Deel via

Waarom de Amerikaanse beurs met 10% kan stijgen

December 2016
Met het nieuwe beursjaar in zicht, lijken beleggers weer een stevige voorkeur te hebben voor Amerikaanse aandelen. De grootste reden om nu naar Amerikaanse aandelen te kijken? Donald Trump. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, volgt de situatie op de voet.

Trump wil de markten stimuleren

De nieuwe president zal in 2017 het stokje overnemen en heeft al verschillende keren aangekondigd om flink te gaan stimuleren, belastingen te verlagen en het bedrijfsleven een boost te geven. Het geeft de markten – en specifiek de Amerikaanse beurzen – vleugels.

Dat is vanuit een waarderingsoogpunt ook aardig te begrijpen. Zo wordt verwacht dat alle bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 in 2017 een gezamenlijke winst laten zien van 131 dollar. Trump heeft zelf aangekondigd om verschillende belastingverlagingen door te voeren. De bedrijfsbelasting kan dan omlaag van 35% naar 15%.

Een simpel rekensommetje

Databureau Thompson becijferde dat iedere 1% daling van bedrijfsbelastingen in Amerika goed is voor een extra winst van 1% voor Amerikaanse bedrijven. Dat betekent dat in 2017 de winst van de S&P 500-bedrijven van 131 dollar met 1,31 dollar kan stijgen voor iedere 1% daling van de bedrijfsbelasting. Mocht de forse belastingverlaging dan inderdaad worden doorgevoerd, is dat een indrukwekkende stimulans voor Amerikaanse bedrijven.

Alleen al vanuit dat oogpunt valt er dus wat te zeggen voor een blootstelling aan Amerikaanse bedrijven. Met de belastingverlaging ontstaat er namelijk een betere ‘top-line’ bij bedrijven, die anders geraakt zouden worden door de sterke dollar.

Probleempjes

Toch is het voor ons moeilijk voor te stellen hoe Donald Trump nu precies zoveel gaat stimuleren. De rente zit namelijk in de lift. En flink ook. Zo steeg de tienjaarsrente in een tijdsbestek van nog geen 2 maanden met meer dan 100 basispunten.

Dat wordt door veel beleggers gezien als een positief gegeven, maar dat is het niet. De kosten om te lenen stijgen namelijk ook en dat is voor een toekomstige president niet handig.

Zeker als we daar de huidige schuldenpositie van meer dan 20 miljard dollar bij optellen. Want wie kan er goed gaan stimuleren met hogere leenkosten en een uitzonderlijke hoge schuldenpositie?

Iets minder, nog steeds interessant

Hoewel wij vraagtekens hebben bij de hoogte van de voorgestelde belastingen, zeker gelet op de externe factoren zoals de sterke dollar, de stijgende rente en de grote schuldpositie die het land al heeft, is het wel zo dat iedere belastingverlaging interessant is voor bedrijven. Als de belasting maar met een paar procent wordt verlaagd, heeft dat direct invloed op de beurswaarderingen.

Mocht de belasting bijvoorbeeld met 10% dalen in plaats van de voorgestelde 20%, dan zou dat een flinke boost geven. Op dit moment handelt de S&P 500 op 17,4x de verwachte winst. Als we daar de cijfers van Thompson op loslaten, kan een daling van 10% bedrijfsbelasting dus goed zijn voor een winststijging van 131 dollar naar 144 dollar. En als de waardering dan gelijk blijft, kan de S&P 500 hierdoor met zo’n 10% stijgen.

Het mag dan ook duidelijk zijn waar wij in 2017 scherp naar kijken: de belastingplannen van Trump. Als die goed zijn, is dat ook goed voor Amerikaanse aandelen.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels