Deel via

Vlaams ondernemersbloed: Oud Beersel

June 2017
Traditionele lambiek is de oudste nog bestaande bierstijl van Belgiƫ. Onze lambiekbieren zijn vandaag wereldwijd populariteit aan het inwinnen. Nochtans was deze bierstijl bijna verdwenen. Toen brouwerij Oud Beersel eind 2002 haar deuren sloot nam Gert Christiaens het initiatief om de bieren weer te produceren. Hij wilde de authentieke lambiekbieren en hun traditie beschermen voor de toekomstige generaties. En met succes!

Biertradities herboren

De brouwerij Vandervelden werd in 1882 gesticht door Henri Vandervelden. De brouwerij werd van vader op zoon overgedragen tot aan de derde generatie, die besloot de naam in Oud Beersel te veranderden. Deels door een verouderde infrastructuur werd de brouwerij eind 2002 gesloten.

gertGert Christiaens vertelt: ‘Toen ik in 2003 in Estaminet Le Zageman te Brussel een Oude Geuze Oud Beersel bestelde, vertelde de baas mij dat het zijn laatste flessen waren en dat de brouwerij ondertussen gesloten was. Ik heb dan contact opgenomen met de oude brouwer, toen 77 jaar oud, die mij vertelde dat zijn neef voor de sluiting de brouwerij nog 10 jaar heeft voortgezet. De oude brouwer bleef achter met een leeg brouwerijgebouw en als 25-jarige knaap stond ik voor de keuze om een nieuw favoriet bier te kiezen of om Oud Beersel terug op te starten.’

Om rendabel te zijn en onmiddellijk inkomsten te genereren bracht Gert eerst een hoog gistingsbier, Bersalis Tripel, op de markt. Dankzij de middelen die vrijkwamen door de verkoop van Bersalis Tripel, kon hij investeren in de gisting en rijping van lambiek op houten vaten. In 2007 waren de eerste Oude Geuze en Oude Kriek Oud Beersel marktklaar en werden ze opnieuw gelanceerd. Met succes, want de verkoop van deze bieren neemt ieder jaar toe.

Om de verdere groei van de brouwerij mogelijk te maken, werd recent de aankoopovereenkomst getekend van een aanpalend pand. De bank zal hiervoor een hypothecair krediet verstrekken dat het grootste deel van de investering denkt. De bank is vragende partij om de aankoop van dit pand voor minstens € 50.000 te laten financieren via winwinleningen.

beersel

Verder zoeken ze financiering voor:

  • Een nieuwe rijpingskelder om de productie van innovatieve lambiekbieren op te starten.
  • Speciale verpakkingen waardoor een nieuwe markt kan ontgonnen worden met groot potentieel. Voor deze verpakking geniet Oud Beersel van een exclusiviteit in haar domein.

Voor de financiering via een winwinlening komt WinWinner.be met een geweldig initiatief tussenbeide. Heb jij interesse om te investeren in deze ambitieuze start-up? Neem een kijkje op winwinner.be.

1 reactie

bier...bweikes, geef mij maar n lekker wijntje skoll :)
27/06/17 22:52 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels