Deel via

Actieve beleggers kunnen wel degelijk de markt verslaan

March 2017

Is actief beleggen iets voor dummies en staat passief beleggen garant voor succes? Dat is natuurlijk niet waar. Onderzoek leert dat er een (kleine) groep beleggers is die consistent en consequent de markt verslaat en die je moeilijk kunt vergelijken met casinobezoekers, stelt de Nederlandse onafhankelijke analist Cor Wijtvliet in zijn wekelijks Wijtvliet Journaal. 

Waarom scoren deze beleggers zoveel beter dan de markt? Wat is hun geheim? Waarin onderscheiden ze zich van het grote peloton van actieve beleggers die ver achterblijven bij deze koplopers? Deze koplopers hebben enkele eigenschappen gemeen. Zo hebben ze weinig belangstelling voor macro-economische verwachtingen. Proberen uit te vissen wanneer de Fed al dan niet de rente gaat verhogen of hoe snel de economie gaat groeien is in hun ogen puur tijdverlies.

Een tweede kenmerk is dat ze beleggen in bedrijven en sectoren, maar niet in aandelen. Ze hebben weinig oog voor prijsbewegingen van aandelen, maar bouwen een grote kennis op van de bedrijven en sectoren waarin ze beleggen. Dat stelt hen in staat al in een vroeg stadium structurele veranderingen te bespeuren en daarnaar te handelen. Een laatste gemeenschappelijk kenmerk van deze succesvolle actieve beleggers is dat ze hun beleggingen beperken tot hun beste ideeën. Bovendien zijn ze geneigd die beleggingen lang aan te houden, zeker twee tot drie jaar! Voor de gemiddelde fondsmanager staat dat bijna gelijk aan de eeuwigheid!

Wat de succesvolle belegger doet en niet doet, is niet bepaald wereldschokkend. Dat zouden meer partijen moeten kunnen. De tragiek is echter dat het omgekeerde het geval blijkt. De meerderheid van de actieve beleggers kan dat blijkbaar niet! Dat is de kern van het falen van actief beleggen, aldus Wijtvliet.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

 

1 reactie

Naar het schijnt is dit 'n mooi alternatief :)
14/03/17 18:20 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels