Deel via

Zijdezachte lippen? Tips tegen schrale lippen in de winter

February 2017
Koning Winter heeft ons land nog niet verlaten, en daar lijdt onze huid onder. Ook onze lippen krijgen het zwaar te verduren door de winterkou. Hoe komt dat? Wat kan je ertegen doen? En wat moet je vooral niet doen? Enkele tips om je lippen lekker zacht te houden, ook in de winter.

Waarom krijg je schrale lippen in de winter?

Schilfertjes, barstjes en kloofjes in je lippen. Je hebt vast al eens last gehad van die vervelende kwaaltjes, en al zeker in de winter. Schrale lippen zijn niet alleen ontsierend, ze zijn vaak ook nog eens pijnlijk. In de winter worden ze voornamelijk veroorzaakt door een erg lage luchtvochtigheid. Binnenshuis draait de verwarming op volle toeren, waardoor het luchtvochtigheidsniveau in huis sterk daalt. Ga je naar buiten, dan heeft de gure uitdrogende wind of de vrieskou vrij spel. Daarbij komt ook nog eens dat de huid van je lippen erg dun is en daardoor dus ook erg gevoelig. Als je geen extra aandacht besteedt aan je lippen, is het onvermijdelijk dat ze al snel erg droog aanvoelen.

Schrale lippen voorkomen

Om je lippen zacht en soepel te houden, hou je in de koude wintermaanden beter rekening met de volgende puntjes:

  • Hydratatie van binnenuit
    Veel mensen drinken in de winter een stuk minder. Door de kou heb je minder snel dorst dan in de zomer. Toch kan het helpen om iets meer te drinken dan je gewend bent in de winter, om er zeker van te zijn dat je het vochtgehalte in je lichaam op peil houdt. Hydratatie van de lippen gebeurt van binnenuit. Drink bij voorkeur water en laat alcohol liever links liggen, want dat heeft juist een vochtafdrijvende werking.
     
  • Zachte lipscrub
    Gebruik een zachte lipscrub, met de nadruk op ‘zacht’ en alleen als je geen pijnlijke en bloedende kloofjes hebt. Om verzorgende lipproducten als lippenbalsem goed in te kunnen laten werken, is het een goed idee om eerst losse velletjes te verwijderen. Dat kun je ook heel gemakkelijk doen met je tandenborstel. Scrub heel zachtjes en met draaiende bewegingen je lippen met je tandenborstel en wat lauw water. Let op: gebruik hiervoor altijd een tandenborstel met zachte haartjes! Dep de lippen daarna droog. Niet wrijven!

  • Beschermende lippenbalsem
    Om ervoor te zorgen dat de lippen goed gehydrateerd blijven is een beschermende lippenbalsem essentieel. Het vette laagje zorgt dat uitdrogende factoren als een lage luchtvochtigheid, kou en gure wind geen vat krijgen op de dunne huid van de lippen. Lippenbalsem houdt de huid zacht en soepel. Er zijn veel goede merken op de markt. Vermijd in ieder geval lippenbalsem met alcohol, omdat die de huid juist uitdroogt. Vermijd eveneens producten met geur- en smaakstoffen, omdat die de lippen sneller irriteren. Ga je op skivakantie? Zorg dan voor een lippenbalsem met SPF.
     
  • Blijf van je lippen af!
    De neiging is groot om met je vinger aan de losse velletjes te zitten. Houd jezelf tegen, want dat gepulk zorgt ervoor dat het van kwaad tot erger gaat. Er kunnen wondjes ontstaan en de kans op infecties wordt groter. Daarnaast is de neiging is groot om steeds je lippen te bevochtigen met je tong. Ook dat is geen goed idee. Het zorgt ervoor dat de lippen nog sneller uitdrogen en enzymen in het speeksel kunnen tot irritaties leiden.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Heb je last van schrale lippen, dan hoef je niet meteen naar de huisarts te stappen. Met bovenstaande aanwijzingen kun je het probleem doorgaans voorkomen of verhelpen. Toch kan het gebeuren dat het probleem niet overgaat en dat bijvoorbeeld ook de huid rondom de lippen is aangetast. Je hebt misschien een infectie opgelopen aan je lippen of last van hardnekkig eczeem. De huisarts kan je dan een milde corticosteroïde crème voorschrijven, die de ontsteking tegengaat.

Auteur: Wellness Academie

3 reacties

Hugoo
En de goedkoopste stifts zijn even efficient als de duurdere... Men weze gewaarschuwd !
21/02/17 11:09 REAGEER
Ik neem gewoon vaseline of honingzalf, stifts vind ik knudde :))))))))))))))
21/02/17 23:27 REAGEER
mona
Stift is handiger in je handtas
23/02/17 08:55 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels