Deel via

Het grote probleem voor Donald Trump

November 2016
De winst van Trump kwam voor velen onverwacht. En ook op de financiƫle markten werd de uitslag met een shock ontvangen. Na een aanvankelijke daling, besloten beleggers echter snel dat de winst van Trump helemaal niet zo slecht hoeft uit te pakken. Als zakenman kan Trump zelfs goed zijn voor aandelen. Heel gek is het dan ook niet dat de financiƫle markten sinds de winst van Trump aan een stuk door zijn gestegen. Toch zijn er ook wat punten van zorg, zegt Nico Pantelis, financieel expert bij Slim in Fondsen. De kracht van de dollar bijvoorbeeld.

Sterke dollar sinds Trump

Trump is zelf fel tegenstander van een sterke dollar. Het maakt de concurrentie moeilijker. Zeker wanneer moet worden geconcurreerd tegen Duitsland of Japan, die ook veel exporteren, maar dan met een valuta die een stuk minder sterk is. De toekomstige president heeft daarom meerdere malen aangegeven in te willen zetten op een zwakkere dollar.

Dan moet Trump nu haast een hartverzakking krijgen. Want sinds het nieuws van zijn winst, is de dollar alleen maar in waarde gestegen. Sterker: de dollarindex staat nu op het hoogste punt sinds 14 jaar!

De krachtige dollar heeft verschillende oorzaken. Zo schatten beleggers de kans op een renteverhoging in december dit jaar in op bijna 100%.

De nieuwe president heeft namelijk verschillende plannen om de economische groei een zetje te geven, wat goed zal zijn voor inflatie en daardoor zullen er meer renteverhogingen nodig zijn. Ook doen de andere plannen van Trump een duit in het zakje. Door bedrijven die veel geld in het buitenland hebben gestald belastingvoordelen te geven, wil Trump het geparkeerde geld weer naar Amerika halen, waardoor de vraag naar dollars ook kan toenemen.

43% kans op pariteit

Met de sterkte van de dollar zijn er ook weer veel traders die inzetten op een pariteit tussen de dollar en de euro. Op dit moment wordt de kans op 43% geschat, gemeten door Bloomberg. De tijd dat we voor iedere euro één dollar kregen, ligt al meer dan een decennium achter ons, maar kan – als het aan analisten ligt – rond 2017 weer terugkomen.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor toeristen die naar Amerika op vakantie willen, maar ook voor Amerikaanse bedrijven en een hoop andere landen. Opkomende markten zijn daarbij de eerste die geraakt kunnen worden, omdat ze een hoop schulden in Amerikaanse dollars hebben uitstaan. Een stijging van de dollar zorgt dan direct voor een stijging van de schuld uitgedrukt in eigen valuta.

Beleggers lijken dus vooral in te zetten op een stijgende rente en uiteindelijk inflatie. De sterke dollar past goed in het plaatje, maar geeft direct een probleem. Nu iedereen rekening houdt met inflatie, stijgen ook de rentes op obligaties.

De tienjaarslening steeg bijvoorbeeld van 1,75% naar 2,23% in nog geen week tijd. Dat is, net zoals de sterke dollar, een probleem. De kosten van de gigantische schuldenberg in Amerika van 20 biljoen, zijn direct omhoog gegaan. Ook al heeft Trump beloofd om die schuldenberg naar nul te reduceren, zien wij dat niet zo snel gebeuren.

Nu een renteverhoging zeker wordt geacht door beleggers, waarbij een sterker dollar ook een gegeven zal zijn, voorzien we een vervelende start voor Trump. En voor beleggers, want hoe sterk de markten nu ook ogen: een net zo sterke dollar, is gewoon een groot probleem.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen. 

2 reacties

Detemmerman
Dit zegt het allemaal ..... 34 reacties op zwarte piet .... nul op Trump. Voor ons de ver van mijn bed show ?
22/11/16 15:29 REAGEER
Voor mij is het alles behalve (ver van mijn bed show) Hou mijn hart vast............:(
23/11/16 03:31 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels