Deel via

Europa, de eeuwige achterblijver

December 2016
2016 zou, als het aan veel analisten lag, hét jaar worden voor Europese aandelen. De Amerikaanse beurzen waren immers al 7 jaar aan het stijgen, terwijl Europa achterbleef. De wat zwakkere euro, de stimulansen van de centrale bank én de aantrekkelijke waarderingen sterkten veel analisten in de mening om vooral wat blootstelling aan Europa op te bouwen. Toch heeft ook 2016 niet gezorgd voor een Europees knaljaar. En 2017 lijkt niet veel betere vooruitzichten te bieden, meent Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen.

Complexe situatie

De situatie in Europa is complex. Dan denken we niet aan de elitevijandige-populistische partijen die steeds meer invloed krijgen, of de structureel hoge werkloosheid, of de dalende beroepsbevolking en pensioentekorten waar niemand blij van wordt, of aan het mogelijk uiteenvallen van de Europese Unie.

Wij vinden – als beleggers – de situatie vooral complex, omdat het lastig is in te schatten hoeveel van bovenstaande problemen nu al in de koersen zitten verwerkt. Aan de ene kant beseft iedereen dat de situatie in Europa verkeerd kan uitpakken. Met alle economische gevolgen van dien. Aan de andere kant, merken we waarderingen bij Europese aandelen die we niet vaak zien.

Value trap

Of we nu kijken naar het gemiddelde dividendrendement van meer dan 6% op Europese energieaandelen, of de prijs tot boekwaarde van nog geen 2 (in Amerika ligt dit rond de 2,8), er is niet veel zoekwerk voor nodig om te concluderen dat Europese aandelen aantrekkelijk zijn gewaardeerd.

Dat we Europese aandelen tegen een mooie korting kunnen krijgen ten opzichte van bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen, is niet zo verwonderlijk. Niet alleen de macro-economische omgeving speelt hierin een rol, maar ook de kans op een systeemrisico. En die is in Europa op dit moment best aanwezig.

Het is dan ook de vraag of Europa nu gewoon goedkoop is gewaardeerd, of dat er sprake is van een value trap: de waarderingen lijken nu goedkoop, maar zullen nog goedkoper worden en later nauwelijks herstellen.

Al 7 jaar crisis

Het grote probleem in Europa zit vooral in het systeem zelf. Er is één centrale bank, maar wel veel verschillende landen met allemaal een eigen inflatie. De divergerende inflatiedruk tussen de landen is op lange termijn onhoudbaar. Bovendien is er al 7 jaar een aanmodderende economische crisis aan de gang, waarbij de kosten om die crisis het hoofd te bieden – laat staat op te lossen - nog iedere dag toenemen.

Hoewel de Europese aandelen tegen mooie waarderingen kunnen worden gekocht, zijn we wel heel voorzichtig en selectief met een blootstelling in Europa. Europese aandelen blijven al 7 jaar achter op de Amerikaanse tegenhangers. En dat komt simpelweg omdat er in die 7 jaar tijd, groeiplannen van Juncker ten spijt, nooit een oplossing is gekomen voor de huidige Europese crisis. De kans dat die oplossing er in 2017 gaat komen, lijkt ons ook erg klein. Tot er een oplossing komt, is een heel beperkte positie aan mooie Europese bedrijven voldoende. Ook al is alles zo fijn gewaardeerd.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Auteur is wel heel voorzichtig geworden wat de Europese aandelen betreft . En , volgens mij , gelijk heeft hij. Europa staat op de rand van een crisis financieel en dat zal straks gevoeld worden bij de beleggers.
Ik zweer momenteel bij cash ( liefst in andere valuta dan de euro) en bij goud. Dat laatste als verzekering tegen heel straffe inflatie. Hoe dan ook , is het dit jaar niet , dan volgend jaar , maar er komt een crash. Be aware. En , hoe meer de media de " goed nieuwsshow " weergeven , hoe meer mijn voorzichtigheid toeneemt. Europa doet het helemaal niet goed denk ik zo. Met kunst en vliegwerk wordt alles nog enigszins " mooi" gehouden , maar de realiteit daarachter , dat is helemaal iets anders.
3/01/17 10:44 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels