Deel via

De Great Rotation van 2017

December 2016
Op de beurs wordt wel vaker gesproken van een ‘great rotation’. Beleggers stappen dan en masse uit het ene actief en weer in het andere actief. Als we nu naar de beurzen kijken, dan lijken de kaarten gelegd voor een nieuwe great rotation: van obligaties naar aandelen. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft duiding.

Het rommelt op de obligatiemarkten

Er is heel veel aan de hand op de obligatiemarkten. Voor het eerst in jaren, stijgen de rentes weer op obligaties (omdat de prijzen van obligaties dalen). Daarmee lijkt een einde te komen aan de bijna drie decennia van dalende obligatierentes.

Sinds de jaren ’80 zijn obligaties altijd in waarde gestegen, omdat de rentestanden eigenlijk altijd daalden. Natuurlijk is dat niet in een rechte lijn gebeurd, want dat gaat eigenlijk nooit op de beurs. Er zijn periodes geweest met hevige volatiliteit waarbij obligaties fors hebben bewogen. Maar de algehele trend is voor iedereen duidelijk zichtbaar: obligaties zaten in een stevige bullmarket.

Op bovenstaande grafiek is bijvoorbeeld de prijsontwikkeling zichtbaar van de afgelopen 20 jaar. Merk op dat er soms stevige dalingen zijn geweest, bijvoorbeeld in 2008 en in 2013. Toch hebben obligatieprijzen zich altijd hersteld en werd de weg omhoog verder ingezet.

Als de geschiedenis enige raadgever mag zijn, zou vandaag de dag dus ook weer een prima koopmoment kunnen inluiden. Maar, obligatieprijzen hebben vooral geacteerd op de steeds lagere rente. En juist daar lijkt nu een einde aan te komen.

Trump en de obligatiecrash

Nu Donald Trump aan de macht komt in Amerika, waar fors wordt ingezet op een aantrekkende economie, lijken beleggers ineens weer rekening te houden met inflatie. En dat is vervelend voor obligaties, die juist gebaat zijn met een deflationaire omgeving. Tel daar nog bij op dat de Fed ook weer de rente kan gaan verhogen, en obligaties worden steeds minder aantrekkelijk.

Met een werkloosheid onder de 5%, een zeer beperkte – maar toch aanwezige – loongroei en een inflatie rond de 2%, kunnen we nog niet spreken van een oververhitting van de economie, maar wel van genoeg redenen om een renteverhoging door te voeren.

Het is dan ook aannemelijk dat er een einde gaat komen aan de jarenlange obligatierally, nu de fundamenten wijzen op een verandering van factoren.

Een rotatie naar aandelen?

Obligaties waren voor veel beleggers een fantastische investering. Jarenlang was er met de lage inflatie sprake van een constant rendement. Zeker op de langer lopende bedrijfsobligaties was een couponrente van 6 tot 8% niet ongewoon. Bovendien was er sprake van weinig volatiliteit.

Nu staan de zaken er anders voor. Obligaties zijn op een paar weken tijd met meerdere procentpunten tegelijkertijd in waarde gedaald. Voor aandelen is dat wat gewoner, maar voor de stabiele obligaties levert dat een flinke shock op. Met de toegenomen volatiliteit en de inflatieverwachtingen in het achterhoofd, mogen we dan ook rekening houden met een hoop beleggers die het obligatieschip zullen verlaten.

Dat betekent dat er veel geld op de markt gaat komen. En dat zou een rotatie kunnen inluiden van beleggers die uit obligaties stappen en in activa gaan zitten die beter bestand zijn tegen inflatie. Daarbij kan gedacht worden aan vastgoed, maar ook goud en het meest voor de hand liggend: aandelen. En een grote rotatie naar aandelen kan natuurlijk als positief worden gezien voor het komende beursjaar 2017.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels