Deel via

Is Bitcoin een bubbel?

June 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

questionBlijkbaar is de Bitcoin in opmars als veilige haven in geval van een financiële crisis. Tot vandaag werd goud als veilige haven gezien om de centjes die wij als gepensioneerden hebben af te schermen tegen inflatie en een eventuele wereldwijde crisis. Er zitten verschillende bubbels in de markt, waaronder, naar mijn mening, ook de virtuele munten. Wat is jullie visie?

goudVoor ik dieper inga op Bitcoin, wil ik het toch even hebben over je opmerking over goud. Je hebt het bij het rechte eind dat goud een goede bescherming biedt tegen een oplopende inflatie, maar vooral in een periode waarin de reële rente hierdoor negatief wordt. De reële rente is de feitelijke rente die je ontvangt op een overheidsobligatie, verminderd met het inflatiepeil. Ook vandaag flirt de reële rente opnieuw met het nulpunt, waardoor het een uitstekende periode is om goud als actief aan te houden, om zo je kapitaal te beschermen tegen de waardevernietigende kracht van (een oplopende) inflatie.

Over naar Bitcoin. Ik begrijp dat er heel wat onduidelijkheid bestaat over dit relatief nieuwe fenomeen, ook wel onder de noemer ‘cryptomunten’ bekend. Bitcoin is de eerste cryptomunt, die wereldwijd aan een enorme opmars is begonnen. Het hele concept van cryptomunten past bij de digitalisering van onze maatschappij. Ieder aspect van ons leven wordt vertaald naar een virtuele, online ervaring. Maar dat was tot voor enkele jaren nog niet het geval voor de geldmarkt. Die werd in hoofdzaak gecontroleerd en beheerd door de financiële sector. Sinds de kredietcrisis van 2008 wankelt het financiële systeem, en ontstond het idee van cryptomunten.

coinInmiddels zijn we bijna 9 jaar verder, en heeft Bitcoin (en de vele overige cryptomunten) al een hele ontwikkeling meegemaakt. We zijn zelfs inmiddels zo ver gevorderd, dat Japan sinds kort Bitcoin officieel heeft erkend als valuta, naast hun yen, dollars, euro’s …  Dat zijn serieuze stappen, maar de weg hierheen verliep niet zonder slag of stoot. In de voorbije jaren kwam Bitcoin vaak negatief in het nieuws, door diefstallen, falende handelsplatforms of als onderwerp van een virusaanval. Recent kreeg de cryptomunt nog negatieve aandacht door de ransomware-aanval wereldwijd. Maar al die negativiteit heeft Bitcoin niet klein gekregen, integendeel, het lijkt wel of de cryptomunt aan kracht lijkt te winnen.

En ook dat is niet zo gek: hoe meer mensen ermee bezig zijn, hoe krachtiger het netwerk. Ik wil niet al te technisch worden, maar Bitcoin functioneert in een zogenaamd peer-to-peer gedecentraliseerd ecosysteem. Hoe meer netwerkeffect, hoe krachtiger de rekencapaciteit achter dit netwerk. ‘What doesn’t kills you, makes you stronger’, zou je kunnen zeggen. Op de concrete vraag of Bitcoin vandaag al in een bubbelfase verkeert, moet ik negatief antwoorden. De omvang van het Bitcoin-netwerk, of de marktwaarde van Bitcoin (zijnde 40 miljard USD), is van die orde, dat het enorm is gegroeid op relatief korte termijn, maar in nominale getallen nog niet zoveel voorstelt in vergelijking met andere activa. Want zo worden cryptomunten wel degelijk als een actief aanzien naast aandelen, obligaties, goud, vastgoed … Met een mondiale marktkapitalisatie van bijna 90 miljard USD, komt dit segment zelfs niet in de buurt van de marktwaarde van de grootste bedrijven in de financiële industrie, om nog maar te zwijgen over de waarde van de goud-, aandelen- of obligatiemarkten. Dit is werkelijk een druppel in de oceaan aan kapitaal.

bitcoin-2007769_640Waarmee ik niet wil beweren dat Bitcoin vanaf hier in een rechte lijn omhoog kan. Zeker niet. Het verleden heeft immers al meermaals laten zien dat een sterke stijging van de prijs van Bitcoin altijd gevolgd werd door een forse correctie (tot -80%). En gezien er recent zo’n sterke stijging is geweest, zou een substantiële correctie binnen afzienbare termijn niets verbazen. Maar wie naar het groter beeld van dit segment in het algemeen, en Bitcoin specifiek, kijkt, kan enkel vaststellen dat de trend opwaarts is gericht, en wellicht nog voor vele jaren.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

gerritvangoethem
Bitcoin is een virtuele munt. Ze bestaat enkel op computers waarvan niemand weet wie er echt de touwtjes van in handen heeft. Het is dus al een bubbel.
6/06/17 10:36 REAGEER
Zou zo iets toch niet vertrouwen......vooral omdat ik zèèr weinig heb, en dit weinig niet graag verspeel !!
6/06/17 20:23 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels