Deel via

Marie-Nicole Lemieux: grandioze Rossinivertolkster

May 2017
De nieuwste cd van de contra-alt Marie-Nicole Lemieux, Rossini Sì, Sì, Sì, Sì!, is een heerlijke bloemlezing doorheen het opera-oeuvre van Rossini. Ze presenteert hem als een allround componist van vocale halsbrekende aria’s met bekend en minder bekend werk, met ernstige, komische en ‘semiseria’ fragmenten.

Rossini Sì, Sì, Sì, Sì!

We krijgen de genereuze stem te horen van de grandioze zangeres met een wonderlijk kleurenpalet in het diepe register. Op Isabella in L’Italiana in Algeri en Rosina in Il Barbiere di Siviglia na zijn het allemaal ‘Hosenrollen’, partijen voor mannelijke personages, die Rossini schreef voor contra-alten uit zijn tijd, aangezien het castraattijdperk ondertussen gelukkig passé was. Het kan op het eerste gezicht wat vreemd lijken om komische en ernstige partijen zomaar door elkaar op cd te zetten, maar de afwisseling stoort nergens. Het door elkaar switchen van beide stijlen illustreert dat Rossini geen onderscheid maakte tussen de twee genres. In twee aria’s krijgen we ook een mooie hoornsolo te horen, het favoriete instrument van Rossini. Het Orchestre national de Montpellier Occitane onder leiding van Enrique Mazzola is trouwens een perfecte partner.

De grote artieste laat zich kennen als de zangeres die elke emotionele nuance in de stem legt: melancholie in Di tanti palpiti, lieflijkheid als ze zich tot haar geliefde Lindoro richt in L’Italiana in Algeri, strijdlustig als Arsace in Semiramide. Natuurlijk smijt ze de sprankelende coloraturen eruit in Una voce poco fa, maar het klinkt nergens overdreven en je kan elke lettergreep blijven verstaan. Een virtuoze zangeres in de beste betekenis van het woord! Ik neem aan dat het kattenduet waarmee de cd eindigt en dat ze samen zingt met sopraan Patrizia Ciofi, die ook de sopraanpartijen in de duetten prachtig voor haar rekening neemt, een bisnummer was want de cd is een live-opname van een concert in Montpellier in december 2015.

rossiniRossini Sì, Sì, Sì, Sì!

Marie-Nicole Lemieux, Patrizia Ciofi
Orchestre national de Montpellier Occitane o.l.v. Enrique Mazzola
Erato 0190295953263

 

Auteur: Lucrèce Maeckelbergh

0 reacties

Login Registreer

Lucrèce Maeckelbergh

Muziekliefhebster
Muziekliefhebster
Werkte 32 jaar bij VRT-radio als programma-medewerkster klassieke muziek. Ze heeft een uitgesproken voorliefde voor lied en opera en blijft in dat genre nog actief op de website van Klassiek Centraal. Auteur van 'Con Passione', een portret van de dirigent Antonio Pappano. (Uitgegeven bij Snoeck)

Meer artikels van Lucrèce Maeckelbergh

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels