Deel via

Salvatore Adamo doet een Ronde van Vlaanderen!

May 2017
De Belg van Italiaans-Siciliaanse origine is nog steeds razend populair in ons land. Even is hij weggeweest, maar dit najaar komt hij terug naar Brugge en Oostende. Volgend jaar maakt Adamo een kleine Ronde van Vlaanderen en speelt hij met zijn nieuwe theatertour ‘Près de toi’ in o.a. Kortrijk, Roeselare, Lier, Leuven, Koksijde, Hasselt en Blankenberge. Zijn bekendste liedjes komen zeker aan bod, en hij heeft nog een heleboel verrassingen in petto!

Mooi compliment voor Salvatore Adamo

De Franstalige, maar zeker ook de Vlaamse fans hebben een speciale plaats in mijn hart’, zegt Salvatore Adamo. ‘Het doet mij een groot plezier wanneer ik met mijn liveband in Vlaanderen op het podium sta. Wat ik zo mooi vind, is dat het Vlaamse publiek mij niet vergeet. Ik word altijd enthousiast onthaald en daarna geniet ik van de dankbare stilte, het respect tijdens de liedjes en het oorverdovende applaus en de waardering wanneer ik ben uitgezongen. Het valt mij op dat de Vlamingen de tijd nemen om te luisteren naar mijn teksten. Voor een artiest is dat het mooiste compliment dat je kan krijgen. Dat doet mij een groot plezier.’
gitaarAdamo werd op 1 november 1943 geboren in Sicilië. Zoals vele Italiaanse vaders in die tijd, kwam ook die van Adamo naar België om in de steenkoolmijnen te werken. Zo komt het dat de kleine Adamo in 1947 verhuisde naar Bergen. Als kind zong hij daar in het kerkkoor en leerde hij gitaar spelen. Op dat instrument maakte hij zijn eerste liedjes. In 1960, Adamo was toen 17 jaar, deed hij voor het eerst mee aan een Belgische talentenjacht die hij won met het liedje Si J'osais. Een jaar later won hij opnieuw een wedstrijd, ditmaal op de Luxemburgse radio, waardoor hij zijn eerste plaat kon uitbrengen.

Een echte doorbraak kwam er in 1963 met het liedje Sans Toi, Ma Mie. In een mum van tijd werden er zo'n honderdduizend exemplaren verkocht. Het is dan ook niet vreemd dat Adamo in datzelfde jaar, exact op zijn 20ste verjaardag, als hoofdprogramma de Ancienne Belgique in Brussel mocht vullen. Later dat jaar verzorgde hij het voorprogramma van Cliff Richard and The Shadows in de Parijse Olympia; een zaal die hij in zijn verdere carrière nog vaak zou doen vollopen. De succestrein lijkt vanaf dan vertrokken voor Adamo, die prompt uitgeroepen werd tot best verkopende artiest in Europa.

Gedurende heel zijn carrière verkocht Adamo wereldwijd al meer dan 90 miljoen albums en singles. De door hemzelf geschreven liedjes zijn vaak Franse chansons, maar soms zingt hij ook in het Italiaans, Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Turks of zelfs Japans. In Japan was hij trouwens gedurende een vijftiental jaar de meest succesvolle buitenlandse artiest.

adamOndanks verschillende rustperiodes in zijn muzikale loopbaan, heeft Adamo ontzettend veel platen verkocht en zalen doen vollopen. Zijn nummers Sans Toi, Ma Mie, N'est-ce pas merveilleux?, Vous Permettez, Monsieur?, Quand les Roses en Dolce Paola behaalden allemaal de nummer 1-status in Vlaanderen en bleven ook steeds meer dan 20 weken aanwezig in de hitparade. Twee van zijn albums behaalden de status van goud of platina. In rekening genomen dat Vlaanderen niet meteen de grootste afzetmarkt was voor de Waalse zanger, heeft hij weergaloze successen geboekt en zich de geschiedenisboeken in gezongen met een aantal iconische hits.

Adamo's recentste album verscheen begin 2016 en kreeg als titel L'amour n'a jamais tort. Jo Francken (Milow, Triggerfinger, Admiral Freebee) nam de productie voor zijn rekening. Niemand minder dan Alex Callier (Hooverphonic) en Andrew Powell (Kate Bush, Alan Parsons) hebben aan het album meegewerkt.

Wanneer kan je Salvatore aan het werk zien?

adadaSalvatore Adamo speelt op 13 oktober in het Concertgebouw in Brugge en op 18 november in het Kursaal van Oostende. In 2018 brengt de theatertournee Près de toi Salvatore naar o.a. cc Lier (30/03), Stadsschouwburg Kortrijk (31/03), De Spil Roeselare (07/04), 30cc Leuven (08/04), O.L.V. Ter Duinenkerk Koksijde (14/04), cc Hasselt (29/04), Casino Blankenberge (30/04) en Stadsschouwburg Antwerpen (26/05).

Tickets en info: www.adamo.vlaanderen

 Foto's: (c) Roland Hermans

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels