Deel via

Straatkunst siert Antwerpen

June 2017
In onze grootsteden verschijnen steeds meer prachtige muurschilderingen op gevels en parkingmuren. Na Londen, Berlijn en Parijs speelt onder andere ook Antwerpen stilaan een rol van betekenis in de wereld van de ‘street art’ of straatkunst. Jammer genoeg heeft het woord ‘graffiti’ nog steeds een negatieve bijklank omdat niet altijd met toestemming wordt gespoten, maar er zijn echte pareltjes te vinden gemaakt door rasechte street artists.

Streetartwerpenaar weet de pareltjes te vinden

20150611_wandeling_streetart_FrederikBeyens_027Een van de grootste graffitifans is misschien wel Tim Marschang uit Merksem. Hij is zelf geen graffitikunstenaar, maar hij is wel van jongs af aan geboeid door alles wat met straatkunst te maken heeft. Hij geeft zichzelf de heel toepasselijke bijnaam Streetartwerpenaar. Vorig jaar heeft hij een eigen website opgestart met daarop de mooist beschilderde muren in Antwerpen. De plattegrond op de website toont waar in Antwerpen straatkunst te bewonderen valt. Op elke locatie staat een foto van het werk, met informatie over het gebouw en de kunstenaar. Tim haalde zijn inspiratie in de Nederlandse stad Heerlen, die een jaar eerder een gelijkaardige webstek had opgezet. Heerlen is ondertussen uitgeroepen tot dé streetartstad van Nederland en lokt wekelijks veel liefhebbers. Dat is precies wat Marschang voor Antwerpen wil doen. Inmiddels heeft hij, samen met Heerlen, een heel netwerk van webstekken uitgebouwd met steden over heel de wereld. Bij graffiti denken de meeste mensen automatisch aan vandalisme, maar dat is zeker niet altijd het geval. Aan die negatieve bijklank wil Tim iets doen. Hij gidst dan ook zelf bezoekers en toeristen langs verschillende straatkunstwerken in de stad. Zijn rondleidingen gaan door de belangrijkste buurten waar straatkunst te ontdekken valt. Dat zijn Berchem, de Luchtbal, de wijk Kronenburg in Deurne en Sint-Andries in de oude stad. Meer informatie over de rondleidingen vind je op de Facebookpagina van Street Art Antwerp. (Foto: (c) Frederik Beyens)

antwerpMet de goedkeuring van de NMBS, fleuren kunstenaars regelmatig enkele muren van het treinstation Antwerpen-Berchem op. De Wetterse kunstenaar Gunther Cazn Baeyens, vooral bekend als Cazn, schilderde er, in overleg met de spoorwegdirectie, gratis een honderd meter lang en 800 vierkante meter groot kunstwerk. In het schitterende werk van Cazn komt vooral Antwerpen als barokstad aan bod. Een figuur als Rubens en andere iconen zoals de Antwerpse Handjes komen er vaak in voor. Zijn muurschildering in het treinstation is zowat zijn visitekaartje geworden om van heinde en ver nieuwe opdrachten binnen te halen en dat lukt ook.

Nog in het district Berchem ligt de industriële Krugerstraat met langs beide zijden een en al straatkunst. Geen wonder dat daar ieder jaar het festival Meeting of Styles georganiseerd wordt. Alle werken die er nu te zien zijn, worden tijdens het festival opnieuw overschilderd. Dit jaar vindt het festival in Antwerpen plaats van 25 tot 27 augustus.

dziaIn het premetrostation Plantin zijn enkele kunstwerken te bewonderen van de Antwerpenaar Dzia, die meestal dieren schildert, zoals vossen, paarden en herten. Inmiddels kreeg hij opdrachten in heel Europa en stilaan verovert hij ook Azië.

Ook de stad Antwerpen biedt begeleide wandelingen langs de mooiste straatkunstwerken. Meer info vind je hier. Straatkunst ontdekken in Antwerpen is beslist een aanlokkelijke zoektocht voor jong en oud!

Foto's: Street Art Antwerp

Auteur: Theo Lansloot

1 reactie

Aan moedigen, beter dan 'n kale muur, of een met lelijke tags :)))
6/06/17 20:17 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels