Deel via

Mooi ouder worden begint bij een goede verzorgingsroutine

April 2017
Het eerste deel van het lichaam dat verraadt hoeveel jaar je op de teller hebt staan, is je huid. Die wordt stilaan dunner, minder elastisch, kan uitzakken en er verschijnen rimpels. Dat kan je helaas niet voorkomen, maar door voldoende aandacht te besteden aan je huidverzorging, kan je het proces wel vertragen om je huid zo lang mogelijk mooi te houden.

Verlies van elasticiteit van de huid

Twee essentiële stoffen zorgen ervoor dat de huid elastisch blijft, namelijk de huideigen stoffen collageen en hyaluronzuur. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam deze stoffen minder aan. Collageen is een lijmvormend eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt; niet alleen in de huid, maar ook in spieren, pezen, botten, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. In de huid zorgt het voor stevigheid en elasticiteit. Een belangrijk kenmerk van hyaluronzuur is dat het water vasthoudt; wel duizend keer het eigen volume. Hyaluronzuur houdt de vochtbalans in de huid op peil en houdt je huid soepel. In veel cosmeticaproducten voor de rijpere huid zitten collageen en hyaluronzuur. Enkel smeren met deze producten is echter niet voldoende. Een goed doordachte verzorgingsroutine voor de rijpere huid is de basis.

Je huid verzorgen doe je zo!

  • Reinigen 
    De eerste stap van elk huidverzorgingsritueel: reinig je huid dagelijks, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Reinig bij voorkeur met een milde cleanser, zoals een reinigingsmelk. Gebruik liever geen facewash, zoals een schuimende reinigingsgel of gezichtsschuim, omdat die te uitdrogend werkt.

  • Milde exfoliant
    Als je huid er snel dof uitziet, kan je maximaal twee keer per week een peelingbehandeling (exfoliëren) doen om opnieuw een frisse uitstraling te krijgen. Hiermee verwijder je de opgehoopte dode huidcellen. De frisse, zachte, nieuwe huid komt weer aan de oppervlakte te liggen, waardoor je huid gaat stralen.

    Er bestaan mechanische peelings met een wrijvend middel, en chemische peelings waarbij de huid zacht wordt gemaakt door de ‘lijm’ tussen de dode huidcellen op te lossen. Voor de oudere huid is zo’n chemische peeling een betere oplossing, omdat die de huid minder snel beschadigt. Een chemische peeling met glycolzuur is een aanrader. Niet alleen verwijder je hiermee dode huidcellen, het helpt ook om de conditie van de zonbeschadigde huid te verbeteren en pigmentvlekken te verminderen die de huid een oudere uitstraling geven.

  • Dag- en nachtcrème
    Nadat je je huid gereinigd en geëxfolieerd hebt, kunnen de verzorgende producten in dag- en nachtcrèmes beter inwerken. Een wondercrème die rimpels laat verdwijnen bestaat niet, maar er zijn wel enkele ingrediënten die goed zijn voor de rijpere huid.

    Kies bijvoorbeeld voor crèmes met hyaluronzuur dat het vocht in de huid vasthoudt en vrije radicalen tegengaat die het verouderingsproces versnellen. Er zijn ook crèmes met collageen. Dat dringt niet door tot in de huid, maar zorgt voor een beschermend laagje. Dat is overigens het effect van alle hydraterende crèmes. Het maakt de huid tijdelijk zacht en rimpels vervagen. Stop je ermee, dan is het effect ook weg. Vermijd in ieder geval crèmes met parfum en alcohol. Deze stoffen kunnen de huid uitdrogen en irriteren.

  • Gezichtsmassage
    Geef je huid bij het aanbrengen van de crème een massage. Hiermee stimuleer je de bloedcirculatie en de aanmaak van collageen. Het is een aanrader om regelmatig een gelaatsverzorging te ondergaan bij een professionele schoonheidsspecialiste. Of heb je al eens gehoord van de Japanse gezichtsmassage Ko Bi Do? Deze massage werkt als een natuurlijke facelift.

Wondermiddelen? SPF en vitamine A-zuur?

Hoewel er geen wondermiddelen bestaan, willen we hier wel extra nadruk leggen op twee belangrijke aandachtspunten bij de verzorging van de rijpere huid, namelijk de zonbeschermingsfactor en vitamine A-zuur:

  • Crème met hoge zonbeschermingsfactor (SPF)
    De grootste boosdoener als het gaat om huidveroudering is de zon. Het is belangrijk om van jongs af aan de huid goed te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon met crèmes met een hoge beschermingsfactor (SPF). Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Blijf je huid ook op oudere leeftijd beschermen om verdere schade door de zon te voorkomen.

  • Vitamine A-zuur
    De wetenschap is al jaren op zoek naar een middeltje om rimpels te laten verdwijnen. Er zijn maar weinig stoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze rimpels kunnen vervagen. Eén van die stoffen is vitamine A-zuur. Dit bestanddeel is nogal agressief en alleen werkzaam in hoge concentraties. Crèmes met vitamine A-zuur zijn daarom alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Er bestaat wel een zachtere versie van vitamine A-zuur en dat is retinol. Het effect van retinol is echter een stuk minder.
Auteur: Wellness Academie

6 reacties

dit zijn verkoop stunten, om de crèmes etc. niks helpt, enkel hydraterend...de meesten trappen daarin. waarom denk je dat die estétische chirurgen zoveel te doen hebben? en de schoonheidspécialisten... fillers, botox, lifting, face lift, dat helpt, maar.....duur, op hoop van zegen n goed resultaat, niet altijd gezegd, nooit garantie's, hou er rekening mee. ps: crème op basis van je huid, soms, maar weeral voor diegenen die bemiddeld zijn. zo heb ik het geleerd......dure of goedkopere crème, allemaal hetzelfde, verschil het merk, kwestie om zoveel mogelijk uit de naievelingen uit hun zakken te kloppen.
2/05/17 00:37 REAGEER
quickbase
Mijn echtgenote heeft een lief snoetje zonder rimpels en moet haar leeftijd bewijzen als we aan seniorentarief de trein nemen. De reden? Nooit te veel zon en alle dagen een eenvoudige crème.
2/05/17 09:19 REAGEER
marie1
Ik gebruik al vele jaren een zachte zeep met veel koud water om mijn gezicht te wassen en dan een beetje Nivea, de gewone uit de bekende blauwe doos, en ... veel frisse lucht. Mijn huid voelt zijdezacht aan en ziet er jong en gezond uit. En ik heb rimpels ... van 't lachen om al die flauwe zever die de cosmetica-industrie ons wil wijsmaken.
2/05/17 10:09 REAGEER
yolande
ik gebruik al van kindsbeen af, de gewone blauwe pot van Nivea, voor zowat alles, littekens verzorgen lukt ook heel aardig en geeft een mooi resultaat. Ben ermee opgegroeid en wees zeker ons Ma , 75 jaar, mocht gezien worden, geen rimpels, hoogstens lachrimpels, dus al die dure producten zijn zeker niet aan besteed, gezicht wassen met koud wat, veel water drinken, frisse lucht, gezond eten, nachtrust respecteren en weinig zonnen dat doet wonderen..........
2/05/17 11:23 REAGEER
marcdeblock
Het is uitermate spijtig dat een reklametekst van de cosmeticaindustrie hier gebracht wordt alsof het verantwoorde en neutrale medische informatie is. Dit zou bij wet moeten verboden worden. De vermelde scheikundige stoffen hebben weinig tot geen nut en beschadigen de huid meestal alleen maar.
3/05/17 12:28 REAGEER
BLBECO
EERST EN VOORAL GEZOND LEVEN, VEEL FRUIT EN GROENTEN , GOED VERZORGEN , VITAMINES
NEMEN, EN OP TIJD RUSTEN, TEGEN UITDROGING, , VOOR DE VERZORGING VAN DE HUID, WASSEN MET WATER, MET EEN VETTE ZEEP , EN DAARNA , EEN VERZACHTENDE BESCHERMENDE CREME INBRENGEN , V.B, VAN LA ROCHE ...... EN HEEL VEEL VAN DIEREN HOUDEN.
DAT IS HET LANG LEVEN.
14/06/17 07:53 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels