Deel via

Plan om ouderen kans op zelfmoord te bieden ook in Vlaanderen?

January 2017
Het is weer oppassen geblazen voor het oudere gedeelte van de bevolking (vanaf 75 jaar) voor een nieuwe bedreiging van hun leven. Onze columnist Jan Schils werpt zijn licht op een bedenkelijke ontwikkeling in Nederland, die wel eens in België geïmporteerd zou kunnen worden zoals dat, helaas, vaker gebeurt.

Geen toegevoegde waarde meer

In Nederland is de links-liberale partij D66 namelijk van oordeel dat mannen en vrouwen die 75 jaar zijn, oud genoeg zijn geworden om ‘uit vrije wil’ uit het leven te stappen. De centrum-linkse regering-Rutte is daar deels ook voorstander van, maar heeft nooit een leeftijdsgrens genoemd. D66 dus wel. Wie 75 jaar is geworden, heeft kennelijk lang genoeg geleefd voor D66, want hij of zij biedt de samenleving geen toegevoegde waarde meer en is vooral te duur door ‘te hoge’ ziekte- en pensioenkosten. De links-liberalen willen deze doelgroep kennelijk een ‘vrijwillig’ duwtje in de rug geven om hun leven te beëindigen, al beweren ze dat het allemaal op vrijwillige basis moet gebeuren.

D66 zal daarom begin dit jaar een wetsvoorstel indienen in het parlement (Tweede Kamer) om haar plan aanvaard te krijgen. De partij zit wel in de oppositie, maar heeft de regering-Rutte in het verleden gedoogsteun gegeven bij stemmingen in het parlement. Zij verwacht nu van de regeringspartijen een tegenprestatie in de vorm van goedkeuring van haar voorstel. Want het christelijke CDA en een reeks andere partijen (zowel aan de linker- als rechterzijde) gruwen van dit hardvochtige en onmenselijke voorstel. D66 heeft kennelijk de mensenrechten en de Europese normen en waarden even in de ijskast gezet.

Gidsland Nederland

Omdat Vlaanderen in het verleden herhaaldelijk goede maar ook bedenkelijke zaken uit ‘gidsland’ Nederland heeft overgenomen, valt te verwachten dat het plan van D66 t.z.t. mogelijk ook naar hier zal overwaaien, ook al kan dat wel een tijdje duren. Het recentste voorbeeld daarvan is de hetze tegen Zwarte Piet in Nederland, die afgelopen jaar nog eens werd overgedaan in Vlaanderen waar de knecht van Sinterklaas het nog erger te verduren kreeg en zelfs een links pact tegen hem werd gesloten. Ook in kwesties als het homohuwelijk en euthanasie volgde België zijn noorderburen pas na een tijdje, waarbij we ons niet inhoudelijk uitspreken over deze controversiële ontwikkelingen.

Een van de belangrijkste voorvechters van dit voorstel van D66 is Pia Dijkstra, lid van de Tweede Kamer voor D66 en ooit nieuwslezeres op de Nederlandse televisie. Het plan van D66 heeft grote commotie veroorzaakt bij het oudere deel van de publieke opinie in Nederland. Critici merken op dat het voorstel van de links-liberale alleen maar steunt op hun overtuiging dat ouderen geen toegevoegde waarde meer bieden en de samenleving alleen maar handen vol geld kosten.

Onderzoek toonde voorts aan dat vooral jonge hoogopgeleide Vlamingen er een verderfelijke mentaliteit op nahouden tegenover ouderen en zieken

Niet alleen in Nederland wordt zo gedacht. Ook in Vlaanderen bleek enige tijd geleden uit universitair onderzoek van o.a. prof. Mark Elchardus dat als er bespaard moet worden in de gezondheidszorg, de Vlamingen van oordeel zijn dat dat vooral moet gebeuren door ouderen, terminaal zieken en mensen met een ongezonde levensstijl. Mensen van 85 jaar en ouder zouden geen levensnoodzakelijke medische behandeling meer mogen krijgen van 50.000 euro of meer. Ook blijkt er in Vlaanderen een breed draagvlak te bestaan om geen medische investeringen te doen die kunnen leiden tot het verlengen van het leven van terminale patiënten of patiënten in coma. Onderzoek toonde voorts aan dat vooral jonge hoogopgeleide Vlamingen er een verderfelijke mentaliteit op nahouden tegenover ouderen en zieken. Wetenschappers hebben het over een bedenkelijke mentaliteit, waarvan ze zeggen geschrokken te zijn en die getuigt van een zieke geestesgesteldheid. Daarvoor worden dan o.m. als oorzaak genoemd: gebrek aan respect, egoïsme, gierigheid en onbegrip. De wetenschappers zullen zeker voor een deel gelijk hebben, maar veralgemenen is ook op dit vlak uit den boze. Er zijn ongetwijfeld duizenden en duizenden jonge mensen die er helemaal niet zo over denken en zich juist voor ouderen en hulpbehoevenden inzetten.

Begeleide zelfmoord

Terug naar het zelfdodingsprobleem in Nederland. In het tv-praatprogramma Pauw van de socialistische omroep Vara werd pleitbezorgster voor ‘begeleide zelfmoord’ Dijkstra dezer dagen met fluwelen handschoenen aangepakt en werd nauwelijks een kritische vraag gesteld. Alleen toen de leeftijdsgrens van 75 jaar ter sprake kwam, antwoordde Dijkstra: ‘Uiteraard is iedere leeftijdsgrens willekeurig.  Maar we gaan ervan uit dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog waard is om geleefd te worden.’

Om het plan van D66 toch met enige menselijkheid en rechtszekerheid vergezeld te doen gaan, lichtte Dijkstra toe dat een speciaal opgeleide 'levenseindebegeleider' (om niet het beladen woord 'stervensbegeleider' te hoeven gebruiken) zal toekijken of de wens om uit het leven te stappen wel duurzaam, weloverwogen en zonder druk van buitenaf tot stand is gekomen. Deze (gespecialiseerde?) man of vrouw voert minstens twee gesprekken met de kandidaat zelfdoding, waarna een tweede levenseindebegeleider zal nagaan of aan de hierboven genoemde eisen is voldaan. Als laatste stap controleert een regionale commissie dan het hele verhaal nog eens. Critici vrezen dat D66 de leeftijdsgrens artificieel heeft vastgelegd op 75 jaar, maar zal proberen deze geleidelijk te verlagen. In de Nederlandse politiek en samenleving, vooral ter linkerzijde, leeft deze gedachte trouwens al langer. Het schoolvoorbeeld hiervan was de vroegere D66-minister van Volksgezondheid Els Borst. Zij werd minister in 1994 en bleef dat 8 jaar. Ze werd vooral bekend door haar voorstel om aan oude mensen, die zelf een einde aan hun leven wilden maken, een ‘zelfdodingsmiddel’ te verstrekken dat in de volksmond bekend werd als ‘de pil van Borst’. Ook lag zij aan de basis van een nieuwe wet over euthanasie. Op 10 februari 2014 werd mevrouw Borst vermoord in haar woning. Ze bleek om het leven gebracht te zijn door een geesteszieke man, die zijn daad motiveerde door een ‘goddelijke opdracht’ om haar te straffen om haar euthanasiestandpunt ...

In een van de Nederlandse media merkt een commentaarschrijver op (en dat moet je wel durven in een land waar de linkse journalistiek oververtegenwoordigd is op radio, tv en de pers) dat hij schoon genoeg begint te krijgen van deze linkse oorlog tegen ouderen. Volgens hem doet D66 of je op 75-jarige leeftijd eigenlijk wel klaar moet zijn met het leven: ‘Je hebt genoeg gezien en dan is het tijd voor een snelle pijnloze dood.’ Waar hebben we ooit dergelijke praktijken meegemaakt in Europa? Juist!

Auteur: Jan Schils

26 reacties

m1952
Hoe kan ik deze pil-van-Borst bekomen?
8/01/17 17:19 REAGEER
Fermina
Dezelfde pil als die van Drion. Is fictief. Maar ik zou ook in mijn medicijnenkastje zo:n middel willen hebben. Of dezelfde medicijnen die gebruikt zijn om mijn hond te doen inslapen. De wetenschap dat je kunt stoppen als het leven geleefd is, vind ik prachtig.
10/01/17 20:48 REAGEER
gerardvaanhold
De tekst hierboven zegt meer dan je in een heel boek kunt beschrijven .HOE KAN IK DEZE PIL-VAN-BORST BEKOMEN. DE wanhoop, het verdriet, het lijden dat uit deze tekst naar voren komt spreek boekdelen. Ik ben zelf 72 jaar en ben goed gezond en hang aan het leven. Ik doe veel aan vrijwilligerswerk en kom vaak in verzorgingshuizen, waar mensen met veel liefde omringd worden. Ondanks dat, is het leven voor velen een kwelling. UITZICHTLOOS en maar wachten op de dood en dat kan in veel gevallen nog jaren duren. Wanneer je een hond thuis hebt
die je iedere dag ziet lijden, verlos je hem uit zijn lijden. Mensen moeten kennelijk creperen totdat ze op een natuurlijke manier dood gaan. Verplaats je eens in die persoon. O
Hoe we het precies op moeten lossen, laat ik in het midden, maar maak het uit respect voor hen die uit het leven willen treden op z'n minst bespreekbaar. Columnist Jan Schils zit er op bijgeplaatste foto met z'n zonnebril op heerlijk ontspannen bij. Ik ben bang, dat Jan er straks héél anders over gaat denken wanneer hij zelf in die omstandigheden komt te verkeren.




10/01/17 20:48 REAGEER
BEa
Dank aan de auteur voor dit waardevolle artikel. Het is goed dat we geinformeerd worden over deze trend. We.ervaren het ook in de realiteit van het dagelijkse leven, dat sommigen minder oog hebben voor zieken en ouderen. Het is inderdaad zo dat er veel ge- ikt wordt. Dirk De Wachter klaagt het aan en pleit voor verbondenheid met mensen en hij niet alleen. De hoogopgeleiden die bejaarden en zieken niet steunen zijn dom. Ze vergeten dat ook zij eens oud zullen worden en dat ook zij niet vrij zijn van ziekte en dat ze dan ook blij zouden zijn met oprecht helpende mensen om hen heen.
10/01/17 08:10 REAGEER
Rachel
IK ben 77 en zou graag sterven zonder pijn en ziekte Iedere dag alleen voor het raam ,Tv en computer als enig gezelschap , moest het mogelijk zijn om een spuitje of pil te krijgen ik zou niet lang twijfelen
10/01/17 09:26 REAGEER
BEa
Je kan ook een ander pad bewandelen en zorg dragen voor de relaties met je nakomelingen, vrienden en kennissen. Er zijn nog steeds toffe mensen te vinden die bereid zijn te helpen. Eenzaamheid is een verschrikkelijke kwaal in onze samenleving. Alles wordt ingezet op materiële welvaart, men werkt keihard maar heeft geen tijd meer voor de mensen rondom om. Men wil reizen, niet een keer, niet twee keer, maar tientallen keren per jaar om de wereld te zien. Men vergeet de wereld rondom..
10/01/17 11:20 REAGEER
jockey
Hallo Rachel; Dit is jou eigen mening waartoe je het volle recht hebt om deze te uiten. Maar! In bovengenoemd artikel is het wel de politiek die zich met ons heengaan gaat willen bemoeien,en wees maar zeker,in het begin zal dit zonder dwang zijn doch de achterliggende bedoeling is mogelijk dat ZIJ mettertijd gaan bepalen wanneer dat JIJ moet heengaan. Dat mag toch nooit mogelijk worden niet?
10/01/17 20:35 REAGEER
jowanes
Kijk naar de film 'soylent green' uit 1973...
10/01/17 10:20 REAGEER
Ooit gezien. mss wordt dit in de toekomst réaliteit, brrrr :(
10/01/17 17:14 REAGEER
fdvh
Als ik moet rondlopen met een "beladen" luier en wachten tot er iemand tijd heeft om me te helpen, dan liever een pilletje. Doe maar eens een enquête bij ouderen in een rusthuis dan zal het duidelijk worden wat ouderen in een rusthuis willen.
10/01/17 10:21 REAGEER
Huguette
Anderen ogen niet de beslissing nemen een leven te beëindigen, maar indien DE BEJAARDE ZELF het leven niet meer waard vindt geleefd te worden, dan moet dat kunnen. Men moet de wil eerbiedigen van mensen die gegronde redenen hebben om er uit te stappen. Dat is juist een blijk van respect , en hulp is dan eerder gewenst, en dient niet afgekeurd/afgewezen te worden door (jongere, gezonde) mensen die zich niet in die omstandigheden kunnen inleven. Ik geef toe dat ikzelf (8O J)al bezorgd geweest ben dat ik zal MOETEN voortleven als het lot wil dat mijn levenswijze ondraaglijk wordt, wat gelukkig nog niet het geval is.
10/01/17 10:51 REAGEER
BEa
Het zijn net de gezonde jongere hoogopgeleiden die de mening toegedaan zijn dat een 75 plusser begeleide zelfmoord moet krijgen. Lees het artikel zeer grondig na. Ik heb de indruk dat het niet goed begrepen werd. Er is reeds euthanasiewetgeving in ons land.
10/01/17 11:27 REAGEER
BEa
Dat vind ik ook afschuwelijk. Maar vroeger was dat zo niet. Dan werd ervoor gezorgd dat die mensen geholpen worden. Het antwoord is niet dat je er dan uit moet stappen. Het antwoord is dat mensen terug moeten leren te zorgen vooe elkaar. Weg met de "ik"-cultuur waarin de eugen persoon op een torenhoge piëdestal wordt geplaatst.
10/01/17 11:16 REAGEER
Huguette
Anderen mogen niet de beslissing nemen een leven te beëindigen, maar indien DE BEJAARDE ZELF het leven niet meer waard vindt geleefd te worden, dan moet dat kunnen. Men moet de wil eerbiedigen van mensen die gegronde redenen hebben om er uit te stappen. Dat is juist een kwestie van respect, en hulp is dan eerder gewenst, en dient niet afgekeurd/afgewezen te worden door (jongere, gezonde) mensen die zich niet in die omstandigheden kunnen inleven. Ik geef toe dat ik zelf (80 j.)al bezorgd geweest ben dat ik zal MOETEN voortleven als het lot wil dat mijn levenswijze ondraaglijk wordt, wat gelukkig nu nog niet het geval is..
10/01/17 10:42 REAGEER
BEa
Waarom zou dat enkel mogen met mensen na 75, denk je? Waarom zouden die van 65 plus dat dan niet mogen, of een 50plusser die denkt dat zijn leven af is? Er is reeds de euthanasiewetgeving in ons land.
10/01/17 11:25 REAGEER
Venhuis
Een duidelijk tendentieus verhaal met vooringenomen politieke bedoeling, vooral gericht op D66. Het is juist de bedoeling om mensen, in dit geval de vele ouderen die 'het niet meer zien zitten', te helpen om op een waardige manier hun leven te beeindigen. Ik ben een dikke 80-er, ben nog happy met mijn bestaan, maar zal als dat totaal anders wordt en ik mijn waardigheid zal verliezen, heel blij zijn om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken.
Geen wanhopige mensen voor de trein of andere vreselijke noodoplossingen!
10/01/17 11:10 REAGEER
Wat mij hier vooral weer opvalt is het totaal gebrek aan liefde en mededogen van politici. Geld is hun enig belang, puur zelf belang, puur egoïsme. En dat geldt zowel voor hen die voor of tegen zo'n voorstellen zijn. Zoveel mogelijk stemmen halen is hun enig belang. Wanneer zal de tijd komen dat er mensen, volledig belangeloos, zich verkiesbaar stellen en verkozen worden. Mensen die handelen in het belang en voor het welzijn van iedereen. Hier ook weer : Ouderen, kinderen, mensen met beperkingen, zijn de zwakkeren in de samenleving en zij verdienen om met liefde, respect en mededogen te worden behandeld. Wat nu dit D66 voorstel betreft: Niemand wil ondraaglijke pijnen lijden. Wij zijn ook in staat om dit voor mekaar te krijgen en dit is voor mij de enige maatstaf die telt. Nee het leven moet niet gerekt worden, dat is onzin. Als de tijd er is om te gaan dan is dat zo en dan moeten mensen op een zachte menswaardige manier kunnen heengaan. Ik heb het hier dan ook tegen hen die, uit geldzucht of om eender andere zelfzuchtige reden, nodeloze onderzoeken blijven doen op mensen die op het einde van hun leven zijn. En is het ook niet zo dat elkeen voor zichzelf zou moeten kunnen beslissen wanneer het niet meer hoeft? Wie geeft iemand het recht om te beslissen over iemand anders zijn leven?
10/01/17 12:13 REAGEER
aronjaco
Ik lees dat mensen zoiets wel zien zitten , en ik ook. Wil men eruit stappen , wel dan moet dat kunnen op een serene manier , dus los van allerhande vooroordelen en eventueel los van alle " verzekeringsclausules ". Gepland " eruit stappen" moet kunnen denk ik. En , geloof mij maar , eens dat kan , wel dan zal het aantal zelfmoorden drastisch verminderen , en wel omdat ,het gegeven dab " gepland uitstappen wordt genoemd.De vroegere visie , en nog steeds is : metafysica , dat Gods regels worden geschonden . Neen dus en wel omdat God helemaal niet bestaat, noch hel enz..
Het leven moet kunnen beëindigd worden op eigen rationele beslissing .Rationeel , ik weet het ook : een term dat straks weeral uitgehold wordt. Dus : eruit stappen moet zonder bijkomende problemen kunnen , met de nadruk op " bijkomende problemen". Een waardig afscheid dus , zonder financiële complicaties en benadrukt via " een geschrift".
10/01/17 12:17 REAGEER
sanomisvancaluwe
Iedereen moet zelf kunnen kiezen wanneer de tijd is gekomen ,moest ik die pil kunnen kopen ,zou ze vandaag nog kopen om zelf een waardig einde te kunnen kiezen DIT MOET KUNNEN
Zou veel onnodig leed besparen.
10/01/17 12:42 REAGEER
Wie hier tegen is "hoeft" toch geen zelfmoord te plegen ?
Het artikel gaat over hulp bij zelfdoding. Men wordt dus geholpen bij het realiseren van een "persoonlijk" gesteld doel.
Hoe kan je nu TEGEN het verlenen van HULP zijn ?
Er is een enorm aanbod aan hulp om langer te kunnen leven ... hoeraa als er morgen hulp is om het -op een waardige manier-af te sluiten.
10/01/17 16:52 REAGEER
Mooi artikel...Wel om ff bij stil te staan. Zolang het vrije keuze, go. Maar gedwongen worden, njet. MVG Nicky
10/01/17 16:59 REAGEER
Pierlala
Als je echt met je ogen open in sommige rusthuizen(ook ziekenhuizen) rondwandelt, kan je ook zien dat er nogal wat,meestal ouderlingen, geen echt menswaardig leven meer leiden, mensen die enkel nog in leven blijven door een hoge dosis allerlei geneesmiddelen, mensen, die al zijn ze in goede zorgzame handen, geen enkele levensvreugde kunnen beleven in geen enkel facet van het "leven"...
Ook hebben die ouderlingen geen enkele mogelijkheid meer om 'eruit te stappen'... maar hen dan maar trachten te overtuigen om een vorm van zelfmoord aan te smeren... neen bedankt.
Wat was de maatschappij vroeger toch eenvoudiger., de 'ouderen' werkten meestal tot ze volledig waren opgebrand...de jongeren zorgden verder voor hen tot hun dood...tot men het "oudemannehuis" had uitgevonden...
10/01/17 20:46 REAGEER
Willemm
Hoe menselijk/sereen het kan ... alleenstaande vrouw in stervensbegeleidingskliniek Zwitserland.
Link : https://www.youtube.com/watch?v=l-_uEmdmSsY&list=WL&index=13
11/01/17 11:01 REAGEER
Lowieke34
Laat ons deze leeftijdsgrens om uit het leven te stappen op 30 (dertig) jaar stellen. Wat een besparing zouden we dan wel hebben zeg!
11/01/17 15:28 REAGEER
elsvandorpe
Het probleem wordt BESPREEKBAAR. ,Als het kan in volle respect voor elkaar is het prima.Ik lees hier prachtige en zinvolle reacties en bedenkingen. Verwijzingen naar de tweede wereldoorlog of uitdrukkingen als "begeleide zelfmoord " hoeven echt niet.We moeten ons wel blijven afvragen waarom veel oudere mensen ( maar ook jongeren) al te vaak het gevoel hebben er" niet meer bij te horen" en vereenzamen.Wat loopt er verkeerd? Wat KUNNEN WIJZELF er aan doen in onze eigen omgeving?

lucien
11/01/17 16:02 REAGEER
freyad
Wat er ook van is , wat mijzelf betreft ben ik voorstander om zelf te kiezen wanneer ik er vanaf wil ! Ik heb al teveel gezien hoe mensen maanden liggen –af te zien - te wachten op verlossing , en als het dan zover is , zijn die mooie mensen van vroeger niet meer om aan te zien en dit beeld laat je niet meer los ! Ik herinner mij dat de mensen nog eenmaal hun geliefden wilden zien en dan hoorde je al eens “ zij lig er schoon bij hé? “Ik mag er niet aan denken ...Je bent dood en dit is het enige die voor iedereen gelijk is alleen, de manier waarop niet …..
12/01/23 17:34 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels