Deel via

Ruil ik mijn euro’s beter in tegen andere munten?

April 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Is het nog veilig om geld in euro’s aan te houden, nu verschillende Italiaanse banken in de problemen zitten, maar ook bijvoorbeeld Deutsche Bank? Bovendien neemt de schuldenberg van enkele Zuid-Europese landen grote proporties aan. Is het niet aangewezen om mijn euro’s om te wisselen tegen andere munten, zoals de Noorse kroon, of in fysiek goud en zilver?

Of de toekomst van de euro op het spel staat, daar durven we eerlijk gezegd geen harde uitspraken over doen. Die toekomst is erg onduidelijk door de vele factoren die momenteel in Europa spelen. Je somt er al enkele op, maar dat zijn zeker niet de enige. Het is overduidelijk dat het Europese project in het algemeen, en de Europese muntunie in het bijzonder, moeilijke tijden doormaakt.

Maar dat wil niet automatisch zeggen dat dat tot de ondergang van de euro zal leiden. Zo zwart-wit zit onze maatschappij en het financiële systeem niet in elkaar. In het algemeen kunnen we wel stellen dat het een ingewikkelde zaak is om de richting van een bepaalde munt vast te stellen of in te schatten ten opzichte van andere munten of een muntkorf (verzameling aan munten). Je moet immers met zoveel factoren rekening houden (economie, geopolitiek, sociomaatschappelijke en culturele factoren …), dat het bijna onmogelijk is om hier stevige stellingen over in te nemen.

Daarmee beweer ik echter niet dat de euro zal overleven. De kans bestaat altijd dat een munt ten onder gaat. In het verleden zijn al honderden, zo niet duizenden munten gekomen en weer gegaan. De euro zou in dat opzicht geen uitzondering vormen. Maar of de euro, met een dergelijke grote omvang, snel zal verdwijnen, lijkt ons geen realistische aanname. We denken eerder dat de euro op termijn kan wijzigen van zijn huidige vorm. Wat dat dan precies zou kunnen zijn, daar hebben we vandaag uiteraard ook nog het raden naar. Nogmaals, ik leg de nadruk op de woorden ‘zou’ en ‘kan’, want niets is zeker op dit vlak. Sterker nog, het zou ook zo maar kunnen dat de euro een krachtige comeback maakt, eens de grootste ellende achter de rug is. De veerkracht die de euro vandaag laat zien op de internationale markten, spreekt alvast boekdelen. We zouden er dus ook niet van versteld staan als de euro straks weer stevig in z’n schoenen staat, ook al lijkt dat vandaag een compleet onrealistisch scenario voor velen.

Op de valutamarkten mag je nooit iets uitsluiten. De toekomst is per definitie onzeker, vooral bij de munten. Het is daarom altijd aangewezen om deze onzekere uitkomst aan banden te leggen, door een zekere spreiding aan te gaan met diverse munten. Je gaf zelf al de Noorse kroon aan, wat een optie is. Maar verlies ook vooral de grote spelers in deze markt niet uit het oog: Amerikaanse dollars, Japanse yen, Zwitserse franken, Britse ponden, of zelfs de Chinese yuan (hoewel het vandaag nog moeilijk is om die bij je bank aan te  schaffen). Er is voldoende aanbod aan ‘grote’ valuta, waarin je kan afwisselen als je dat wenst. Ook fysiek goud en zilver zijn een goede en degelijke tegenpool voor een portefeuille aan diverse valuta. Ze vormen de natuurlijke bliksemafleiders, voor als het onweer toeslaat in de financiële markten. En de kans op stormweer is altijd aanwezig.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

aronjaco
Goed , realistisch artikel .Iedereen moet zelf weten welke keuzes te maken.
Ik ga in elk geval voor goud momenteel en cash , en dat in afwachting van het ongetwijfeld komende onweer op de beurzen.
11/04/17 11:27 REAGEER
woehahhhhhh, heb er te weinig om iets anders....blij dat ik iedereen nog kan betalen, voor hoelang nog met deze K**regering van graaiers ???????
11/04/17 20:10 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels