Deel via

Het spaarboekje brengt niets meer op. Je geld afhalen dan maar?

February 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Wat gebeurt er met ons spaarboekje? Het brengt niets meer op. Moet ik het geld dan maar afhalen? Ik heb geen interesse in het beleggen van mijn spaargeld.

De rente op je spaarboekje wordt bepaald op de internationale kapitaalmarkten en is gebaseerd op de rente die er op schulden van korte looptijd wordt betaald. En aangezien die interbancaire rente erg laag is (en op bepaalde ogenblikken zelfs negatief was), is de opbrengst van je spaarrekening tegenwoordig ook quasi nihil.

De reden van de lage rente is het extreem soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank als gevolg van de financiële crisis in de jaren voordien. Door kapitaal erg goedkoop te maken, kregen banken en andere financiële instellingen ruimte om hun balansen te herstellen. Maar het blijft voor de ECB tot op vandaag een moeilijke kluwen om dit beleid los te laten. Men vreest immers een terugslag bij een verstrenging.

Daarom denken we dat een snelle verhoging van de rente op spaarboekjes er voorlopig niet inzit. Dit proces kan nog wel eens maanden, zo niet jaren op zich laten wachten. Het heeft immers ook zo lang geduurd vooraleer de rente op spaarproducten naar het huidige dieptepunt daalde. Kortom, een verbetering zit er voorlopig niet aan te komen.

Je geld dan maar gewoon van de spaarrekening afhalen is dan uiteraard een optie. De volgende vraag is dan: wat ga je er dan vervolgens mee doen? Fysiek geld opbergen is niet altijd de beste optie. Het levert je al zeker geen rendement op. En bovendien, als je het papiergeld niet goed opslaat (in slechte bewaaromstandigheden), kan je geld letterlijk vergaan op termijn.

Als houder van een spaarrekening heb je eigenlijk een schuld aan de bank en loop je dus een tegenpartijrisico. Dat kan, in extreme financiële omstandigheden, vaak extra gevaren met zich meebrengen. Als je je geld fysiek in de hand hebt, loop je dat risico niet, maar laat dat dan ook het enige voordeel zijn.

Daarbij komt dat fysiek geld, net zoals het geld op een lage spaarrekening, niet goed bestand is tegen een ander gevolg van het beleid van de ECB: inflatie. De indrukwekkende geldcreatie van het afgelopen decennium zal ervoor zorgen dat de inflatie op termijn hoog zal oplopen, waardoor de koopkracht van je geld figuurlijk in rook zal opgaan.

Tegen deze stille verwoestende kracht is echter maar een middel bestand: je geld aan het werk zetten. Oftewel gaan beleggen. Het is begrijpelijk dat vele spaarders hier hun neus voor optrekken, maar de realiteit is helaas niet anders. Wie niets doet, is zonder meer de klos. In het huidige financiële stelsel ben je genoodzaakt om te beleggen, anders word je over een langere termijn steeds armer. Niet in termen van euro’s, maar in termen van de koopkracht van je euro’s. Je koopt straks steeds minder voor hetzelfde geld.  

Wie zijn vermogen hiertegen wil beschermen, moet gaan beleggen. Je hebt momenteel geen andere opties. Of je dat graag wilt of niet. Het is de harde realiteit voor de spaarder vandaag. 

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

29 reacties

tony
"Als houder van een spaarrekening heb je eigenlijk een schuld aan de bank en loop je dus een tegenpartijrisico." Neen, als ik mijn geld aan de bank geef, dan heeft de bank een schuld aan mij. Wat grote sommen (meer dan € 10.000) geef ik de auteur van dit artikel volledig gelijk. Voor kleinere sommen is het interessanter om je geld van het spaarboekje af te halen. Je krijgt er toch niets voor terug en je mag dagen, zoniet een week wachten om je iegen geld van de bank terug te krijgen.
28/02/17 07:29 REAGEER
josvva
Heel juist Tony in de bankensector vertelt men niet altijd de waarheid. Geld op een spaarrekening is absoluut geen schuld aan de bank ! integendeel. Wat het beleggen betreft moeten we nog afwachten wie uiteindelijk de dupe zal zijn. En ja door de lage rente en de inflatie die aangewakkerd wordt door Europese instanties verlies je jaarlijks 2 tot 3 procent op je spaargeld. Als je weet dat dit een doelbewuste strategie is van Europa is dit beleid niets minder dan wettelijke diefstal van het spaargeld. Verwerpelijke en op termijn een gevaarlijke strategie immers steeds meer mensen walgen van Europa en zijn graaicultuur. Langzaam maar zeker doet Europa aan zelfvernietiging.
28/02/17 08:17 REAGEER
Realistje
Beste tony,
Wat je zegt klopt inderdaad, maar de mensen weten dat helemaal niet.
Feit is, dat van zodra je geld aan de bank geeft, dit geld in feite direct eigendom wordt van de bank.
Zij gebruiken uw geld voor te beleggen in ...van alles en nog wat. Zoals obligaties, aandelen, rommel certificaten, enz.
DUS: als de bank, of bij een crisis alle banken , in de afgrond storten, dan ben je uw geld kwijt.
Uw garantie dat de staat u per persoon en per rekening 100.000 € zal terugkrijgen, is LUCHT.
Want dat KAN de staat niet betalen voor iedereen, of ze zijn failliet !!!!!
Dan stort ons ganse financiële systeem in elkaar.
Besluit: de bank is in feite uw tegenpartij risico.
Enkel iets dat je fysiek in de hand hebt (dus geen papier) heeft geen tegenpartijrisico.
28/02/17 17:08 REAGEER
josvva
Heel juist Tony in de bankensector vertelt men niet altijd de waarheid. Geld op een spaarrekening is absoluut geen schuld aan de bank ! integendeel. Wat het beleggen betreft moeten we nog afwachten wie uiteindelijk de dupe zal zijn. En ja door de lage rente en de inflatie die aangewakkerd wordt door Europese instanties verlies je jaarlijks 2 tot 3 procent op je spaargeld. Als je weet dat dit een doelbewuste strategie is van Europa is dit beleid niets minder dan wettelijke diefstal van het spaargeld. Verwerpelijke en op termijn een gevaarlijke strategie immers steeds meer mensen walgen van Europa en zijn graaicultuur. Langzaam maar zeker doet Europa aan zelfvernietiging.
28/02/17 08:16 REAGEER
mamou
Dag,
Ik ben gescheiden en ik heb nu mijn kapitaal van die nog tamelijk is,
In de toekomst ben ik op zoek naar woning om gittes in te richten, nu mijn vraag wat kan ik voor het ogenblik doen met mijn geld tot het aankopen van woning.
Mijn geld beleggen voor een zekere termijn tot mijn,aankoop, maar hóe beleggen?

Beste dank voor antwoord,
Groet,
Nicole
28/02/17 08:33 REAGEER
JimmyBullshit
En als iedereen nu zijn geld zou afhalen, dan zou er een crisis in de banken ontstaan en zouden ze toch zo snel mogelijk weer hogere rentes geven?
28/02/17 09:32 REAGEER
wiseguy053
das bullshit Jimmy! De banken kunnen nooit alle belegde spaargelden cash uitbetalen. Zie maar naar de toestanden in Cyprus enkele jaren terug en Griekenland nu. Je zou er enkel het faillissement van de banken mee veroorzaken. Die moeten dan weer gered worden met ons belastingsgeld = dus hogere belastingen en bezuinigingen om dit te financieren.
28/02/17 09:48 REAGEER
Willem
Absoluut niet, dan zijn ze lekker van je af. Zolang de EU hun gratis geld leent zullen de banken zeker geen cent uitbetalen aan de doorsnee spaarder. Bedankt Europa.
28/02/17 10:43 REAGEER
rapunzelpoes
Vorig jaar heb ik mijn geld van mijn spaarboekje gaan halen en moest er een bedrag van 225€ op betalen. Na mijn vraag waarom? Kreeg ik als antwoord dat de bank voor het opheffen van mijn spaarrekening kosten mocht aanrekenen. En dan mag je niet zeggen dat de banken dieven zijn. Ze moeten alles weten wel nu bij mij niet meer. Ben overgestapt naar een andere bank en heb nog juist een betaalrekening.
28/02/17 09:48 REAGEER
Willem
Toch nog naar een ander bank dus, wat is daar het voordeel als ik mag vragen.
28/02/17 10:44 REAGEER
rapunzelpoes
Ja maar dan wel mijn spaargeld niet mee overgezet. Ik beheer mijn geld zelf . Op de bank heb je er ook geen interesten meer op en ik moet er ook niet op betalen .
28/02/17 12:17 REAGEER
familiemees
Ik weet niet waar de Centrale bank het geld blijft halen om steeds maar staatsobligaties op te kopen ? Wat zit daar achter. Alle spaarders worden bedot. Minimale intresten van O.11 % alle effecten : kasbons zowel als obligaties dienen gedeponeerd bij een bank die zich hiervoor rijkelijk laat betalen. Voorheffing op koepons worden steeds maar opgedreven systematisch van O naar 30 %. Vroeger was sparen een deugd. NU is het een vloek en worden de spaarders langs alle kanen uitgemolken. Waar gaan de grote politiekers en bedrijfsleidersmet hun geld naar toe. Een onderzoek zou wel eens nuttig kunnen zijn voor de andere spaarders ?
28/02/17 09:56 REAGEER
danodies
ik woon in Nederland .....als ik naar een bejaardenhuis moet..... moeten ze weten wat mijn kapitaal is .... en van dat kapitaal word mijn verblijf in het bejaarden huis gemeten..zoals B,V. huishuur.en verzorging. ....heb je niets nemen ze je ook op in het bejaardenhuis. met andere woorden opmaken wat je met eigen handen verdiend hebt. en over de banken gesproken .ze moeten er zijn anders had ik geen eigen huis gehad.
28/02/17 10:09 REAGEER
Willem
Ook ik had dan geen huis gehad, geleend in 1969 aan 18% !!! Toen brachten ook de spaarboekjes nog wat op, wat vanzelfsprekend was. Nu zijn de renten op leningen historisch laag met gevolg ook deze van de spaarboekjes (dank EU). Zie mijn antwoord aan Jimmy B.
28/02/17 10:52 REAGEER
aronjaco
Mijn inziens kan je ook een deel van je gespaarde geld in andere valuta onderbrengen zoals bv. de Zwitserse frank ( om maar iets te zeggen). Verder kan je goud kopen ; dat is inflatiebestendig. Je kan ook je eventuele hypotheek afbetalen. Je kan ook producten aankopen die je toch nodig hebt in de loop van een zekere tijd , een voorraad aanleggen dus van het één en het ander. Dat laatste geeft tevens het voordeel dat je later kan bijkopen aan de meest gunstige prijs ( bij solden bv.). En een stuk thuis in je varken kan ook geen kwaad .Het kan wel interessant zijn één en ander cash te betalen .En , investeer verder in zaken die opbrengen , zoals groene stroom , waterpomp , enz...
En de beurs , wel , daar blijf ik momenteel vanaf ; ge moet eens kijken welke stijgingen die beurzen reeds hebben doorgemaakt ; dit moet binnenkort verkeerd aflopen ; wat je na die verkeerde afloop doet wat dat item betreft is nog even af te wachten.Ondertussen misschien een beetje investeren in cannabis .
28/02/17 10:31 REAGEER
denbeste
Sorry hoor maar Jimmy heeft gelijk, alleen zijn mensen te dom om hieraan mee te doen.
Als iedereen zijn geld begint af te halen zal er rap terug interest zijn, nu niet natuurlijk, waarom zouden ze interest geven als er toch niemand reageert.
28/02/17 11:03 REAGEER
DECR4711
Wat in godsnaam zit hier achter dat het beleid dat Europa volgt op vele gebieden niet alleen op geld zo zelf bewust zich zelf en zijn bevolking naar de afgrond brengt begrijpen wie kan
28/02/17 13:17 REAGEER
Realistje
het beleid van europa wordt gestuurd van hogerhand. De uiteindelijke bedoeling is een grote wereldbrand te organiseren.Eerste stap (=begin) was het verwoesten v d twin towers (9/11) dan start der oorlogen in het oosten en creatie van IS, volgende stap, overstromen van Eu met migranten, met als doel opstand moslims tegen europeanen, en terzelfdertijd Rusland en China jennen beiden met de bedoeling een WW III te realiseren.
Dit zal wereldwijd verwoestende gevolgen hebben.
28/02/17 17:25 REAGEER
izzy
Spaarboekje is 3a4 percent verlies, aandelen is misschien een beetje winst, of zoals bij mij 50 percent verlies
28/02/17 16:08 REAGEER
Hugoo
Zoveelste poging om ons spaargeld te "mobiliseren". Lees: afhandig maken...
Dat "afhalen" komt er toch nog van. Zijt maar zeker.
28/02/17 16:37 REAGEER
Sidonieke
Ik overweeg ook om mijn spaarrekening leeg te maken maar wat met de meldingsplicht van de banken?
4/03/19 12:17 REAGEER
Rudy12345
Familiemees schreef:
"Ik weet niet waar de Centrale bank het geld blijft halen om steeds maar staatsobligaties op te kopen ? Wat zit daar achter."
Het antwoord is even simpel als crimineel: Ze drukken gewoon Euro's bij (bron: diverse nieuwberichten radio 1, 2 jaren geleden).
Ze volgen dus dezelfde praktijken als de Nazi's in 40-45 of als Mobutu in Congo en je kan dit lijstje nog flink uitbreiden met een aantal gekende schurkenstaten.
Dan begrijp je ook waarom EU politici en EU ambtenaren voor zichzelf dikke vette lonen laten uitbetalen.
Bovendien hoeven ze hun inkomsten niet bekend te maken aan de fiscus en kunnen ze bijgevolg ook door die fiscus niet belast te worden (bron: een kennis, EU ambtenaar op rust).
Als je de inflatie sinds de jaren 70 naar heden bekijkt dan heb je van 100 Euro nu... nog 2 tot max. 3 Euro over (bron: beurs.com nieuwsbrief januari of februari 2017).
Dan besluit ik op het item: Je geld afhalen van je spaarrekening:
Investeer in je kelder en stapel hem vol met jenever. Koop zilveren of gouden munten. Kijk in je huidige of vorige beroepsomgeving (als je op rust bent) en investeer daar in grondstoffen die je kent. Dat kan in de chemie en dat kan in de biosector, nieuwe economie-systemen enz...
Een oude klant van mij herhaalde steeds:
"Het geld ligt op te rapen op de straat maar de meesten zien niet."



28/02/17 17:19 REAGEER
interessant artikel, soms is het beter alles op tijd te laten rollen, maar.....'n klein bedrag voor in nood is wel verstandig, kwestie om onverwachte uitgaven op te vangen mvg Nicky :)))) maar....wat is 'n klein bedrag??????
28/02/17 23:22 REAGEER
Outrageous
Sinds 2013 tot vorig jaar hebben wij belegd in fysiek vastgoed. Met lede ogen zien wij het goud niet meer boven de prijs stijgen die wij ervoor hebben betaald.Van de banken krijgen wij alleen maar berichten over kosten voor dit en voor dat. Aan het verplicht door hen laten bewaren van effecten verdienen ze zeer zeker een aardige cent. Waar haalt Belfius het uit om momenteel te adviseren in staatsobligaties en kasbons te beleggen. Bacob was onze vertrouwde huisbank maar niet meer na het debâcle van Lernout & Hauspie, Arcopar, Bacob zelf en laatst de Panamapapers. Welke bank is nog echt te vertrouwen?
1/03/17 03:00 REAGEER
triodos, argenta
1/03/17 20:33 REAGEER
tony
@rudy12345. Je hebt volledig gelijk. Ik verwacht trouwens een echte crash van het geld op wereldvlak : US hebben meer overheidsschuld dan België en de dollars en de euros worden maar bijgedrukt alsof dat iets zou oplossen. Waarin kan je nog vertrouwen hebben??? Vastgoed is een goede belegging geweest tot nu maar als ze de inkomsten ervan ook nog gaan belasten (naast de grondbelasting en het kadastraal inkomen dat bij je personenbelasting geteld wordt, als je moet blijven investeren in energiebesparende en andere maatregelen, dan moeten de huurprijzen (nu al voor sommigen onbetaalbaar) nog serieus stijgen of deze belegging verliest al haar charmes. Beleggen in edele metalen of voedingstoffen is vermoedelijk goed op lange termijn maar op korte termijn kan je wegens de schommelingen verlies maken. Ik denk dat de gouden regel van mijn ouders en grootouders nog altijd geldt : leg nooit al je eieren in dezelfde korf of m.a.w. spreidt je spaargeld zoveel mogelijk.
@outrageous. Ik begrijp ook niet hoe er nog één mens (tenzij je met een hypothecaire lening zit) klant kan blijven van dievenbanken zoals Fortis, Dexia (nu Belfius), en dergelijke. Ik heb nog het meeste vertrouwen in kleinere vooral spaarbanken zoals Argenta.
1/03/17 08:39 REAGEER
Hugoo
Het boek ''De geldmakers'' van Veronique Goossens, gaat ''achter de schermen van de Nationale Bank'', en doet de lezer versteld staan van de ware maffia die daar ''werkzaam'' is en hoe de politiek er zijn speeltuin heeft... Bij wijlen wordt je er echt niet goed van !
Een aanrader.
1/03/17 11:33 REAGEER
Pelagie
DGBel, wat gebeurt er daarna met al die geïnde intredesommen en maandelijkse inlegbedragen van de leden?
28/02/17 14:25 REAGEER
DGBel
Die worden door onszelf in onderling overleg belegd in aandelen.
Ieder lid blijft eigenaar van de totale waarde gedeeld door het aantal leden.
28/02/17 17:29 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels