Deel via

Een niet te missen verjaardagscd: Shakespeare Songs

December 2016
Recensente en operaliefhebster Lucrèce Maeckelbergh houdt jullie voortaan op de hoogte van nieuwe klassieke werken. In dit eerste artikel stelt ze jullie een fantastische cd voor met twee van haar absolute voorkeursmuzikanten: tenor Ian Bostridge en Antonio Pappano aan de piano.

Shakespeare Songs ****

De vierhonderdste verjaardag van de dood van William Shakespeare vindt vanzelfsprekend ook weerklank in de wereld van de klassieke muziek. Naast die andere literaire reus, Goethe, is hij zeker een van de schrijvers die het vaakst getoonzet zijn, bovendien in allerlei genres: lied, cantate, opera. Het is dus een schitterend idee dat deze twee muzikanten van hoog niveau en sterk Britse inslag een vocale reis doorheen de tijd maken met liederen op teksten van Shakespeare. Die teksten zijn zowel sonetten als scènes uit diverse toneelstukken van Shakespeare, zoals The Tempest, As you like it, Two Gentlemen of Verona enz. De keuze is heel selectief gemaakt en biedt bovendien enkele nauwelijks bekende vocale ontdekkingen, zoals de liederen van Erich Wolfgang Korngold. Van hem vertolkt Bostridge Desdemona’s Lied, dat overbekend is als het Wilgenlied uit Verdi’s Otello. Het krijgt hier een heel andere – zij het al even melancholische versie. En wie staat er nog bij stil dat het overbekende lied van Schubert (in de vertaling van Bauernfeld) An Silvia origineel uit Two Gentlemen of Verona van Shakespeare komt? We horen hier naast Schubert ook de toonzetting van Gerald Finzi, een van die subtiele Britse liedcomponisten die best wat meer bekendheid verdient. Bostridge vertolkt het lied met spontane speelsheid en de musiceervreugde van Pappano druipt simpelweg van de toetsen. Daartegenover wordt de luisteraar bij de eerste tonen van het openingslied van de cd (Gerald Finzi Come away, come away, death) meteen in een sfeer van sereniteit gedompeld.

De hoge tenorstem van Ian Bostridge heeft ondertussen een mooi baritonaal timbre, dat heel natuurlijk past bij de overwegend diepzinnige en vaak droevige songs. Zijn stembeheersing is nog steeds feilloos, dus ook de hoge ijle klank is waar het past nog wel eens te horen. Bovendien is de dictie perfect en past het Britse repertoire hem als gegoten. Pappano buit zijn pianistiek talent uit. We horen prachtige pianissimi, peinzend en verstild maar ook speelse en vrolijke toetsen in bij voorbeeld Poulenc of Britten.

In de Elisabethan songs van o.a. William Byrd en Thomas Morley wordt Bostridge met nuance en poëzie begeleid door luitiste Elizabeth Kenny en de Stravinsky Songs hebben een speelse instrumentale begeleiding van fluit, klarinet en altviool.

Een heerlijke cd vol variatie, waarbij het herhaaldelijk voorkomen van een zelfde tekst een extra verrijking biedt.

Shakespeare Songs

Ian Bostridge, tenor
Antonio Pappano, piano
Elizabeth Kenny, luit
Adam Walker, fluit, Michael Collins, klarinet, Lawrence Power, altviool

Warner Classics 0825646106639

 

Auteur: Lucrèce Maeckelbergh

0 reacties

Login Registreer

Lucrèce Maeckelbergh

Muziekliefhebster
Muziekliefhebster
Werkte 32 jaar bij VRT-radio als programma-medewerkster klassieke muziek. Ze heeft een uitgesproken voorliefde voor lied en opera en blijft in dat genre nog actief op de website van Klassiek Centraal. Auteur van 'Con Passione', een portret van de dirigent Antonio Pappano. (Uitgegeven bij Snoeck)

Meer artikels van Lucrèce Maeckelbergh

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels