Deel via

Trump ontketent handelsoorlog

January 2017
De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, laat er geen gras over groeien. Hij zit amper een week op z’n presidentsstoel, maar hij zette al heel wat verkiezingsbeloften om in daden. Hij schreef al enkele belangrijke ‘executive orders’ uit. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, analyseert de mogelijke gevolgen.

Wie betaalt de muur?

Op de eerste plaats wil Trump de muur tussen Mexico en Noord-Amerika wel degelijk optrekken. En hij blijft bij z’n eerdere stelling: Mexico gaat voor die muur betalen. Nu heeft de Mexicaanse president al furieus gereageerd op dit order, en bij hoog en laag afgezworen dat er ook meer één cent richting de financiering van de bewuste muur gaat, maar Trump gaat wellicht toch aan het langste eind trekken.

Amerika heeft namelijk een groot handelstekort met Mexico, goed voor 65 miljard dollar op jaarbasis. Dit komt omdat er meer goederen vanuit Mexico richting de VS gaan, dan andersom. Trump zal via importheffingen de financiering van de muur rondkrijgen, als er zo’n 20% importheffing komt.

Nu zou je kunnen zeggen dat Mexico dan simpelweg stopt met goederen importeren, maar zo eenvoudig is het niet. Amerika zou nog wel zonder Mexicaanse producten kunnen, maar Mexico kan niet zonder de Amerikaanse consument. Een groot deel van de economie draait er namelijk op Amerikaanse omzet. Een exportstop zou Mexico onmiddellijk in een diepe crisis storten.

Pas NAFTA aan

Maar het dispuut met Mexico is maar klein bier, in vergelijking met die andere orders die Trump inmiddels ondertekend heeft. Hij wil dat Amerika niet deelneemt aan het TPP, en bovendien wil hij wijzigingen in de NAFTA-overeenkomst.

Om met die laatste eerst te beginnen: NAFTA staat voor ‘North American Free Trade Agreement’, oftewel Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, een overeenkomst tussen de grootste Amerikaanse handelspartners: de Verenigde Staten, Canada en (opnieuw) Mexico. Trump wil dus niet enkel nieuwe handelsovereenkomsten met Zuid-Amerika, maar ook met het noordelijke deel van het halfrond. En aangezien de directe handel tussen Mexico en Canada eerder beperkt is, gaat het met name om de handelsovereenkomst van beide landen met Amerika.

Voor Trump moet die overeenkomst op de schop. De VS wordt te veel benadeeld, terwijl de kleinere landen er te veel profijt uit halen. Dat moet anders. Er moet meer geld binnen de landsgrenzen van de VS blijven, en er moet weer meer werk komen voor de lokale bevolking. Simpel en helder.

Schrap TPP

De grootste ‘move’ van Trump is echter de formele terugtrekking uit de onderhandelingen inzake TPP. De Trans-Pacific Partnership moet een veel omvangrijkere, globale handelsovereenkomst worden tussen de belangrijkste handelsblokken in de wereld: Amerika, Europa en Azië. De doelstelling is ‘om handel en investeringen te bevorderen tussen de TPP-partners, innovatie, economische groei en ontwikkeling te stimuleren, en banen te scheppen’.

Helaas ziet Trump dat helemaal niet meer zitten, want volgens hem is dit stukje papier er ook weer enkel en alleen op uit om Amerika (en haar werkende bevolking) uit te buiten. Voor Trump hoeven dit soort handelsverdragen in de toekomst niet meer zo snel. Meer nog, hij dringt erop aan bij multinationals (van Amerikaanse origine) om hun activiteiten terug naar de VS te halen, en de nodige kapitalen te repatriëren richting de USA. Zo niet, dreigen er forse heffingen, taksen en andere kosten voor bedrijven die de globalisering najagen.   

Handelsoorlog

Wie een beetje tussen de lijnen door kan lezen, begrijpt dat Trump hiermee een regelrechte handelsoorlog ontketent. Want als Amerika zich stroever gaat opstellen in de internationale handel, dan zullen andere landen, waaronder met name China, de hakken in het zand zetten.

Met alle gevolgen van dien voor jouw portemonnee. Handelsoorlogen zijn immers niet erg begaan met de financiën van de inwoners van de betrokken landen, integendeel. We verwachten dat het dagelijkse leven in de komende jaren weleens fors duurder kan gaan worden, vooral voor de Westerse landen.

Hun productieapparaat werd in de voorbije decennia op grote schaal uitgevoerd naar lageloonlanden. Als het Westen de productie terug moet oppakken, zal dat zeker leiden tot fors duurdere producten in de winkelrekken. En bovendien wordt men geconfronteerd door extra kosten van heffingen en andere taksen voor (noodzakelijke) ingevoerde producten.

Trump mag dan wel Amerika terug op de eerste plaats willen stellen, het zal met een fors prijskaartje komen, voor het gehele Westen, inclusief Europa. Gelukkig kan men zich op de beurs in belangrijke mate beschermen tegen prijsstijgingen, oftewel inflatie. Wie de juiste beleggingen aankoopt, zoals bepaalde aandelen of grondstofgerelateerde beleggingen, die kan (een belangrijk deel van) de koopkracht van zijn vermogen vrijwaren.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

7 reacties

aronjaco
Kijk , welke slogans er ook mogen gebruikt worden , die zgn. handelsverdragen hebben enkel en alleen als doe : de multinationals ongerijmde winsten te laten maken op de kap van arme bevolkingen.Het zgn. sociaal streven komt helemaal niet aan bod. Hogere prijzen zonder die globalisatie ? Ik weet dat nog niet zo goed. Ik ben van oordeel dat er zonder die globalisatie betere tijden aanbreken voor de gewone mens. Inderdaad : produceren betekent ook verkopen , anders heeft productie geen enkele zin. Hogere prijzen , ja , en dan , wie koopt dan nog ? De rijken misschien ? Ik dacht het niet. De grote motoren van de consumptie draaien niet op de rijken maar op iedere deelnemer aan het sociaal gebeuren.
Cola verkopen in de USA zal dus een totaal ander prijskaartje hebben dan diezelfde cola verkopen in ( zeg maar) Thailand. Net zoals met de alcohol bv. in België : we gaan toch kopen over de grens .Dus : prijzen moeten omlaag om binnenslands ( zeg maar binnen Europa bv. ) de consument content te houden.
Tot voor kort hadden wij die handelsverdragen helemaal niet nodig , en dus nu ook nog niet. Dat dat wel het geval zou zijn is ons enkel aangepraat via de media , in het belang van het grote geld en de grote macht.Trouwens , de winsten van die multinationals zijn reeds een tijd aan het dalen; dus is het alle hens aan dek om die winsten terug op te krikken. Sociaal bezig , eh , wat !!!
31/01/17 11:34 REAGEER
Zeer mooi betoog, daar sta ik volledig achter.
31/01/17 23:14 REAGEER
Anduril71
Het is nu wel duidelijk dat Trump niet capabel is als president. Na het ontslag van de minister van Justitie (wegens "verraad") is ook wel duidelijk dat hij bezig is met een staatsgreep. Hij is een gevaar voor de wereld. Het wordt tijd voor een afzettingsprocedure.
31/01/17 13:32 REAGEER
press
Trump is just a businessman who thinks of himself and not to his employees (also Americans are victims within the shortest time).
31/01/17 20:25 REAGEER
That's right.....this guy is unsain :((((((
31/01/17 23:18 REAGEER
Hoe eerder , hoe liever voor er teveel onherstelbare schade gebeurd.
31/01/17 23:16 REAGEER
Vlaming
Goeden morgen, wie gaat deze muur betalen ? De Amerikanen !! Waaron ? Stel dat Trump 20 % extra importtaks gaat toepassen op producten uit Mexico. Dan worden deze producten voor de Amerikanen 20 % duurder. Het is altijd de eindgebruiker die opdraait voor de gestegen kosten. Wie dus, de gemiddelde Amerikaan !! Jobs terug naar de usa staat goed als slogan maar de realiteit is helemaal anders. Nog een VB. Een autowisselstuk gekocht in China kost bv. $0.10. Arbeiders in de US verdienen minstens 20 x zoveel, dus hetzelfde stuk geproduceerd in de USA kost dan $2.00 !! Wie betaald ? Juist ja, de consument in Amerika. Kortzichtige politiek van TRump !!
1/02/17 09:02 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels