Deel via

Jezelf motiveren doe je zo: 9 tips!

February 2017
Heb je dat ook soms? Je had zulke goede voornemens om aan je conditie te werken, of om de zolder helemaal op te ruimen, of om een nieuwe taal te leren? Maar op een zeker moment raakt je plan in het slop. Life coach Wim Annerel reikt je 9 manieren aan om opnieuw uit dat dipje te klimmen en er voluit voor te gaan.

1. Praat erover

Soms moet je wat stoom afblazen. Dat geeft je een nieuw perspectief op de situatie. Want vaak worden kleine probleempjes grote monsters in ons hoofd. En die monsters beschrijven, doet ons realiseren dat ze eigenlijk toch niet zo vreselijk zijn. Praat er dus eens over met een vriend, vriendin, partner of life coach.

2. Maak het plezant

Vaak laten we ons opslorpen door de ernst van een taak en de bijhorende stress. Maar je hebt recht om ook plezier te maken terwijl je aan een taak werkt. Er is geen regel die zegt dat je altijd serieus moet blijven. Tracht er als het kan wat plezier in te brengen: doe een wedstrijdje met jezelf om de taak nog sneller af te werken dan vorige keer, fluit een liedje of doe eens gek met je partner of vrienden.

3. Focus opnieuw op wat je écht graag doet

Als je iets echt graag doet, dan komt de motivatie heel vaak vanzelf. Dus als je motivatie in een dipje zit, stel jezelf dan eens de vraag: doe ik nu wat ik echt wil doen? Als dat niet zo is, begin indien mogelijk te werken aan dat wat je wel heel belangrijk vindt.

4. Maak een lijstje met voordelen

Welke voordelen zal je halen uit het bereiken van je doel? Schrijf ze op en haal het lijstje uit de lade wanneer je een motivatieboost nodig hebt. Of hang het op waar je het elke dag ziet.

5. Maak een lijstje met nadelen

Hoe zal je leven eruitzien als je gewoon verder blijft doen zonder in actie te schieten en aan je doel te werken? Hoeveel erger ziet je leven er dan over vijf jaar uit? Tracht de negatieve gevolgen te zien van niét aan je doel te werken.

6. Denk drie minuten aan je voorbije successen

En raak zo weer geïnspireerd en gemotiveerd.

7. Mik op een groter doel

Stel een groot uitdagend doel dat je inspireert, ook al lijkt het op dit moment nog wat onrealistisch. Als je doelen te makkelijk lijken, dan gaat er vaak vanzelf al te weinig motivatie vanuit.

8. Denk aan hoever je al bent geraakt en vergelijk jezelf met … jezelf

Jezelf vergelijken met anderen en wat zij al bereikt hebben kan dodelijk zijn voor je eigen motivatie. Er zullen altijd mensen zijn die ergens iets meer bereikt hebben dan jij. Dus focus op jezelf en op jouw eigen resultaten. Wat heb je al bereikt?

9. Doe gewoon iets

Soms is het zelfs een goed idee om niet te wachten op motivatie. Maar om gewoon te doen. Moeilijk om te starten, maar eens je in de flow zit, komt de motivatie vanzelf weer terug.

Of neem gewoon eens een pauze. Wat rust kan je batterijen ook weer opladen.

Soms gaat het niet over één tijdelijke taak waarvoor je jezelf wil motiveren, maar wil je een nieuwe gewoonte volhouden. Hoe je dat doet, lees je in het artikel Hoe hou je een nieuwe gewoonte vol? 

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

wolfje
Wat ik zelf ook belangrijk vind is dat je na afloop jezelf is mag belonen. Dat hoeft niet altijd maar het mag zeker niet ontbreken.Hoe en mat wat je dat doet speelt geen rol als je het maar lekker vind en niet overdrijft.
21/02/17 08:41 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels