Deel via

Vlaams ondernemersbloed: Ik blijf mobiel

January 2017
Wie wil er niet zo lang mogelijk zelfstandig mobiel blijven? Als het niet meer zo vlot lukt om je met de fiets of de auto te verplaatsen, is een scootmobiel een interessant alternatief. Maar de overstap is niet evident. Deskundige begeleiding en vertrouwen blijven daarbij heel belangrijk. Zaakvoerders Kristien Clarysse en Filip Van Bel spelen daar met hun bedrijf ‘Ik blijf mobiel’ op in.

Familiebedrijf met visie en toekomst

Toen de kinderen van Kristien en Filip zeven jaar geleden oud genoeg waren om wat meer hun eigen boontjes te doppen, besloten ze dat het tijd was om samen een nieuw project op te starten. Ze merkten dat er een groot mobiliteitsprobleem bestond bij de steeds groter wordende groep senioren, die het liefste zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Om de nood aan mobiliteitshulpmiddelen te beantwoorden, startten ze hun familiebedrijf ‘Ik blijf mobiel’ op. Inmiddels hebben ze al zeven jaar ervaring in de scootmobielsector, en willen ze blijven groeien. Dit academiejaar studeert hun dochter Charlotte af als orthopedagoge, waarna ook zij zal instappen in het familiebedrijf. Door het engagement van de tweede generatie kan ‘Ik blijf mobiel’ ook een bedrijfsvisie op langere termijn uitbouwen en de service nog verder uitbreiden.

De eerste kennismaking

Wie overstapt naar een scootmobiel, heeft het gebruik van de fiets of auto vaak al noodgedwongen achter zich moeten laten. Meestal duurt het een tijdje vooraleer de eerste stap wordt gezet, maar dan rijzen de vragen: ‘Welk type is voor mij het best?’ en ‘Ga ik zo’n ding wel kunnen hanteren?’

Een seniorenscooter besturen is niet moeilijk, maar vergt enige aanpassing. Het belang van een goede begeleiding van bij het begin valt daarbij niet te onderschatten. Bij ‘Ik blijf mobiel’ gebeurt dat heel stapsgewijs. De kandidaat-koper neemt plaats in de zetel bij een kopje koffie. Dan worden de diverse types voorgereden en zowel technisch als praktisch toegelicht. Wat is de goede zithouding? De spiegelwand laat toe om dat bij jezelf te zien. Hoe pas ik het stuur op maat aan? Kristien Clarysse en Filip Van Bel nemen hiervoor de nodige tijd.

Testparcours in openlucht uniek in België

Eens de keuze voor een type van scootmobiel gemaakt, volgt het spannendste moment: zelf plaatsnemen en het toestel besturen. Ook dat gebeurt heel geleidelijk. Het begint met de eerste meters in de daarvoor voorziene ruimte in de toonzaal. Hoe rij ik vooruit, hoe achteruit? Hoe remt de scootmobiel? Waar zitten de knipperlichten? Hoe kort kan ik afdraaien? Lukt het niet meteen? Geen nood, je krijgt alle tijd om te oefenen.
Het testparcours zorgt meteen voor een goed gevoel.
Moeilijk is het niet. En het gaat goed vooruit

Zodra je de basiskneepjes onder de knie hebt, volgt een ritje op het testparcours. Dat loopt door de toonzaal naar het pad buiten in de tuin. Daar zijn diverse types van ondergrond aangelegd, compleet met ribbels en zelfs een helling. Familieleden of vrienden die zijn meegekomen, kunnen vanaf de zijlijn rustig meekijken. Het testparcours zorgt meteen voor een goed gevoel. Moeilijk is het niet. En het gaat goed vooruit.

Voor wie kiest voor het buitenmodel, gaat het avontuur na het tuinparcours nog een stap verder. ‘Ik blijf mobiel’ biedt als enige bedrijf in België een heel realistische testroute in openlucht aan, met maar liefst zeven types van ondergrond: van asfalt over bospad en grind, tot zelfs kasseien. Filip Van Bel begeleidt de bestuurder op een tochtje via de Nieuwe Baan naar een paadje door het streepje natuurgebied in het aanpalende Hof van Belsele. Meteen proef je ook van de (herwonnen) vrijheid om van de natuur te genieten: tussen de weiden en bomen en langs en over de kabbelende Belselebeek. Terug in de toonzaal heb je welgemeten een kilometer lang de ultieme seniorenscooterervaring opgedaan. Levensechter dan dit kan niet.

Funfactor: check!

Het design van scootmobielen of seniorenscooters is de jongste jaren sterk geëvolueerd. ‘Ik vergelijk het graag met brillen. Vroeger droegen mensen alleen een klassiek “ziekenkasbrilletje” als het echt niet meer anders kon. Tegenwoordig ogen brillen heel trendy. Mensen kiezen een model dat past bij hun persoonlijkheid. Zo is het ook met scootmobielen. Die hebben zich losgemaakt van de medische sector en de thuiszorg. Ze spelen in op de nood van mensen om nog buiten te komen, om zelfstandig mobiel te blijven en zien er steeds beter uit’, licht Van Bel toe.

Dat weerspiegelt zich ook in de toonzaal van ‘Ik blijf mobiel’. De funfactor is sterk aanwezig. De Sport Rider bijvoorbeeld heeft veel weg van een Harley Davidson. De bestuurder van een seniorenscooter met led-verlichting ziet niet alleen zelf goed, maar wordt ook gezien in het donker. En dan is er ook nog het model  voor twee personen achter elkaar, de limousine van de seniorenscooters zeg maar.

Een scootmobiel voor iedereen

Scootmobielen kun je indelen in vier categorieën. De keuze maak je in functie van je behoeften.

Het opvouwbare type is het meest elementaire. In opgevouwen toestand rol je hem naast je mee als een trolley. Heb je even geen zin meer om te stappen of wordt het wat te lastig, dan is hij een wip omgevormd tot vierwieler. Richtprijs: 1.000 tot 1.400 euro. De uitneembare versie speelt eveneens in op het meeneemcomfort, maar dan vooral voor in de auto. Hij biedt iets meer comfort dan de opvouwbare, maar valt ook groter uit. Door hem elementair te demonteren, past hij perfect in de koffer. Richtprijs: 2.000 tot 2.200 euro. De binnen- en buitenscooter garandeert mobiliteit in de onmiddellijke omgeving. Richtprijs: 3.500 euro. De buitenscooter tenslotte is het type voor de trotters. Met een rijafstand die kan gaan tot 70 km, vormt hij een volwaardig alternatief voor de fiets of auto. Richtprijs: vanaf 5.000 euro en meer, naargelang de opties en het design.

Safety first

Wie kiest voor een scootmobiel, wil uiteraard mobiel blijven, ook wanneer er zich al eens een technisch probleem voordoet. Om dat te garanderen, biedt ‘Ik blijf mobiel’ de ‘Pechpas’ aan. Deze service garandeert een depannage binnen de drie kwartier. Kan het probleem niet ter plaatse opgelost, dan word je terug naar huis gebracht.

‘Ik blijf mobiel’ kreeg al aardig wat persaandacht en in 2017 willen zij hun uniek concept verder uitbreiden. In een korte tijd zijn ze dus al een heel eind verder van een concept naar een heuse belevingswinkel, maar om uit te groeien willen zij extra winkels creëren en hebben ze extra fondsen nodig. Daarvoor hebben ze een financieringsbehoefte van €85.000.

De interessantste vorm van financiering zou een winwin-lening zijn, en hier komt WinWinner.be dan ook met een geweldig initiatief tussenbeide. Heb jij interesse om te investeren in deze ambitieuze KMO? Neem een kijkje op winwinner.be.

‘Ik blijf mobiel’ vind je aan de Nieuwe Baan 44a in 9111 Belsele, tel. 0486-70 22 22. Uitgebreide informatie over alle aspecten van de seniorenscooter op www.ikblijfmobiel.be.  

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels