Deel via

Energiezuinig bouwen en verbouwen: waar moet je op letten?

March 2017
De afgelopen tien jaar is er enorm veel veranderd in de bouwsector en de drijvende kracht daarvoor is de energieprestatieregelgeving die steeds strenger wordt. Waar moet je nu op letten als je zelf met een project bezig bent en hoe kan je bepalen wat de beste maatregelen zijn?

Hoe zit de regelgeving in elkaar?

Als je een woning of een appartement verhuurt of verkoopt, moet je een energieprestatiecertificaat, of EPC, laten opmaken. Op dat certificaat staat een getal, bv. 450 kWh/m², dat aangeeft wat het energieverbruik van de woning is. De bedoeling van het EPC is potentiële kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van de woning, om hen ook de mogelijkheid te geven projecten te vergelijken op basis van het energieverbruik.

Om een EPC op te laten maken, moet er een energiedeskundige ter plaatse komen. Afhankelijk van de grootte van de woning, zal het je gemiddeld tussen de 150 en 250 euro (excl. btw) kosten. Die deskundige maakt echter geen gedetailleerde berekening van het gebouw en het resultaat is dus niet echt nauwkeurig.

Als je een woning of een appartement bouwt of verbouwt, en je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning of melding doet, moet er een EPB-berekening worden opgemaakt. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.

Binnen de EPB-regelgeving zijn er drie soorten projecten:

  • Nieuwbouw: met behulp van een E-peil wordt aangeven wat het niveau van het energieverbruik is en hoe lager het E-peil, hoe lager het energieverbruik. Nieuwbouwprojecten die in 2017 worden opgestart, moeten een E-peil onder de E50 hebben. Vanaf 2021 wordt dat peil teruggeschroefd naar E30, en dat noemt men dan een BEN-woning, wat staat voor ‘bijna energieneutraal’. De term passiefhuis wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.
  • Energetische renovatie: projecten waarvoor 75% van de woning geïsoleerd wordt en de verwarmingsinstallatie vervangen wordt. Deze projecten moeten een E-peil lager dan E90 behalen.
  • Gewone renovaties: hier zijn geen E-peileisen voor, maar de nieuw bijgebouwde delen moeten wel voldoende geïsoleerd worden en er moet ook ventilatie voorzien worden waar mogelijk.

Het opmaken van een EPB-berekening voor een nieuwbouwproject of energetische renovatie ligt rond de 800 euro (excl. BTW) en voor een verbouwing ligt dit rond de 500 euro (excl. BTW). Er wordt een gedetailleerde 3D-berekening van het gebouw opgemaakt, waardoor het resultaat veel nauwkeuriger is in vergelijking met een EPC-berekening.

Waarvoor krijg je nog subsidies?

Voor nieuwbouwprojecten krijg je enkel subsidies als je het merkelijk beter doet dan de gestelde norm. Als je nu al een E30-woning zou bouwen, krijgt je bijvoorbeeld een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar en als je onder de E20 gaat wordt dat zelfs 100%.

De meeste subsidies worden echter voor verbouwingen gegeven en hoe meer werken je tegelijkertijd uitvoert, hoe meer subsidies je krijgt. Zo wil de overheid mensen, die bijvoorbeeld enkel van plan waren de ramen te vervangen, stimuleren om meteen ook de muur te isoleren.

Voor energetische renovaties krijgt je sowieso een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar en als je lager dan E60 geraakt wordt dat 100%. Voor andere maatregelen zoals vervangen van ramen, isoleren van muren ... kan je federale subsidies aanvragen bij de netbeheerders. Verder bestaat er ook nog de Vlaamse renovatiepremie die maximaal kan oplopen tot 10.000 euro, maar afhankelijk is van het inkomen van de bouwheer en het aantal kinderen ten laste.

Een uitgebreide samenvatting van bestaande subsidies kan je hier terugvinden: subsidies 2017

Hoe kies je de beste maatregelen voor je project?

Laat je altijd bijstaan door een ervaren architect. Die is niet altijd goedkoop, maar als je slechte beslissingen neemt in je bouwproject, komt dat veel duurder uit.

Je kan ook altijd zelf enkele simulaties maken om te kijken wat het E-peil of de EPC-waarde voor jouw woning is.

Simuleer zelf de EPC waarde van jouw woning of appartement

Ben je van plan om je woning of appartement te verkopen of verhuren, dan kan je deze rekenmodule gebruiken om de EPC-waarde te simuleren. Hier kan je dan ook spelen met de kwaliteit van de isolatie, ramen, verwarmingsinstallatie ... om te zien wat de impact is op de EPC-waarde.

Simuleer zelf het energieverbruik of E-peil van jouw woningAls je uitgebreid wil verbouwen of een nieuwe woning wil bouwen, kan je met deze rekenmodule de geschatte energiekost en het E-peil simuleren. Vul de gegevens van je woning in en simuleer de impact van betere ramen, meer of minder isolatie, PV-panelen, warmtepomp ... Op deze manier krijg je een beter zicht op de impact van bepaalde maatregelen en of ze al dan niet nuttig zijn.

Beide rekenmodules zijn gebaseerd op de officiële formulestructuur die gebruikt wordt in de EPB- en EPC-berekening, maar er zijn enkele vereenvoudigingen in aangebracht om alles eenvoudig invulbaar te maken. Er gaan dus verschillen zijn met de resultaten die men uitkomt met de officiële software (enkel toegankelijk voor gecertificeerde studiebureaus), maar als je alle gegevens correct invult, zal het verschil klein zijn.

2 reacties

Goed voor jonge vetverdieners , mèt veel hulp van ouders......Niet voor iedereen dus :((((((((((((((
4/04/17 20:34 REAGEER
slimisoleren
helemaal niet..
er zijn verschillende premies waar je recht op hebt waardoor de investering in sommige gevallen tot 75% terug betaald word
29/07/18 02:35 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels