Deel via

Na meer dan 45 jaar keert ‘De IXe Symfonie’ terug!

December 2016
Op 6, 7 en 8 januari 2017 wordt er geschiedenis geschreven in Vorst Nationaal: 'De IXe Symfonie' van Beethoven zal er groots worden opgevoerd door het magistrale Béjart Ballet Lausanne en Tokyo Ballet. Bovendien zal het ballet voor het eerst samenwerken met een Antwerps oratoriumkoor en Belgisch orkest. Kom alles te weten over deze unieke samenwerking in dit indrukwekkende filmpje!

Magistraal en groots Béjart-ballet in Vorst Nationaal

Om verschillende redenen worden dit historische voorstellingen, want niet alleen opende Vorst Nationaal in 1970 met de 'IXde Symfonie', gebracht door het Ballet du XXieme Siècle van Maurice Béjart, Béjart zou op 1 januari 2017 ook 90 jaar geworden zijn, ware het niet dat hij in 2007 - 10 jaar geleden - overleed. Een leuke extra voor deze voorstellingen in Vorst Nationaal, is dat Béjart Ballet Lausanne voor het eerst in hun geschiedenis zal werken met een lokaal koor en orkest. Het Antwerps oratoriumkoor 'de Chorale' en Belgisch orkest 'La Passione' vallen deze eer te beurt.  Gil Roman (huidig artistiek directeur Béjart Ballet Lausanne, ex-leerling Maurice Béjart / ex-danser Béjart Ballet Lausanne,) Paul Dinneweth (dirigent de Chorale) en Music Hall-CEO Geert Allaert geven in onderstaand filmpje tekst en uitleg over deze unieke samenwerking.

 

Een revolutie in de dans

Eens in de zoveel tijd kan je getuige zijn van een uniek en onvergetelijk evenement. De opvoering van ‘IXe Symfonie’ van Beethoven is er zo een.

Op 8 oktober 1970 speelde het Ballet du XXe Siècle van Maurice Béjart, één van de bekendste en meest vernieuwende choreografen van de twintigste eeuw, de gloednieuwe spektakelzaal Vorst Nationaal in met deze onvergetelijke dansvoorstelling. Met dit ballet had Maurice Béjart geen enkele andere bedoeling dan de muziek zelf te verbeelden. De choreografie volgt trouw de muzikale bewegingen in de virtuoze Negende Symfonie van Beethoven: van angst en lijden naar hoop en vreugde, van duisternis naar licht. Een intense en bijzonder krachtige ervaring, dankzij het gecombineerde genie van Béjart en Beethoven.

Bijna tien jaar na de dood van de legendarische choreograaf wordt zijn ‘IXe Symfonie’ voor het eerst in meer dan 45 jaar weer in ons land opgevoerd, begeleid door Gil Roman, de artistieke opvolger van het oeuvre van Béjart. Het vroeg drie jaar van artistieke, technische en logistieke voorbereiding en vijftien repetitieweken op twee continenten om deze spectaculaire voorstelling weer op poten te zetten.

Maar de cijfers liegen er dan ook niet om: 80 dansers van het Béjart Ballet Lausanne en het Tokyo Ballet, meer dan 200 artiesten (dansers, solisten en muzikanten) op een speeloppervlakte van 289 m², gebaseerd op de originele scenografie van Roger Bernard. De hele parterre van Vorst Nationaal wordt erdoor ingenomen.

De wereldpremière van de ‘IXe Symfonie’ werd indertijd omschreven als ‘een revolutie in de dans’. Anno 2017 zal blijken hoe visionair Maurice Béjart wel was, en hoe krachtig, indringend en actueel zijn choreografie nog steeds is. De ‘IXe Symfonie’ zal ook nu weer het publiek verbazen en verrukken, en de toeschouwers tot in het diepste van hun ziel raken.

Praktisch

‘De IXe Symfonie’ van Beethoven wordt opgevoerd op 6, 7 en 8 januari 2017 in Vorst Nationaal.

Info en tickets: www.musichall.be

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels