Deel via

Tips om gezond te blijven sporten

November 2017
Sporten is gezond! Dat weten we allemaal. Ook als je een jaartje ouder wordt, is het belangrijk om te blijven bewegen. Wel moet je de soort sport en de mate van inspanning aanpassen aan je persoonlijke capaciteiten. We gaan hier in op de voordelen van sport voor mensen op latere leeftijd en we geven tips om gezond te sporten.

Voordelen van sporten op latere leeftijd

Elderly_exerciseOuderdomskwaaltjes kunnen mensen er soms van weerhouden te sporten. Vaak leidt niet bewegen echter tot nog veel meer kwaaltjes. Door een slechte lichamelijke conditie krijg je sneller last van onder andere overgewicht, hart- en vaatproblemen, botontkalking, suikerziekte en rugklachten. Wanneer je nauwelijks werkt aan het behoud en de opbouw van je spieren, dan zullen ze verslappen, waardoor het risico op valpartijen en botbreuken toeneemt. Door te sporten kan je je gezondheid op peil houden. Dat is vooral ook belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk te blijven.

Tips voor gezond sporten

Sporten is gezond, maar je moet er niet onachtzaam aan beginnen. Op de eerste plaats moet je naar je eigen lichaam luisteren. Zorg ervoor dat je je lichaam niet overbelast. Neem bij het sporten de volgende adviezen in acht:

  • Laat een check-up doen door een arts voor je gaat sporten.
  • Ga niet door met sporten bij pijn in de hartstreek.
  • Ga niet door met sporten bij een moeilijke ademhaling.
  • Ga niet sporten met een verkoudheid of griep.
  • Vermijd blessuregevoelige en risicovolle sporten (bv. hardlopen, voetballen, skiën, bergbeklimmen).

Zoek begeleiding bij het sporten

Het is belangrijk dat je het sporten langzaam opbouwt. Vergeet niet dat blessures op latere leeftijd meer tijd nodig hebben om te genezen. Je kunt blessures voorkomen door altijd te beginnen met een goede warming-up en te eindigen met een coolingdown. Neem tussendoor ook voldoende pauzes. Zoek een trainer of coach die je kan begeleiden om het sporten verantwoord op te bouwen. Met sportmassages kan je je spieren voorbereiden op het sporten en ze beter laten herstellen na inspanning. Een sportmasseur kan je helpen om gezond en verantwoord te sporten met massages, oefeningen en adviezen!

Wat zijn geschikte sporten?

Kies een sport die bij je past en waar je plezier aan beleeft. Dat zorgt ervoor dat je steeds voldoende motivatie op kunt brengen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bekende voorbeelden van sporten die geschikt zijn voor ouderen, maar er is meer dan dat! We geven hier enkele suggesties:

  • chiRoeien
  • Golf
  • Tafeltennis
  • Badminton
  • Yoga
  • Tai chi
  • Pilates
  • Turnen
  • Aquagym
  • Dansen
  • Bowlen

Niet alleen goed voor het lichaam!

Sporten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor ze gezonder blijven. Je blijft hierdoor alerter, je wordt minder snel vergeetachtig en dementie kan worden vertraagd. Bewegen is eveneens een goede remedie tegen depressieve gevoelens. Veel ouderen voelen zich eenzaam, er doen zich vaker ingrijpende gebeurtenissen voor (denk aan het verlies van partner en vrienden) en lichamelijke mankementen eisen hun tol. Sport helpt om beter te slapen, om je fitter te voelen en het zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters (stofjes in de hersenen) die voor een gevoel van welbehagen zorgen. Daarnaast is sporten een goede manier om sociale contacten te onderhouden, zodat je niet in een sociaal isolement raakt!

 Beoefen jij een sport? Welke? Vertel het ons in de reacties!

Auteur: Wellness Academie

7 reacties

wiwinne
U heeft nog het pêtanque vergeten (zoals gewoonlijk) want dit is een sport voor senioren die revalideren of die niet bij machtig zijn om te lopen of te dansen. Wat doet petanque, zij laten de mensen toe zich te concentreren, evenwicht en balans te oefenen, afstand berekenen. Ook is dit iets wat helpt bij het "horen tot iets" , verdrijft eenzaamheid, het geen aandacht krijgen. Geeft ook het gevoel om nog iets te kunnen doen. U spreekt hier van sporten voor mensen die goed te been zijn, die geen hartinfarct of dergelijke gehad hebben. Wat doet men dan met die mensen die een prothese hebben van heup of knie enz. Weet U dat een lid van bij ons petanque speelde met de her opvoeders in het hospitaal nadat een bloedklonter uit de hersenen werd verwijderd. Maar natuurlijk zoals de gemeenten en steden is dit niet beschouwd als sport en niet winstgevend.
7/11/17 09:33 REAGEER
Zelf beschouw ik mezelf als een vrije tijds wandelaar. Lusjes van een 6 à 7 kilometer. Niet te snel, ook niet slenteren maar wel volop genieten van de natuur. Mijn huisdokter gaf mij echter de raad om, als 70 jarige, eens wat meer te gaan fietsen. Wel, misschien aansluiten bij Okra, dacht ik zo. Toevallig kreeg een foto te zien van deze groep fietsers bij ons in de gemeente. Verdorie, een parade van elektrische fietsen ! ! ! Probeer dan maar eens te volgen met een verouderde damesfiets. Nee, geef mij toch maar rugzak en wandelschoenen.
Dorus zong ooit : met veters loop ik kilometers...
7/11/17 09:40 REAGEER
Hugoo
Allemaal flauwe kul. Sporten ? Bijzaak, uw outfit telt, en liefst zo ''volledig'' en duur mogelijk.
Dat is wat men ons probeert te laten doen. Mooiste voorbeeld is dat fitness-gedoe. Ongelooflijk hoe mensen daar staan toeren te doen in een apepakje. Gewoon belachelijk. En straks maar zo dicht mogelijk bij de winkel parkeren om niet te ver tevoet te moeten...
Anders zou men het gewoon ''bewegen'' noemen, eender hoe, eender wat, eender waar. Mooiste is tuinieren, altijd wat te doen. Maar ja, dat brengt niets op voor de commercie, tenzij je daar ook allerhande onnodige spullen en kledij voor nodig meent te hebben...
7/11/17 11:20 REAGEER
Soenen
Beste Hugoo,
Zelf ben ik het oneens met uw commentaar. Gelukkig heb ik een tuin waar ik voornamelijk fruit kweek, met speciaal een vijgenboom die jaarlijks een 40-tal kg vijgen opbrengt en een kweeperen laagstam boom met een opbrengst van 20 kg. Tot daar de tuin. Wat de 'apenpakjes betreft voor de fitness, ik koop ze niet in de Zoo maar bij Decathlon, waarbij ik enkel naar de maat en de bijpassende harmonische kleuren kijk. Dankzij de fitness (reeds 20 jaar) ben ik verlost van diabetisch type 2, te hoge bloeddruk en daarnaast een sociale kring opgebouwd die u in uw tuin nooit kunt bereiken. Dezelfde sociale kring van de fitness kijkt ieder jaar uit naar mijn confituur & gelei van mijn vrucht(ten) uit mijn tuin. Met alle respect, maar ik vind uw commentaar denigrerend.
Een warme groet van ,
Steven (65 jaar)
7/11/17 18:28 REAGEER
Hugoo
Mooie tuin. Twee bomen. Dan maar snel naar de fitness zou ik zeggen...
9/11/17 16:46 REAGEER
Sporten, mmmmmm . Vereisten, goede conditie, ni iedereen gegeven. Duur: lidgeld, juiste outfit, ni iedereen heeft de middelen. Ik surf (internet) huissport (huishouding ) boodschappen (al lopend) denksport ( kruiswoorden etc)en zelfs tv kijken!! Grappig toch :-) MVG Nicky PS: aan de sporters succes ;-)
7/11/17 19:56 REAGEER
Cptjwbrown
Wat heeft vrije tijds besteding, bezigheidstherapie, en sociaal contact te maken met sport. Sport dient om uw cardiovasculair vermogen te trainen, uw gewrichten te belasten uw bloedsomloop te stimuleren en is dus heel individueel. Ge haal er niet uit wat er inzit als ge angst hebt om buiten adem te trainen door interval en nat te worden van het zweet voor uithouding. Grootschalig onderzoek in Canada heeft uit gewezen dat ge na een leven lang sporten 3 jaar lager leeft (als ze u niet omver rijden) maar de levens kwaliteit (mobiliteit) is het waard. Het is natuurlijk nooit te laat om er mee te beginnen maar ik stel vast dat veel mensen wel erg laat wakker worden als het hun gezondheid betreft. Iedereen klapt van uit zijn eigen buik maar ik kan geen respect hebben voor wat gezever over mogelijke neven activiteiten van de sport. Ge kunt gewicht heffen en beginnen met 25 cl en dan progressie maken naar 33 cl of duiven melken is ook een sport. Als ik blijf ademen ben ik begin volgend jaar 80.
7/11/17 23:40 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels