Deel via

Ben jij je bewust van het ‘beest’ in jou?

February 2017
Sinds jaar en dag wordt beeldspraak gebruikt om diepere boodschappen over te brengen. Die beeldspraak wordt verwerkt door je rechterhersenhelft, waardoor jij er je onderbewustzijn, en je innerlijke beest, mee kan omzeilen. Volgens healing coach Isabelle Lambrecht is het belangrijk om dat innerlijke beest te beteugelen en meer naar je ziel te luisteren.

Diepere betekenis

Vroeger, toen het schrift nog niet voor iedereen beschikbaar was, kende men door middel van beeldspraak diepere betekenissen toe aan de volksverhalen. Ook nu nog is beeldspraak een handig hulpmiddel om bepaalde boodschappen duidelijk over te brengen. Ook al zeg je niet letterlijk wat je bedoelt, meestal hoeft je gesprekspartner weinig moeite te doen om je toch te begrijpen. Toen ik bijvoorbeeld onderstaand zinnetje las, moest ik hartelijk lachen om de duidelijke boodschap die in de onderlaag vervat zit.
Als je vecht met een varken, ga je allebei door het slijk,  maar enkel het varken heeft er plezier in.

                                                                                   Peter Vandermeersch, NRC

We dragen allemaal dat varken in ons. Bewust of onbewust, maar we hebben allemaal dat oerinstinct, dat stukje beestigheid in ons. Dat stukje is verbonden met ons reptielenbrein en daar huist enkel angst om te overleven. Men noemt het ook het instinct (vrije vertaling: daar waar het in stinkt). Als we deze lijn doortrekken kan iets maar stinken (= pijn doen, kwetsen) als liefde, vreugde en respect ontbreken. Zonder dat zijn we niks meer dan een beest.

Het ego(isme) is dat primitieve ‘beestige’ deel in ons, dat een meester is in overleven. De tools die het ego gebruikt zijn: vechten, zijn plaats opeisen, dwingen, vernederen, schelden, schoppen en slaan, met modder gooien, beschuldigen, krijsen dat het recht heeft op iets, de mond snoeren ... Dat is het ego, niets ontziend, aan het werk.

Wanneer jij je in je dagelijkse leven laat meezuigen door je ego, wordt je ego enkel sterker en groeit je innerlijke eenzaamheid en pijn.

Waarom is het belangrijk om je ego te beteugelen?

Hoe meer je het varken uithangt, hoe meer je ziel zich terugtrekt uit je huidig lichaam. Als dat lang genoeg duurt, zou je wel eens een harteloos varken kunnen worden. Daardoor is het contact met je ziel bijna onbestaande, of je wordt ziek, depressief, krijgt een burn-out omdat jij niet naar je ziel durft te luisteren.

Als West-Vlaamse ken ik een heel leuk gezegde: ‘Me goan eki ’t zwyn deur de bjeten joagen’ of ‘we gaan eens het zwijn in de bieten jagen’. Ooit al eens een varken in een bietenveld bezig gezien? Behoorlijk vernietigend. Dit kleurrijke gezegde betekent dat we eens alle remmen zullen losgooien, met niks en niemand rekening houden en ons eens goed zullen laten gaan. Dus letterlijk het varken uithangen.

Hoe kan jij je ego beteugelen?

Bewustzijn, bewust-zijn, je bewust zijn van je denken! Bewust in het NU vertoeven, met daaruit voortvloeiend eerlijk reflecteren over jezelf, helpt je om pijnlozer door het leven te gaan.

De dualiteit hier op aarde is in alles aanwezig. Zo ook in ons, de mens, kennen wij deze twee polen: het ego en de ziel.

- Het ego heeft altijd last van gebreken en wil vechten (=overleven).
- De ziel hunkert naar vreugde en wil ontdekken (= leven).

De balans tussen de twee breng je aan vanuit je gezond verstand, als neutraal denkende persoonlijkheid. Vanuit een standpunt van acceptatie van je huidige werkelijkheid, bewust keuzes maken. Als je onbewust leeft, staat je persoonlijkheid op de stand ‘automatische piloot’, gericht op overleven, waardoor ze haar neutraliteit verliest. Ben je echter een zelfbewuste persoonlijkheid, dan heb jij de macht om gerichte keuzes te maken en kan jij bewust kiezen voor je zielepad.

Zolang je in angst leeft, ben je zelfonbewust en gedraag jij je als een varken. Zie je enkel varkens rondom je, kies er dan bewust voor om dat niet meer te reflecteren. Stap uit je overlevingsmodus en volg je gevoel van vreugde, vrede en mededogen. Je leven en de hele wereld zal er mooier door worden.

Auteur: Isabelle Lambrecht

2 reacties

wolfje
Ik ben het er volledig eens mee. Terloops gezegd ik ben yoga leraar. Ik deed nadien ook aan healing.Ik volgde daar ook opleiding voor en aangezien meditatie mijn ware pad is had ik het daar niet moeilijk bij.
Verleden jaar was pokeman in. Ik was versteld hoeveel mensen en vooral jongeren die zich zo maar lieten op sleeptouw nemen door de media.Soms vraag ik mij af of er nog mensen op aarde rondlopen of het geen robotten zijn. Kunnen wij nog bewustzijn van de zaken die zich voordoen? Zo te zien niet want we hollen maar mee. Jan springt in het water en we gaan er achteraan. Zo ver zitten we dus. Dat is een heel gevaarlijke situatie. Het varken uit hangen en nog meer willen bijvoorbeeld. Wie wil er er grootste varken zijn? Mekaar de loef afsteken waar begint het en waar eindigt dat?De vraag is dan zijn we nog mensen? Of zijn we dieren? Het is hoog tijd om terug te plooien en is naar ons innerlijke ikje gaan luisteren. Terug zielsbewust worden. Men hoort niks anders meer dan angst, stress, burn out enz. Net omdat men leeft in onwetendheid. Men holt maar verder en verder tot men in de put van onwetendheid valt.
7/02/17 09:03 REAGEER
Daar zit veel waarheid in.......
7/02/17 20:30 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels