Deel via

Sommige politici blijven de ondernemers en de beurs tegenwerken

December 2016
Zelfs de immer vriendelijke baas van de beurs van Brussel, Vincent Van Dessel, neemt het woord crimineel in de mond als hij het heeft over hoe sommige Belgische politici de ondernemers en de beurs blijven tegenwerken. 'België is klein en kwetsbaar. De speculatietaks was een waarschuwing. Met een meerwaardetaks op aandelen of een FTT (Financiële TransactieTaks) kan België zelf de eigen beurs vernietigen. Alle activiteiten zullen naar het buitenland verhuizen', zegt Vincent Van Dessel in een interview in De Beste Belegger, het magazine van VFB.

Van Dessel (Euronext): 'We schieten ons niet alleen in de voet, maar ook in de benen en het hoofd'

Voor ons in België was 2016 natuurlijk het jaar van de speculatietaks. Dat heeft de handel in kleine aandelen totaal gekelderd. De volumes zakten met 60%. De zware achteruitgang bij de kleine aandelen is erg schadelijk, want de negatieve gevolgen zijn vooral voor de kleine Belgische bedrijven. Die staan of vallen op termijn met de handel door Belgische particulieren. De handel in hun aandelen is te beperkt voor institutionelen. 

Maar ondertussen is beslist de speculatietaks af te schaffen. De regering heeft de rekening gemaakt en vastgesteld dat ze met speculatietaks per saldo minder ontving dan zonder.

Wie dan dacht dat ze haar lesje geleerd had, heeft buiten de CD&V gerekend. Hun voorstel voor een meerwaardebelasting op aandelen zou nog zwaardere gevolgen hebben. Zelfs als ze dat invoeren met allerlei ingewikkelde uitzonderingen, zou dat nog een impact hebben van drie of vijf keer de speculatietaks. Maar het lijkt wel of dat net de bedoeling is.

Ook met de FTT, de Financiële TransactieTaks die 10 Europese landen willen invoeren, dreigen we in onze voet te schieten. Maar voor Brussel zou het erger zijn: we schieten zo tegelijk in beide benen en het hoofd. De FTT is helemaal geen tobintaks, zoals het voorgesteld wordt. Want dat was een kleine taks op wisselkoersen die overal zou ingevoerd worden. De FTT treft vooral aandelen. En het grote probleem is dat maar een beperkt aantal landen het zouden invoeren.

België heeft met AB InBev maar een steraandeel, maar wil wel meedoen. Je kan je wel voorstellen wat er dan zal gebeuren. De kosten om een aandeel te verhandelen zijn 0,05%. Daar zou met die taks 0,1% bijkomen. Dat is het twintigvoudige. De handel zal zich uiteraard verplaatsten naar landen waar AB InBev noteert zonder die FTT. Het is heel terecht dat minister Van Overtveldt er de stekker wil uittrekken.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels