plaasten, schaf het winteruur af de dagen zijn al donker genoeg. Als ge het s'morgens moeilij k hebt om op te staan, kruip vroeger in uw bed en houdt op met tot half nacht naar die pruts tv te kijken. Dat is mij mening.
15/11/16 11:12 REAGEER
jeaninevanhaelter
Afschaffen is de boodschap winteruur en zomeruur is voor niks nodig en voor niks goed.
Maar een last voor mens en dier.
15/11/16 11:13 REAGEER
swa
Mijn hond heeft nooit een uurwerk laat staan van het te lezen
15/11/16 15:23 REAGEER
Jos1
Terug naar het winteruur zoals het voor 1977 bestond. 's Avonds een uurtje langer licht heeft geen voordelen als je 's morgens vroeger moet opstaan en eventueel bij donker weer naar je taak moet vertrekken.
Geen last meer van total nutteloze uurverschillen.
15/11/16 11:22 REAGEER
godelievefeyten
Lieve 1
Jos heeft overschot van gelijk en het 2maal overschakelen van uur brengt niets dan ongemak mee voor mens en dier laat ons de natuur niet manipuleren dat is voor niets goed.
15/11/16 11:34 REAGEER
godelievefeyten
Het zomeruur moet worden afgeschaft ze hebben ons blaasjes wijsgemaakt laat ons de natuur niet manipuleren en het winteruur laten dat is het meest natuurlijke.
15/11/16 11:29 REAGEER
jeanpierredoornaert
Afschaffen dat politiek gelul,voor niks goe,moet blijven zoals vroeger
15/11/16 11:33 REAGEER
lambertfiddelaers
Het zomeruur afschaffen,doen nu. Het is niet goed voor het imunsysteem van de mensen en zeker niet voor een persoon met MS .
15/11/16 11:36 REAGEER
felix.van.hoeck
Van mij mag dat gerust afgeschaft worden "heeft geen enkel nut en is zeer vervelend
15/11/16 11:45 REAGEER
waterjuffer
Voor dieren en planten is het midden van de dag als de Zon het hoogst staat. Dat is toch in de z.g. wintertijd het geval. Het valt mij steeds weer op dat de wintertijd mij biologisch het beste past. Dus vóór afschaffen van de zomertijd.
C. Hordijk
15/11/16 11:45 REAGEER
Volledig met u eens :((
15/11/16 23:27 REAGEER
marywelmers
Zomeruur afschaffen. Ik vind het moeilijk om elke keer aan te passen.
15/11/16 11:46 REAGEER
lucsoens
Blijf van mijn biologische klok af. Afschaffen dat onding van een zomeruur.
15/11/16 12:04 REAGEER
Mathieu
Gewoon afschaffen zou ik zeggen, zie er het nut helemaal niet van in. Als er al ooit enig nut geweest is.

Ik zie hier dat de vraag gesteld wordt wat de reactie op planten is. Wij hebben hier een hoop orchideeën staan en die blijven gewoon verder bloeien, zonder dat er ook maar één blad of bloem afvalt. Dus volgens mij geen enkel nut.
15/11/16 12:04 REAGEER
Janfons
Zomeruur afschaffen . Voor mensen die in ploegen werken zie er het nut niet van in.
15/11/16 12:15 REAGEER
Suzanne
Zomeruur afschaffen. Het duurt steeds 14 dagen vooraleer ik weer kan slapen. Dit brengt niks als miserie mee.
15/11/16 12:34 REAGEER
Jopie
Afschaffen uiteraard. Dat weten zelfs de koeien... Vraag dat maar aan de boeren met melkvee. Voor mij persoonlijk zou dit ieder jaar 2 keer 6 weken aanpassen uitsparen.
15/11/16 12:59 REAGEER
Heydend
Liefst het zomeruur altijd laten staan. Tweede keus is het huidige systeem. Maar zeker niet altijd het winteruur! Nu kan je tenminste in de lente/zomer nog iets doen 's avonds! Vanaf het laatste weekend van oktober begin ik al af te tellen naar het laatste weekend van maart!
Het begrip "tijd" is maar een afspraak/overeenkomst. Of we nu één uur of twee uur verschil hebben met UTC, who cares!
Kies toch voor het meest pragmatische! Nu kun je in de zomer/lente nog langer aan sport doen. Iedereen zegt dat we meer moeten bewegen!
15/11/16 13:21 REAGEER
veramortelez
Voor mij mogen ze werken met de zonnewijzer,dat is pas een biologische klok !als het 12u is,staat de zon pal in het zuiden..in Marokko is dit zo !aan sommige kerken zie je nog een zonnewijzer hangen.Dit is het beste voor de mens..s,avonds donker,dan begin je in je lichaam melatonine aan te maken,en zo slaap je goed.Groetjes.
15/11/16 13:39 REAGEER
yvettedanneels
afschaffen, en terug zoals het was voor 1977
15/11/16 14:23 REAGEER
Roland2
In 1977 was ik 27 jaar oud. Ik schrok mezelf een hoedje toen men sprak van het uurwerk te gaan wijzigen in de zomer en de winter. Dat was zogezegd voor de energie te besparen en het zou ten goede komen aan het toerisme. In de zomer een uurtje eerder vertrekken betekende een uurtje vroeger op de bestemming. Of het in al die jaren goed heeft gedaan betwijfel ik. Ieder jaar hoor ik mensen klagen als we weer eens naar het zomeruur overstappen. Ook voor mij mag dat verdwijnen. Iemand die 's morgens vroeg moet werken heeft weinig aan die zogenaamde lange zomeravonden. En als je 's avonds lang wil kunnen buiten zitten heeft men tegenwoordig ook LED verlichting die weinig verbruik dus zoveel besparen doen we tegenwoordig niet meer.
15/11/16 14:30 REAGEER
jeanvanhoorne
Afschaffen deze flauwe kul... Welke Europa-politieker heeft de moed of de "Tijd ??" .....
15/11/16 14:52 REAGEER
VGGerrit
Afschaffen dat zomeruur. Bij een normale Belgische zomer is het al wachten tot 14 uur eer het wat opwarmt. Dat komt ervan natuurlijk als je uw klok 2 uur laat voorlopen op de zon.
Daglicht om 22 uur is ook niet bepaald een aanmoediging om te gaan slapen, tot groot jolijt van de terrasjes liefhebbers. Dat dit mee uw biologische klok om zeep helpt heeft geen belang.
Maar maak u geen illusies, het zomeruur zal niet worden afgeschaft. Er zijn teveel groepen die er commercieel belang bij hebben dat het zo lang mogelijk licht is 's avonds.
15/11/16 14:55 REAGEER
Baardtje
Niet afschaffen het zit gewoon tussen de oren . Vele mensen klagen maar ze gaan wel op reis naar verre landen en daar hebben ze dan geen last van .
15/11/16 15:13 REAGEER
Hugoo
Inderdaad, beste. Dat is ook mijn gedacht ervan. Maar misschien juist daarom - het is een nutteloos gedoe - zou het mogen worden afgeschaft...
15/11/16 15:46 REAGEER
Gregory
Hoe eerder hoe liever om dat af te schaffen.Alleen de electriciteitsproducenten winnen daarbij.En geen 40 jaar wachten.We waren dat vroeger ook gewoon zonder zomeruur.
15/11/16 15:51 REAGEER
Annemie.thijs
Gewoon de gulden middenweg nemen voor heel de tijd zone.....
Half uurke later en iedereen is tevreden!!! :-) Op tijd in bed en toch nog lekker terrasjes kunnen doen.
Je biologische klok blijft waar ze is en je sporten 's avonds blijft ook wat het is ipv je te moeten verslepen omdat je eigenlijk wil gaan slapen wegens een uur verder in de dag.
Misschien een beter idee om over te leuteren in de politiek ipv wel of geen zomer/winteruur.
Eens beslist kunnen ze hun tijd vullen met serieuzer dingen :-)
15/11/16 16:25 REAGEER
Antimoon
AFSCHAFFEN: de reële ellende van verstoorde bioritmes, de per ongeluk gemiste afspraken (en vluchten!), het verzetten en aanpassen van vervoertabellen enz.
Zeker voor kinderen is het een ware hel.
15/11/16 17:03 REAGEER
degroopa
Het is totaal onzinnig te veronderstellen dat België het zomeruur kan afschaffen!Dat is een Europese kwestie.En het is uitgesloten dat de Nederlanders;Duitsers,Oostenrijkers dat zouden laten gebeuren.Voor hen zou het dan in de zomer reeds om 3u30 klaar zijn en om 20u donker.Men gaat er hier van uit dat het dagritme overal hetzelfde is.Dat is uiteraard niet zo.Zo is er reeds een klein kwartier verschil in zonnetijd tussen Maaseik en De Panne.Dat Portugal en UK een andere tijd hanteren geeft niet want zij liggen aan de uiteinden van de EU en west van Greenwich en hebben dus zelfs in wintertijd al langere dagen dan wij.Het UK ligt ook noordelijker en in de zomer zijn de dagen daar sowieso langer.Dus ofwel zo blijven(het zou reeds einde februari terug zomertijd mogen worden!)ofwel permanent op zomertijd blijven.Ik heb veel meer last van het veel te vroeg licht in de zomer dan van dat uurtje verschil bij de omschakeling.Ik beklaag trouwens iedereen die daar last van heeft.En bovendien kunnende gepensioneerden probleemloos op winteruur blijven als ze dat willen....
15/11/16 17:15 REAGEER
freddyvanderherten
De titel is "Moeten we het ZOMERUUR afschaffen?', maar dit artikel draait in feite de zaak om ! Het is zowat een pleidooi om het WINTERUUR af te schaffen !?
Ik denk zoals de meesten hier: in elk geval de wisselingen afschaffen. Maar dat moet inderdaad internationaal gebeuren. Hopelijk zijn er in al de andere EU-landen ook 'SeniorenNet's' ...?
15/11/16 17:33 REAGEER
guidmich
laten wij eens normaal doen en niet aan de tijd zitten veranderen. wat men denkt te winnen aan de ene zijde verliest men mogelijks dubbel aan de andere zijde.
15/11/16 17:41 REAGEER
guidoschotmans
Het is UTC, niet UCT ! Universal Time (Coordinated).

En Europa is veel te groot of beter te breed voor eenzelfde tijdzone. Dat is nu ook niet het geval.
Zomertijd in de winter behouden zou waanzinnig zijn. De mensen kunstmatig vroeg uit hun bed halen en zo veel meer kans op ijzel.
15/11/16 18:33 REAGEER
Apocalips
Waarom doen de heren die het voor het zeggen dat zij het beter weten dan de kosmische wetten die alles mooi regelt. Zolang blijven we mens-dom tot we beseffen dat we niet voor God moeten spelen en steeds nog JA zeggen tegen die dwaze regels van aardse wetten, ziedaar de chaos op onze wereld, dank u wel onnozelaars.
15/11/16 18:38 REAGEER
Minnie1946
Afschaffen zou ik zeggen telkens het uur veranderd of het nu zomeruur is of winteruur ik heb er steeds last van en dat vind ik helemaal niet zo fijn vroeger kenden wij dat ook niet en ik kan het weten want ik ben reeds een tijdje gepensioneerd wie vind zulke dingen toch allemaal uit hé
15/11/16 21:46 REAGEER
jeanmarchand
Wat heb je aan het zomeruur? In de zomer moet ik met klare daglicht proberen te slapen om s'morgens fit op te staan om te werken. Aan dat late klare zomeruur heb ik niks dan hinder.
Ik heb dus niks aan dat zomeruur. als ik in het weekend al wat later kan opblijven, dan mis ik die zwoele warme avond met sfeerlicht. We lopen 2h voor op het zonlicht. Ik blijf bij het normale winteruur. En als je persee het uur wil veranderen, dan wil ik s'winters het zonlicht volgen UCT+0
15/11/16 22:13 REAGEER
baelee
Afschaffen dat zomeruur, laat het middag zijn als het middag is, ttz als de zon op haar hoogste punt staat. Iedereen heeft last van deze onnodige omschakelingen, onze jongste kinderen nog het meeste die al voor dag en dauw moeten opstaan tegen hun natuurlijk slaapritme in. Dit heeft ons nog geen Euro opgebracht integendeel heel wat medische en technische problemen die ons heel wat meer kosten.
15/11/16 22:51 REAGEER
Afschaffen die handel, weg ermee . Terug zoals vroeger alleen winteruur, juiste uur trouwens! Wisselen is echt ongezond, de meesten hebben er last van . Maar Europa zal weeral nietwillen :((((((((( MVG Nicky
16/11/16 01:19 REAGEER
irissweentyvanhuffel
Ik zou het zelf niet weten. mijn biologische klok werkt toch niet. heb 28 jaar nachtdienst gedaan was dus telkens om de 2 dagen omschakelen .Het is nu wel in de avond vroeger donker wat minder leuk maar wij moeten mee met Europa dus ,??????





16/11/16 10:16 REAGEER
heli
Afschaffen en terug zoals vroeger. Het zal voor iedereen beter zijn.
16/11/16 14:29 REAGEER
marcelvanhoegaerden
Nogmaals in een woord afschaffen !!!!!!!.
16/11/16 16:39 REAGEER
marcelvanhoegaerden
Het zomeruur volledig afschaffen ,het is tegen het biologische in ,ik zelf heb er de ganse zomer last van.
Zelfs met de temperatuur bij frisse dagen moet je in de zomer wachten tot soms 12 uur voor de temperatuur stijgt ,ik vind er niets goed aan.
Ook voor de dieren en de kinderen is het niet goed, zo snel mogelijk afschaffen.
16/11/16 16:29 REAGEER
guidolaureyssens
Afschaffen heel het zootje met omschakeling v/h uur, heel het bioritme van de mens ligt telkens overhoop. Terug naar het normale uur en veel mensen zullen dankbaar zijn.
18/11/16 18:09 REAGEER
Creagirl
Ik zou het liefst willen dat het zomeruur afgeschaft wordt. Het kost me steeds verschillende weken om me aan te passen. Nu ik als chronisch patiënte veel medicatie moet innemen is het aanpassen nog moeilijker geworden, vooral naar het zomeruur. Het overstappen naar het winteruur duurt ook een hele poos, maar ik ben er sneller aan gewend dan aan het zomeruur. Ik vind dat sommige mensen hier en ook op andere forums met weinig respect reageren op mensen die veel moeite hebben om zich aan deze uurwisseling aan te passen en dit wel 2 x per jaar. Ik vind niet dat veel mensen, vooral kinderen - ouderen - zieken, hun bioritme moet verstoord worden, omdat er vele mensen zijn die nog een terrasje willen doen, terwijl het eigenlijk tijd is om te gaan slapen.
20/11/16 16:22 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels