Deel via

Top 5 van vitamines voor de rijpere huid

August 2017
Met schoonheidsbehandelingen verzorg je de buitenkant van je lichaam. Een goede huidreiniging en -verzorging zijn belangrijk, maar een echt gezonde huid komt voornamelijk van binnenuit. Vooral gezonde voeding en de juiste vitamines kunnen de conditie van de huid bevorderen. Ontdek hier de top 5 van vitamines voor de rijpere huid voor als je huid een oppepper nodig heeft!

1. Vitamine A: behoud en herstel van een soepele huid

wortelVitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor een gezonde huid en staat bekend als doeltreffend middel om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Het speelt een essentiële rol in het herstellen van de huid, zorgt voor een stevige weefselstructuur en stimuleert de aanmaak van de epitheelcellen van de huid. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een droge en schilferige huid. Vooral dierlijke producten als vlees, zuivel, vis en eierdooiers zijn een goede bron van vitamine A. Verder kan het lichaam de vitamine in kleinere hoeveelheden aanmaken uit carotenoïden uit o.a. wortelen, spruitjes, broccoli, spinazie, pompoen en sperziebonen.

2. Vitamine B3: helpt de huid vocht vasthouden

Er bestaan acht soorten vitaminen B (vitamine B-complex), die elk met een ander nummer worden aangeduid: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12. Vooral vitamine B3 is zeer effectief om huidveroudering te vertragen omdat het de huid ondersteunt bij het vasthouden van vocht. Dat is noodzakelijk voor een zachte en soepele huid. Daarbij zorgt het ervoor dat de huid minder snel last heeft van roodheden en dat de aanmaak van pigment vermindert. Hierdoor heb je minder snel last van donkere vlekken. Vitamine B3 zit in granen, groenten, vlees, vis, zaden en noten.

3. Vitamine C: beschermt tegen vrije radicalen

rokenVitamine C is een antioxidant. Dat wil zeggen dat het bescherming biedt tegen vrije radicalen, agressieve stoffen die onze cellen kunnen beschadigen. Die ontstaan onder meer door te veel blootstelling aan de zon, luchtvervuiling en door te roken. Het teveel aan vrije radicalen in het lichaam gaat zich binden aan gezonde cellen en kan veel schade aanrichten of de cellen zelfs vernietigen. Daardoor worden de bindweefselvezels beschadigd, waardoor de huid minder soepel wordt en er sneller rimpels en pigmentvlekken ontstaan. Kortom, het huidverouderingsproces wordt versneld. Vitamine C kan dat proces tegengaan. Er zit veel vitamine C in citrusvruchten, rozenbottel, broccoli, kiwi, aardbeien, guave en boerenkool.

4. Vitamine D: ‘zonlichtvitamine’

Ons lichaam maakt vitamine D aan als het blootgesteld wordt aan zonlicht. Je hoeft hiervoor dagelijks maar eventjes in de zon te lopen, zo’n 10 tot 15 minuten is al voldoende. Daarna is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken, anders kan de zon schade toebrengen aan de huid. Vitamine D zorgt in de huid voor een gezonde huidceldeling, oftewel voor een gezonde en mooie buitenste huidlaag. De huidbarrière wordt versterkt en de huid wordt beschermd tegen infecties. Daarbij ondersteunt vitamine D een gezonde melanineproductie, waardoor je minder snel last hebt van pigmentvlekken. Omdat de productie van vitamine D onder invloed van zonlicht niet altijd voldoende is, is het belangrijk om ook via je voeding vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D zit in halvarine, margarine, volle melkproducten, vette vis (haring, makreel en zalm), eieren en vlees.

5. Vitamine E: sterke barrièrefunctie en zachte huid

Vitamine E, ook tocoferol genoemd, komt van nature het meeste voor in de huid en dan vooral in de bovenste laag van de huid, de hoornlaag. Deze laag bestaat uit dode huidcellen en zorgt ervoor dat ons lichaam goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Vitamine E halen we uit onze voeding, waarna het via talg in de hoornlaag terechtkomt. Het zorgt er onder meer voor dat de barrièrefunctie van de huid sterker wordt, de schade door de zon beperkt blijft, de huid minder snel verbrandt en het kan in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter maken. Vitamine E zit in granen, noten, groenten, eieren, margarine en plantaardige oliën.

groentjesMerk je dat je huid wel een oppepper kan gebruiken, dan is het altijd goed om je voedingsgewoonten eens onder de loep te nemen. Eet je wel gevarieerd genoeg? Krijg je genoeg binnen van alle vitaminen? Daarnaast kan een professionele schoonheidsspecialiste je huid analyseren en advies geven over hoe je je huid van buitenaf en van binnenuit kan verzorgen!  

Auteur: Wellness Academie

1 reactie

doe hetgeen je wil, vroeg of laat wordt de huid OUD!!! bij de ene sneller dan bij de ander, goede genen moet je hebben, en gezonde voeding, enne......blijf uit de ZON!!!
23/08/17 01:34 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels