Deel via

Bij welke aandelen is het risico op verlies het kleinst?

May 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op jĂșllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Inderdaad, het spaarboekje verarmt ons dagelijks! Beleggen dus maar. Maar in welke aandelen zonder een te groot risico op verlies?

Voor je begint met te beleggen in aandelen, moet je weten dat individuele aandelen een beduidend hoger risico inhouden dan een spaarrekening. Een spaarrekening kan immers niet failliet gaan, dat kan een individueel bedrijf wel. Bovendien is een spaarrekening gegarandeerd tot 100.000 euro door de overheid, een individueel aandeel is dat niet.

Dus beleggen in aandelen is niet zonder risico. Het is goed om dat te laten doordringen. Want het is en blijft een barrière voor wie wars is van risico. De andere kant van de medaille is het beduidend hoger dan gemiddelde rendement dat je kan behalen door te beleggen in aandelen. Veel hoger! Om dat in perspectief te plaatsen: sinds de vorige crisis in 2008 behaalde de Belgische BEL20-index (een korf van de 20 grootste aandelen op de Brusselse beurs) een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,31%. Dat staat in schril contrast met de gemiddelde opbrengst van 0,1% (of veel minder) op een reguliere spaarrekening.

Uiteraard krijgen we dan meteen de wind van voren van critici. Ze kaarten dan meestal aan dat het gemakkelijk is om te vergelijken zonder een crisisperiode op de beurs in beschouwing te nemen. Die kritiek is deels terecht: een crash op de beurs valt moeilijk te bepalen, en iedereen kan er vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Dus hebben we dezelfde rekenoefening ook eens gemaakt voor de afgelopen 10 jaar, inclusief de crashperiode van 2008. En je kan er gerust van op aan: 2008 was een van de sterkste correcties uit de beursgeschiedenis. Maar zelfs over de betreffende periode van 10 jaar is het gemiddelde jaarlijkse beursrendement 2,5% voor de BEL20. Dat is nog altijd een veelvoud van de huidige spaarrente. 

In de berekening houden we immers geen rekening met het jaarlijkse dividend dat wordt uitgekeerd. Afhankelijk van de hoogte van de stand van de beurs kan het dividendrendement sterk wisselen. Maar een gemiddelde extra rendement door dividend van 2% op jaarbasis zal niet ver van de realiteit liggen. Kortom, minimaal 4% of maximaal meer dan 10% voor aandelen. Dat biedt voldoende ruimte om het extra risico te lopen over een langere termijn. Die stelling moet je dan wel letterlijk nemen. Beleggen op de beurs kan enkel degelijke vruchten afwerpen als je een belegging op de beurs voldoende ruimte en tijd biedt. Wie denkt dat je snel rijk kan worden op beurs, komt van een kale reis thuis. Geduld is ook en vooral op de beurs een deugd.

Toch begrijpen we goed dat spaarders een hekel hebben aan het idee dat hun investering in rook kan opgaan als gevolg van een faillissement, fraude … Maar ook dat probleem valt te ‘omzeilen’ op de beurs. Een spaarder wil op de eerste plaats immers profiteren van het potentieel van aandelen, en is niet zo zeer geïnteresseerd in het individueel verhaal van een bedrijf. Het vergt immers veel tijd en energie om een aandeel goed te doorgronden. Tegenwoordig kan je het individuele risico (op faling) uitsluiten door te beleggen in ETF’s, ook wel bekend in de volksmond als ‘trackers’. Via deze ETF beleg je in één klap in een mandje aandelen, bijvoorbeeld in de BEL20. Op die manier zorg je automatisch voor spreiding in je portefeuille, en het voordeel is dat zo’n index nooit failliet kan gaan, in tegenstelling tot een individuele onderneming. In ruil lever je in de meeste gevallen een half procentje jaarlijks in aan beheerskosten, maar per saldo is de rekening nog altijd erg positief.

We zouden beginnende beleggers dan ook adviseren om eerst en vooral de juiste ETF’s uit te zoeken en te kopen, om vervolgens te gaan specialiseren in individuele aandelen. Als dat dan nog nodig moest zijn. We denken immers dat de juiste selectie ETF’s meer dan voldoende is voor iemand die momenteel vooral nog spaart.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

Aandelen, it's a joke, no pence, niks te aandelen. Enkel goed voor the lucky few onder ons. Basta :((( ps: als alleenstaande kleine gepensioneerde, mag je het wel schudden. Trouwens voor wie ? De kinderen ? Dat ze er zelf voor werken, moesten wij ook. Amen!!!
10/05/17 00:17 REAGEER
Indien je geld teveel hebt, is dit wel n leuk alternatief :))))) MVG
10/05/17 00:18 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels