Deel via

2017: politieke onzekerheid verhult economisch herstel

December 2016

In 2016 stonden vooral politieke ontwikkelingen in de kijker: het Brexit-referendum, de verrassende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaanse constitutioneel referendum. Ook 2017 heeft op dat vlak een drukke kalender: verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en misschien ook Italië. Dat allemaal gekruid met de start van de Brexit-onderhandelingen en vermoedelijke nieuwe discussies rond de houdbaarheid van de Griekse schuld.

Hoewel de inschattingen van de politieke evoluties in 2016 over het algemeen niet erg succesvol bleken, is de kans groot dat alle politieke klippen in 2017 zonder al te veel kleerscheuren worden genomen. 'Als we naar de evolutie van het consumentenvertrouwen van de verschillende inkomenssegmenten kijken, lijkt vooral Italië vatbaar voor de populistische golf, terwijl het elders zou moeten meevallen', zegt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België bij de presentatie van de beurs- en economische vooruitzichten 2017.

Intussen blijft het economisch herstel op koers. Na een verzwakking in 2016 zou de Amerikaanse economie door de 'Trumponomics' in 2017 en 2018 naar een hogere versnelling kunnen schakelen, met vermoedelijk ook hogere inflatie tot gevolg.

Ondanks alle politieke strubbelingen doet ook de Europese economie het niet slecht. Het herstel is 'zelfvoedend' geworden met een dalende werkloosheid, stijgende consumptie en aantrekkende investeringen. De bouwsector, die een recessie van ongeveer zeven jaar achter de rug heeft, klimt uit het dal. En al kan politieke onzekerheid het herstel wat afremmen, toch lijkt de kans op een terugval in recessie verwaarloosbaar.

De groeilanden, die door de stijging van de grondstoffenprijzen in de loop van 2016 iets minder bleek oogden, zijn wel kwetsbaar voor eventuele protectionistische maatregelen en hogere rentes in de VS. Daarnaast zou de oververhitting van de Chinese vastgoedmarkt de Chinese groei opnieuw wat volatieler kunnen maken in 2017.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels