Deel via

Welk kattenkwaad haalt je huisdier uit als jij niet thuis bent?

February 2017
Het liefste zou je je geliefde viervoeter overal mee naartoe nemen, maar dat kan natuurlijk niet. Vraag je je wel eens af wat je kat of hond zoal doet als jij er niet bent? Zit ie de hele dag aan de deur te wachten tot je thuiskomt, knabbelt ie aan je mooie planten of ligt ie gewoon lekker lui te slapen? Pascal Vyncke was ook nieuwsgierig wat zijn twee katjes uitspoken en heeft er iets op gevonden!

Geen grap

Ik (Pascal Vyncke) heb sinds een jaar twee katten thuis. Als mijn vriendin en ik het huis uit zijn, blijven de katjes uiteraard thuis. Maar wat doen die dan zoal? Je kinderen kan je bellen, maar bij een huisdier ligt dat moeilijk. We wilden graag te weten komen hoe ze zich gedragen als wij er niet zijn en kwamen op het idee een camera te richten op hun geliefde slaapplaats. Eerst moesten we ermee lachen, maar toen we er verder over nadachten, was dit echt waar we naar op zoek waren.

1 werden er 3

Al snel bleek dat één camera niet genoeg was, want de katten lagen ook nog op andere plaatsen. Uiteindelijk installeerden we drie camera’s, verspreid in huis. Om eerlijk te zijn hadden vier of vijf camera’s nog beter geweest, maar ergens moet je de grens trekken voor je budget.

De installatie

Ik had bewust voor zogenaamde IP-camera’s gekozen. Dat zijn camera’s die je eenvoudig kan aansluiten op je bestaande internetverbinding, zodat je via het internet de beelden kan bekijken (je hebt namelijk ook nog ‘analoge’ camera’s, die totaal anders werken en waarvan de beelden niet op afstand te bekijken zijn, tenzij je grote extra investeringen doet voor apparatuur). Ik koos voor dit waterdichte type EM6360, maar ook deze waterdichte SAS-IPCAM116 camera had gekund. Merk op dat ik gekozen heb voor waterdichte camera’s, die zijn robuuster. Ik ken mijn katten en weet dat ze heel wat dingen durven aan te vallen met hun scherpe nagels en tanden. Een binnencamera is over het algemeen kwetsbaarder dan de waterdichte buitencamera’s. Je kan echter wel kiezen voor binnencamera’s, want die zijn goedkoper en kunnen vaak ook ronddraaien (zodat je meer kan zien), bijvoorbeeld deze budget camera SVL-IPCAM10 of deze hogekwaliteitscamera SAS-IPCAM111B of deze EM6225 . Kies je voor een draadloze variant, dan heb je enkel stroom nodig, kies je voor eentje met een kabel (type dat ik koos), heb je nog een lange netwerkkabel per camera nodig (bijvoorbeeld deze of deze) .

De installatie zelf was een fluitje van een cent: in de verpakking zat een kleine handleiding met foto’s en het kwam erop neer dat je eigenlijk enkel de kabels juist moest aansluiten. Gewoon in het stopcontact steken en de camera monteren met drie schroefjes. Het meeste werk was nog om de stroomkabel netjes weg te werken.

Op afstand kijken

Camera klaar? Spannend moment! Met een app ('Camline Pro', in de handleiding van de camera vind je hoe je die kan downloaden) op de smartphone moest ik de de barcode op het kaartje in de verpakking scannen zodat je smartphone verbinding kan maken met de camera. Enkele seconden wachten en de beelden kwamen live op de smartphone! Daarna heb ik geprobeerd de beelden op de tablet tevoorschijn te toveren en dat werkte ook (al ondersteunde mijn ietwat verouderde tablet de app van de fabrikant, ‘Camline Pro’, niet. Ik heb een andere gratis app gevonden, HDHawk, die wel compatibel was met mijn tablet en dat werkte na registratie ook makkelijk en snel).

Wachten aan de kassa? Even naar de katjes kijken!

In de zetel, in de tuin, op het toilet of in de slaapkamer: met m’n smartphone of tablet kan ik thuis nu altijd de beelden zien en kunnen we onze viervoetertjes in het oog houden. Maar uiteraard ook buitenshuis: vorige week was ik bijvoorbeeld iets te vroeg voor een afspraak. Hup, de smartphone bovengehaald en even gekeken of alles goed was me de katjes (ze lagen te slapen tegen elkaar). Afgelopen weekend stond ik te wachten aan de kassa van een doe-het-zelfzaak en keek op de smartphone wat de katjes aan het doen waren (ze waren zich aan het wassen). De camerabeelden leveren niet de mooiste fotogenieke kiekjes op, maar ze kunnen toch wel toffe beelden geven. Ook in het donker kan je je sloebers in de gaten houden, want de camera’s hebben nachtzicht. 

Veel extra over onze katten geleerd

Als we thuis bij de katjes zijn, zijn ze vaak erg actief en halen ze heel wat écht kattenkwaad uit. We begonnen zelfs al te denken dat onze katten niet helemaal zijn zoals hun soortgenootjes en niet weten dat katten veel slapen en lui zijn. Misschien zijn ze altijd actief omdat ze nog zo jong zijn. Maar … we wisten niet dat ze zo verschrikkelijk lui zijn als wij niet in de buurt zijn! Als we durven weg te zijn, gaan ze slapen. Als wij ’s nachts slapen, slapen ze blijkbaar ook gewoon (terwijl katten eigenlijk nachtdieren zijn). Blijkbaar om de activiteit te compenseren als we bij hen zijn.

Daarnaast leerden we dat een van de twee katjes duidelijk niet alleen kan slapen en liefde nodig heeft. Als ze gaan slapen, doen ze dat in het begin elk apart, maar regelmatig staat na enkele minuten altijd dezelfde op om bij de ander haar hoofdje te wassen. Dan blijft ze ‘toevallig’ liggen,  steeds dichter tegen de ander kruipend. Maar als ze horen dat wij thuiskomen of opstaan, springen ze weer recht en zien we ze nooit bij elkaar liggen. Naar ons toe gedragen ze zich dus stoer, maar in werkelijkheid zijn het eigenlijk kleine knuffelberen!

Catcam/dogcam + burglarcam!

De fabrikanten van de IP-camera’s hadden eigenlijk een heel andere bedoeling bij hun camera’s: namelijk om dieven te filmen. Dat het een catcam of dogcam zou worden, hadden ze waarschijnlijk niet gedacht. Naast je lieve huisdieren in de gaten houden, leggen de camera’s dus ook eventuele inbrekers vast op de gevoelige plaat.

3 worden er 4

Nu ik dit artikel heb geschreven, besef ik dat we eigenlijk niet meer zonder de camera’s kunnen, het is zo leuk! Sterker nog, ik ga er toch nog een vierde plaatsen volgend weekend (dit draadloze type): buiten op het tuinhuis naar onze achtergevel gericht. Als ze buiten zijn, zitten ze daar meestal en spelen ze met elkaar of met elke vlieg, vlinder of elk blaadje dat voorbij komt. Dat wordt lachen!

Zou jij je huisdieren vanop een afstandje willen bezig zien? Of heb je al een camera? Vertel het ons!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels