Deel via

Wat moet ik doen als de koers daalt van aandelen die ik bezit?

May 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op jĂșllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Wat moet ik doen als de koers daalt van aandelen die ik bezit? Als een bedrijf met tegenvallende cijfers naar buiten komt, is het mogelijk dat de aandelen flink aan waarde verliezen, een verlies dat door de aandelen te verkopen niet meer kan worden goedgemaakt.

Als je niet snel handelt, loop je het risico op de nieuwe bodemkoers te verkopen. Is het bijvoorbeeld verstandig om het aandeel te verkopen zodra de waarde ervan 15% gezakt is? Als je dan een gelijkwaardig bedrag met 15% winst kan verkopen, wordt deze transactie gecompenseerd.

riskWe benadrukken nogmaals: beleggen gaat hand in hand met risico. Dat betekent dat het potentiële rendement op de beurs vele malen groter kan zijn dan een risicoloze investering. Maar die laatste brengt niets op. De keerzijde van deze medaille is dat risico ook samengaat met verlies. Niet alles op de beurs is een instant hit. Er zijn nu eenmaal aandelen of fondsen bij die verlieslatend zijn op een bepaalde tijdslijn. Maar dan nog gaat het credo op de beurs op: wie voldoende geduld heeft, kan altijd rendement maken. Je moet soms wel vele jaren wacht op dat rendement.

Onze ervaring leert dat je met verliesposten maar beter rationeel omgaat. Laat je hoofd niet op hol brengen door het gespin van management of beurshuizen, maar bekijk simpelweg de cijfers. Passen die nog bij de eerdere doelstelling, waardoor je aanvankelijk het aandeel kocht? Als het bedrijf nog altijd voldoet aan jouw eisen, dan kan je een verlieslatende positie aanhouden. Maar stelt een bedrijf teleur, dan kan je er maar beter meteen korte metten mee maken, en het aandeel verkopen met verlies. Want een slechte onderneming zal niet zo snel veranderen. Meestal wordt het een langgerekte lijdensweg, die uiteindelijk eindigt in mineur.

grzfiekIedereen kan dan zelf beslissen hoe men kan omgaan met een verlieslatende positie, die fundamenteel ook tegenvalt. Je geeft zelf aan om een regel in te bouwen dat je bij 15% verlies verkoopt. Dat kan. Dat moet uiteindelijk iedereen voor zichzelf uitmaken. Bij een automatische verkoop bestaat het risico dat je alsnog een potentiële winnaar gaat verkopen. Is dat erg? Dat hoeft het uiteraard niet te zijn, want je zet je middelen wellicht weer in een ander (en hopelijk beter) aandeel aan het werk. Dus omkijken heeft wat ons betreft niet zo veel zin bij beleggen. Leren van je fouten is nooit slecht, maar jammeren om wat eventueel had kunnen zijn, is een onzinnige bezigheid op de beurs.   

Dus houvasten en regels zijn OK in het geval van verliesposten, als ze goed onderbouwd zijn. Verder hoort verlies nemen soms ook bij beleggen. Het is in bepaalde gevallen een noodzakelijk kwaad. Je kan immers niet scoren met iedere aankoop. Zelfs de beste beleggers maken als eens fouten. Recent nog moest Warren Buffett opbiechten dat hij een verkeerde belegging had gedaan in IBM, en hij heeft uiteindelijk de positie weer volledig van de hand gedaan. Ken jezelf als belegger, en ken vooral je beperkingen.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels