Deel via

Je spaargeld spreiden en laten groeien

January 2017
België is een land van spaarders: in december van 2015 stond bijna 262 miljard euro op spaarrekeningen geparkeerd. De fondsenmarkt vertegenwoordigde einde derde trimester 2015 bijna 143 miljard euro. Beleggingsfondsen zijn in vergelijking met spaarboekjes dus minder populair, maar ze gaan er wel jaar na jaar op vooruit. Voor steeds meer Belgen zijn de lage rentes op spaarboekjes een aanleiding om een deel van hun centen naar de beurs te brengen.

Sparen alleen is niet genoeg

Het is voor iedereen aangewezen om altijd een deel van zijn geld als spaarbuffer aan te houden. En bij voorkeur op een spaarrekening die meer opbrengt dan wat de verschillende traditionele spaarrekeningen vandaag aanbieden. Met het bedrag dat boven je spaarbuffer uitstijgt, kan je beleggen en zo mikken op een potentieel hoger rendement.

Fondsen bieden spreiding en een professioneel beheer

Met fondsen spreid je je spaargeld gemakkelijk over verschillende activaklassen, bedrijven, sectoren en regio’s. Voor een beperkt bedrag bouw je hiermee een goed gespreide beleggingsportefeuille uit. Deze diversificatie verkleint het risico gevoelig: eventuele zwakkere prestaties van bepaalde effecten worden opgevangen door de andere.

‘Slechts weinig particulieren beschikken over de tijd, het geduld en de knowhow om zelf een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille samen te stellen’, zegt Xavier De Pauw, CEO van MeDirect. ‘Een fondsbeheerder heeft daar wél de middelen en de mankracht voor. Met het geld dat investeerders aan hem toevertrouwen, investeert hij - naargelang de aard van het fonds - in aandelen, obligaties of andere financiële producten, of in een welbepaalde mix.’

Makkelijk beleggen in fondsen met modelportefeuilles

MeDirect is het eerste beleggingsplatform in België, waarbij de klant in alle transparantie kan kiezen tussen verschillende kwalitatieve modelportefeuilles aan lage kosten. Elke portefeuille heeft een verschillend beleggingsdoel: kapitaalgroei of inkomen genereren. Dankzij deze modelportefeuilles beleg je in één stap en vanaf € 2.500 in een gespreide korf van topfondsen. Je hebt hierbij tevens de mogelijkheid om maandelijks €50 of meer bij te storten.

Hierbij hanteert MeDirect, net zoals voor het fondsenaanbod, het principe van open architectuur. Op het beleggingsplatform vind je verschillende modelportefeuilles die werden samengesteld met Morningstar en met de beleggersblog Mijn Kapitaal. In de toekomst komen daar nog anderen bij.

De Mijn Kapitaal Mixerfonds Modelportefeuille werd het laatst toegevoegd. Een portefeuille van 12 gemengde, eerder defensieve fondsen. Eén van de belangrijkste selectiecriteria is volatiliteit. Enkel fondsen die een stabiel koersverloop kunnen voorleggen over verschillende periodes, worden geselecteerd.

Mijn Kapitaal team: ‘We zijn enthousiast dat onze Mixerfonds portefeuille een heel stuk toegankelijker geworden is voor alle beleggers. In één beweging kan er nu in alle fondsen uit de Mixerfonds portefeuille worden belegd en ook voor kleinere bedragen.’

Solide rendementen op lange termijn

Wie belegt op de beurs, moet sowieso rekening houden met de risico’s. Het ingelegde kapitaal is immers niet gewaarborgd, en er is geen gegarandeerde return. Maar zoals verschillende studies al hebben aangetoond, zijn goed gespreide beleggingen op lange termijn de beste en veiligste manier om een mooi rendement te realiseren.

Dat bewijzen ook de geannualiseerde brutorendementen van de MeDirect Modelportefeuilles over de laatste vijf jaar:

 

Modelportefeuille
Kapitalisatie – (Evenwichtig)

Modelportefeuille
Inkomen
(Evenwichtig)

Modelportefeuille
Mijn Kapitaal Mixerfonds
(Eerder defensieve fondsen)

5 jaar
(1-jan-11 – 31-dec-15)

+7,59%

+7,12%

+6,57%


Bovenstaande tabel vermeldt de geannualiseerde brutorendementen (exclusief beurstaks en eventuele meerwaardebelasting bij verkoop) over de laatste 5 jaar. De getoonde prestaties zijn gesimuleerd op basis van historische NIW’s van de huidige fondsen in de portefeuille. De prestaties worden uitsluitend voor illustratieve doeleinden gebruikt en in het verleden behaalde resultaten zijn natuurlijk geen indicatie voor toekomstige prestaties.

En de belastingen?

Voor de Belgische belastingen zijn er twee soorten fondsen: distributiefondsen, die elk jaar een dividend uitkeren, en kapitalisatiefondsen. Het dividend van distributiefondsen wordt belast met 27% roerende voorheffing. Deze fondsen kunnen nochtans interessant zijn voor wie een inkomen wil putten uit een opgebouwd vermogen. Wie liever (bijna) geen belastingen betaalt, kiest beter voor een kapitalisatiefonds. Kapitalisatiefondsen keren geen dividenden uit, maar herinvesteren de opbrengsten opnieuw in het fonds zelf. Deze opbrengsten worden niet belast. Wel zijn kapitalisatiefondsen die voor meer dan 25% belegd zijn in obligaties onderhevig aan een meerwaardebelasting bij verkoop op de meerwaarde gerealiseerd door het vastrentende stuk. Bij verkoop van het fonds is een beurstaks van 1,32% vereist, die automatisch door de bank wordt ingehouden.

Over MeDirect

MeDirect Bank NV is een Belgische bank die iedereen de mogelijkheid wil bieden om het beste uit zijn geld te halen. Of je nu een ervaren belegger bent, pas start met beleggen of het liever bij sparen houdt. Bij MeDirect vind je zeker de oplossing die het best bij jou past. We willen het bewust anders doen dan de traditionele banken door eenvoudige maar kwalitatieve spaar- en beleggingsproducten aan te bieden. Voor iedereen toegankelijk dankzij lage kosten, lage instapbedragen en gebruiksvriendelijke tools.

Het MeDirect beleggingsteam werkt nauw samen met Morningstar, een toonaangevend, onafhankelijk, financieel onderzoeksbureau, om de beste fondsen te selecteren voor onze portefeuilles en een gezonde activaspreiding te bepalen.

Nu krijg je bij MeDirect tot €500 welkomstpremie! Meer informatie vind je hier.

4 reacties

aronjaco
Pure reclame . Bah.
17/01/17 17:36 REAGEER
RoDeJo
Aronjaco,volledig akkoord met u.
De reklame druipt er overal af de laatste tijd,en de prijzen in de shop is niet normaal wat de hoogte betreft.
17/01/17 22:34 REAGEER
yolanded
Bij twee banken die als deugdelijk bestempeld worden verliezen we geld bij wat door hen als interessant fonds beschouwd werd. Toen we aan één van die banken vroegen hoe het kwam dat wij verlies leden was het antwoord dat het fonds bestond uit een veertigtal producten waarvan er twee zwaar verlies geleden hadden maar al de andere hadden winst geboekt. Doodleuk antwoord!. Begrijpt wie begrijpen kan. .
18/01/17 10:10 REAGEER
lgeen
hoe naief moet je zijn om de banken te geloven.
reeds vergeten dat we nog de schulden helpen afbetalen die ze gemaakt hebben.
het zijn steeds de kleintjes die hun geld kwijt spelen en de putten moeten vullen,en in wie zijn zakken gaat het.
18/01/17 11:55 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels