Deel via

Waarom veranderen zo moeilijk is

February 2017
Stel dat je van je dokter te horen krijgt dat je je levensstijl dringend moet veranderen of je hebt niet lang meer te leven. We wensen je die situatie natuurlijk niet toe, maar hoe groot schat je de kans in dat je in staat zou zijn om dat te doen? Gezonder eten, meer bewegen, stoppen met slechte gewoontes ... ? Life coach Wim Annerel geeft je vier tips om die kans te vergroten!

Slechts 1 op de 7 slaagt erin om te veranderen

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 1 op de 7 patiënten die zowat voor de keuze ‘veranderen of sterven’ gesteld wordt, in staat is om ook daadwerkelijk zijn gedrag te veranderen. Ongelooflijk, maar waar.

Als 6 op de 7 onder ons het zo moeilijk hebben om te veranderen als ons leven er letterlijk van afhangt, is het dan nog een verrassing dat we het lastig hebben om zoveel andere veranderingen in ons leven door te voeren? Denk maar aan je goede voornemens … Blijft daar nog iets van over vandaag?

Voor de grotere uitdagingen heb je een verandering in je mindset en je gedrag nodig. Dit soort veranderingen vraagt tijd, bekrachtiging, doorzettingsvermogen en misschien wel coaching om beperkende gedachten en overtuigingen te identificeren en om te buigen. Kortom, zulke aanpassingen zijn erg moeilijk om in je eentje in de praktijk te brengen, zelfs als je leven ervan afhangt. Je goede bedoelingen en wilskracht zijn simpelweg vaak onvoldoende om de resultaten te garanderen die je wil bereiken.

Vier tips om meer kans op succes te hebben

  1. Zorg ervoor dat wat je tracht te doen, in lijn ligt met wat écht belangrijk is voor jou.
    Veel veranderingen falen eenvoudigweg omdat ze niet overeenkomen met een diepe overtuiging of wat jij waardevol vindt.

  1. Zorg dat je echt geëngageerd bent.
    Hoe geëngageerd ben je op een schaal van 1 tot 5? Je zou minstens 4 op 5 moeten scoren om het lang genoeg vol te houden om die grote verandering tot een goed einde te brengen. Scoor je minder, dan kan je makkelijk afgeleid of ontmoedigd raken als het wat moeilijker of drukker wordt.

  1. Voorzie weerstand.
    Telkens we uit onze comfortzone stappen, lopen we tegen weerstand aan. En sommige van deze gedachten, gevoelens of gewoontes kunnen ons overrompelen als we er niet op voorbereid zijn. Als je de weerstand voelt opkomen, onderzoek dan met nieuwsgierigheid welke veronderstellingen je veranderingsproject ondermijnen. Vaak zijn ze gebaseerd op verkeerde of verouderde informatie die jou niet langer dient.

  1. Vorm een supportersteam.
    Grote veranderingen kunnen eng zijn. Zoek ondersteuning. Zorg ervoor dat je enkele sleutelmensen aan je zijde hebt zoals een partner, een buur, een vriend(in) met wie je je doel kan delen en waarbij je terecht kan als het moeilijk gaat.

Wil je nog enkele ongewone tips om succesvol veranderingen door te voeren in je leven? Ontdek dan Zeven manieren om positief te veranderen zonder dat je jouw gedachten verandert.

Alvast veel geluk met de veranderingen in je leven!

Wat wil jij veranderen in je leven? En wat kan jou daarbij helpen? Deel het in de reacties onder dit artikel, en inspireer zo andere lezers.

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

veramortelez
Ik zou graag in de winter termaanden:Dec,Jan &februari ergens anders zijn.Ik zoek een bemeubelde studio ergens in W-Vlaanderen,waar ik kan overwinteren,maar ik heb een golden retriever,ze is 11 jaar en heel braaf en stil .En proper.Ik zit in de Ardennen op een domein,het noemt Francorchamps in het Oecraiins: Francopole.Er zijn hier heel weinig mensen,en de sneeuw wordt niet geruimd.Ik kan niet weg als het meer dan 10 cm gesneeuwd is.Dat wil ik niet meer !Weet iemand een gemeubileerd studio-tje,gelijk waar.Mijn domicilie staat in Ster-Francorcamps 4970.
7/02/17 14:27 REAGEER
veramortelez
Misschien vind ik wel iemand die in de wintermaanden dec,Jan,februari,graag gezelschap heeft ?ik voel me zo nutteloos .Ik kan me nuttig maken,en rijd ook met een wagen,ik kan eten bereiden ,en naaien en breien.Ik heb een Golden Retriever,een hele brave en stille die 11 jaar is.Ik was vroeger vrijwilliger bij de CM om oppas te doen bij bejaarden en zieke alleenstaande mensen.ik kan met een rolstoel rijden.ik heb een blanco strafregister !Ik verveel me soms ,vroeger ging ik met iemand mee op reis.Mijn e-mail is vmortelez@gmail.com.gsm:0478811920.
7/02/17 14:45 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels