Deel via

Waarom zitten alle antwoorden in jou?

December 2016
In het vorige artikel van healing coach Isabelle Lambrecht kon je lezen hoe gevoel en emotie beide noodzakelijk zijn om je leven vorm te geven. Deze week gaat ze dieper in op onbewuste thema's die in jou leven, innerlijke waakhonden die bepalen hoe je reageert op bepaalde situaties. Als je wil begrijpen waarom zus of zo reageert, moet je op zoek gaan naar het antwoord binnenin jezelf.

Wil je het vorige artikel eerst even lezen? Dat kan hier.


In elke mens leeft een gekwetst kind 

Tijdens mijn nooit eindigende studie over het leven, is het me duidelijk geworden dat ieder van ons een gekwetst wezen is. Alle vormen van religie, wijsbegeerte, psychologie, esoterie, astrologie en mijn eigen ervaringen met mijn energiewerk bevestigen dat. Al vele uren heb ik gespendeerd op zoek naar een reden hiervoor.

Zo kwam ik weer terecht bij het duale concept: het concept van lijden als opstap naar de vervolmaking van je ziel.

Aarde = materie = voorwaarden= angst                    Kosmos = energie = onvoorwaardelijk = liefde

Leven op aarde gebeurt altijd onder voorwaarden en binnen een duidelijke structuur. Een structuur wordt gevormd vanuit of door een beperking. Dankzij die beperking ontstaat er wrijving en wrijving ontwikkelt altijd energie. Zo is het ook bij de mens. Als we op aarde komen, wordt onze ziel beperkt, lees: gekwetst in zijn volmaaktheid. Het gekwetste wezen is geboren en klaar om in beweging gebracht te worden naar zelfverwezenlijking.

Hoe kwetsen we ons ‘kindwezen’?

Tijdens onze eerste zeven levensjaren voelen we ons door onze ouders/opvoeders soms gekwetst, afgewezen, onbegrepen of ongehoord. In antwoord daarop ontwikkelen we een overlevingstrategie. Ons ego, dat zetelt in onze linker hersenhelft, werkt als een computer. Het maakt pijlsnel kansberekeningen en ontdekt zo met welk gedrag jij het veiligst/gemakkelijkst je leven kan handhaven. Dat handhaven komt neer op overleven. Op die manier schakelt het ook bepaalde functies uit in je rechterhersenhelft, waar je intuïtie, gevoel, creativiteit, moed, nieuwsgierigheid, vreugde en dieper weten zit. Jouw onderbewustzijn regelt dat allemaal automatisch voor jou. Het activeert ook bepaalde codes zodat jij weet wat je moet doen als iemand anders een bepaalde handeling doet.

Elke overlevingsstrategie is een unieke beleving, want elke mens is een uniek wezen. Wat erg is voor de één, is dat niet voor de ander. Er zijn dus evenveel oplossingen als er mensen zijn. Als therapeut is het dan ook de kunst om de antwoorden bij de klant zelf te laten en hem enkel te begeleiden in het ontdekken van de deur waarachter zijn innerlijke waakhond zit. Te veel therapeuten bepalen in de plaats van de klant wat het probleem is en wat de oplossing is.

De veelzijdigheid van het menselijk wezen

De psycholoog en reïncarnatietherapeut Pieter Wieringa en vele andere psychiaters maakten kennis met de gespletenheid of meerdere persoonlijkheden van het menselijk wezen. Tijdens mijn coachingen heb ik daar ook al ruimschoots kennis mee kunnen maken. Ik noemde ze de  verschillende facetten/gezichten, maar ze zijn veel meer dan dat. Het zijn levende verhaallijnen die in ieder van ons actief zijn. De laatste jaren krijgt men meer aandacht voor en inzicht in de problematiek van de innerlijke kinderen. Om het simpel te schetsen kan je zeggen dat elke emotie een innerlijk kind is. Het is een stukje gekwetste persoonlijkheid met zijn eigen krachten en verweer. Pieter Wieringa verwoordde het nog veel duidelijker. Hij zegt letterlijk dat het ‘innerlijke waakhonden’ zijn, steeds alert en beducht op vijandigheid of kwetsende omstandigheden.

Een innerlijk gekwetst kind mag je gerust zien als een op zichzelf functionerend gegeven, dat binnen je persoonlijkheid een eigen leven en agenda heeft. Ieder van ons kent dit maar al te goed.

Voorbeeld: Je zit gezellig samen met vrienden. Je voelt je goed, tot iemand iets ‘onschuldigs’ zegt. Je ontploft en gedraagt je op een manier dat men niet van je gewoon is.

Wat is er gebeurd? Een innerlijk kind of waakhond voelde zich onveilig, bedreigd en zijn automatisch verweerprogramma schoot in werking. Dat gebeurt volledig automatisch en onbewust.

Je bewust worden van dat concept is volgens mij het allerbelangrijkste om jezelf te verlossen.

Ook ik heb al zulke momenten meegemaakt. Nadat ik het ‘geluk’ had om mezelf heel eerlijk in vraag te stellen, ben ik op zoek gegaan naar het hoe en waarom van bepaalde verweerprogramma’s.

Als je het antwoord in jezelf wil ontdekken, dien je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. De sleutel is altijd het ‘waarom’. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom kan dit in mijn leven gebeuren?
  • Waarom pik ik dit?
  • Waarom doe ik dit?
  • Waarom hou ik mezelf klein?
  • Waarom gedraag ik me als een slachtoffer?
  • Waarom wil ik gelijk hebben/krijgen?

Elke vraag zal je leiden naar een plek in jezelf waar jij gekwetst bent en waar het duister is. Door er je licht op te laten schijnen, kan je dat stukje van jezelf bevrijden.

Alle kracht, macht en antwoorden zitten in jezelf. Hoe meer je blijft zoeken buiten jezelf, hoe verder jij je van jezelf verwijdert. Denk na over wat je voelt, op die manier maak je terug een verbinding met jezelf.

Auteur: Isabelle Lambrecht

2 reacties

aronjaco
Dus , alles is terug te voeren naar opvoeding , ervaringen , de omgeving. Ik denk niet dat alleen dat juist is . Wat doe je met aangeboren afwijkingen, genetisch bepaald , ook emotioneel. Ik denk bv. aan de hormonenhuishouding die ergens fout loopt. Zelfkennis is noodzakelijk , dat wel , maar eens ge u bewust bent van " afwijkingen " wel , wat doe je daar aan. Medicatie om één en ander terug op de rails te krijgen ? Medicatie veroorzaakt dan weer andere problemen zoals bv. een gewijzigd reactief vermogen. Je bent dus jezelf niet meer!
13/12/16 09:39 REAGEER
Daar zit veel waarheid in......ik volg mijn intuitie & buikgevoel, 'n instinct die mij zelden bedriegt!
14/12/16 00:08 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels