Deel via

De markt dumpt Trump

January 2017
Het was een grote verrassing voor veel beleggers: Trump won de verkiezingen en de koersen gingen niet met procentpunten tegelijk omlaag, maar juist omhoog. De dollar sterkte aan, obligaties lieten het afweten en aandelen werden gretig gekocht. De Trump-rally, waar ook Donald Trump erg trots op was, zwakt nu wat af, merkt Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen. Vooral de aandelen die goed kunnen profiteren van het nieuwe beleid zwakken af.

Een Trump-portefeuille

Ook al zwakt de Trump-rally ondertussen wat af, beleggers hebben nog steeds niets te klagen. De toonaangevende S&P 500 in Amerika is bijvoorbeeld 64 dagen zonder een verlies van meer dan 1% gesloten. Daarmee stevent de index af op het record van 66 dagen, dat in 2014 werd vastgeklikt.

Vooral de financiële waarden deden het ontzettend goed na het nieuws dat Trump de nieuwe Amerikaanse president zou worden. En beleggers wachtten ook geen seconde langer om een Trump-portefeuille op te bouwen. Die bestaat vooral uit financials, energie, industriële waarden en kleinere bedrijven.

Met het oog op de forse economische groei die Trump in gedachten heeft, gingen beleggers er direct vanuit dat de rente veel vaker zou worden opgetrokken dan tot dusver werd verwacht. Hierdoor zijn financials aantrekkelijk om in de portefeuille te hebben. Banken en andere financiële instellingen profiteren namelijk van een hogere rente.

Bovendien heeft Trump al meerdere malen aangegeven dat er wat gedaan gaat worden aan de ‘hoge’ belastingen. Het MKB zal hiervan kunnen profiteren. Daarnaast wordt ingezet op de vernieuwing van infrastructuur en zullen industriële waarden plus energiebedrijven meer zaken kunnen doen.

Koop de achterblijvers

Een index die wij graag volgen om het Trump-effect te zien, is de Russell 1000 Value Index. Dat is een Amerikaanse index, die is vertegenwoordigd door aandelen die een lagere dan gemiddelde marktwaardering hebben. Dat wordt bijvoorbeeld gemeten aan onder andere de koers-winstverhouding. En omdat veel energiebedrijven, industriële waarden en transportaandelen erg laag waren gewaardeerd, zitten er heel wat van dat soort bedrijven in de Russell 1000 Value Index.

Daarom zien wij de Russell 1000 Value Index op dit moment ook als een perfecte index voor beleggers die willen inspelen op het Trump-effect. Op de onderstaande grafiek is heel duidelijk te zien hoe de index omhoog schoot nadat Trump zijn winst bekend maakte.

Toch verliest de recente opmars wat van zijn glans. Zo hebben de laatste twee weken vooral in het teken gestaan van winstnemingen en hebben de Trump-aandelen over het algemeen een zwakkere prestatie laten zien dan bedrijven die veel minder profijt hebben van de nieuwe president.

De recente afzwakking zien wij echter als een natuurlijk gegeven. Ook de afzwakking van aandelen die juist profiteren van Trump, zien wij als een positief en gezond teken. De rally ging erg hard omhoog en nu is een adempauze niet verkeerd. Want als Trump ook maar de helft van zijn economische programma kan waarmaken, lijkt er nog veel opwaartse ruimte vrij te komen. Een klein dipje op z’n tijd biedt dan ook een prima instapmoment.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SlimBeleggen

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels