Deel via

Ben jij emotioneel afhankelijk? Hoe beïnvloedt dat jou en je relatie?

April 2019
Heb jij een onblusbare drang naar genegenheid en goedkeuring van je partner? Probeer je hem of haar steeds te plezieren, omdat je bang bent er alleen voor komen te staan? Dan zou het wel eens kunnen dat je emotioneel afhankelijk bent. Dat is geen gezonde voedingsbodem voor een relatie. Relatiecoach Veronique Van de Steen licht toe wat emotionele afhankelijkheid betekent.

Wat is emotionele afhankelijkheid?

Als je emotioneel afhankelijk bent, heb je een overdreven behoefte aan genegenheid, aandacht en goedkeuring van anderen. Je hebt een irrationele angst voor eenzaamheid en verlatenheid, en daardoor gedraag je je onderdanig in je relaties. Je gevoelens voor je partner schommelen tussen bijzonder plezier en extreem lijden.

Sommige mensen willen koste wat het kost een partner. Alles is beter dan alleen te zijn.Herkenbaar?

Verlatingsangst

Een ongezonde emotionele afhankelijkheid hangt samen met verlatingsangst, en komt onder andere voort uit een gebrek aan eigenliefde. Het verlangen om van iemand te houden en zelf bemind te worden, is enorm groot en belangrijk. Het is een gemis dat bevredigd moet worden.

We krijgen regelmatig mensen over de vloer die onmogelijk alleen kunnen zijn en koste wat het kost een partner willen hebben. Ook al past die persoon niet bij hen, ze vinden dat alles beter is dan alleen te zijn.

Het gevolg is dat ze een onderdanige positie innemen in de relatie, zodat ze die partner toch maar niet kwijtraken. Ze vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, en houden geen rekening met hun eigen behoeften.

Gezonde relatie

Ongezonde relatie

Ik kan mijn eigen gedachten hebben los van die van jou.

Ik moet akkoord gaan met jouw gedachten en jij met de mijne.

We respecteren elkaars dromen, doelen en verwachtingen in het leven.

We moeten geen verschillende dromen of persoonlijke goals hebben. Dat zou onze relatie in gevaar kunnen brengen.

We voelen dat er voldoende vrijheid is om onze gevoelens uit te drukken naar elkaar over wie we zijn, hoe we ons voelen en wat we willen.

We liegen tegen elkaar om de schijn hoog te houden en zeggen dat alles oke is, ook al voelt dat helemaal niet zo aan.

Wanneer ben je emotioneel afhankelijk ?

In het begin van een nieuwe relatie is de betovering, passie en wil om samen te smelten groot. Het lijkt wel alsof jullie over ‘alles’ hetzelfde denken. Zolang ieders behoeften en verlangens ingevuld worden, is er geen probleem. Enige vorm van wederzijdse emotionele afhankelijkheid in een relatie is nodig, zolang het een gezonde basis heeft. En daar wringt soms het schoentje.

Nadat die eerste verliefdheid wat gaan liggen is, heeft de relatie ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een meer realistische en volwassen relatie. Zo kom je tot het besef dat je partner niet volledig voldoet aan al je verwachtingen, omdat er wel degelijk verschillen zijn tussen jullie beiden. Je aanvaardt dat jullie eigenlijk toch niet gelijk zijn, maar dat jullie elkaar kunnen aanvullen.  

Als je echter kampt met een ongezonde emotionele afhankelijkheid, kan die op dat moment overgaan in emotioneel lijden. Je gaat bijvoorbeeld alles van je partner accepteren, ook al ben je het niet eens met wat hij of zij doet, en je doet jezelf tegelijkertijd te kort. Je wilt gerustgesteld worden, veilig in je relatie blijven zitten en daarvoor erkend worden.

Voorbeeld: Je vindt het goed als je partner zegt dat je je vrienden of familie niet meer mag zien.

Hoe werkt een evenwichtige relatie dan wel?

In een duurzame relatie ondersteunen en stimuleren de beide partners elkaar, ook al weten ze dat ze niet altijd aan alle verwachtingen en verlangens kunnen voldoen. Het is leren houden van de manier waarop je partner van je houdt, ook als dat niet de manier is die je graag had gezien. 

En natuurlijk: je kan pas van iemand anders houden als je ook van jezelf houdt. Het is een groot cliché, maar wel eentje dat als een paal boven water staat. 

Durf te spreken over je gedachten en gevoelens, zonder bang te zijn voor de reactie van je partner. Je kan perfect dingen voor elkaar doen, zonder dat je zelf een tegenprestatie verwacht.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Veronique Van de Steen

14 reacties

jam
Ik ben ervan overtuigt dat wij van jongsafaan moeten leren voor onszelf te zorgen.Gemakkelijk is het zeker niet, omdat wij zoogdieren zijn en ons beter en veiliger voelen in groep.Een eigen identiteit en wil ontwikkelen is ten zeerste aangewezen.
Jos
29/04/19 19:27 REAGEER
Rita234
Wauw, er is goed nieuws voor mensen die hun ex-geliefde nog steeds terug willen. Toen mijn ex-geliefde met me brak, dacht ik dat ik hem nooit meer terug zou krijgen. We gingen uit elkaar 8 maanden geleden, ik hield zo veel van hem met heel mijn hart, toen praatte hij niet meer met mij gedurende die 8 maanden dat we vreemder voor onszelf werden, maar toen ik contact opnam met Dr. Sacre die een krachtige spreukster is, hielp me om wat gebeden te doen, belde mijn ex-minnaar me terug en bood zijn excuses aan dan vergeten we het verleden en beginnen we een nieuwe relatie. Nu zijn we allebei gelukkig in onze relatie, we houden van elkaar meer van alles in de wereld, allemaal dankzij Dr. Sacre voor hulp, als je hulp nodig hebt, schrijf hem dan op WhatsApp + 2349076034359 of e-mail hem sacretempleofpower@gmail.com, en hij zal je helpen ok

Rita. Uit Nederland
5/08/20 10:36 REAGEER
Glennrichard
DAT ALLEMAAL DANKZIJ DE MEEST BETROUWBARE SPELL CASTER TER WERELD. DAT KAN JE HELPEN JE VERLOREN LIEFDE BINNEN 48 UUR TERUG TE KRIJGEN (drayoolasolutionhome@gmail.com) Bedankt voor je wonder Dr. Ayoola Dit artikel is opgedragen aan Dr. Ayoola. Ik ben 9 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw en onlangs heeft ze het uitgemaakt en het deed me diep pijn toen ze me zei haar met rust te laten en dat ze niet meer van me houdt terwijl ik altijd trouw en eerlijk tegen haar was. Ik heb alle manieren geprobeerd om haar terug te krijgen door haar te kopen wat ze wil, zoals ik altijd deed en ze liet me nog steeds met een gebroken hart achter en ze heeft zelfs een nieuw vriendje dat me nog meer kapot maakte totdat een vriend van mij van waar we werken me naar stuurde deze echte spreuk Dr genaamd Ayoola. Deze man heeft mijn leven compleet veranderd. Ik volgde alles wat hij me zei te doen en mijn vrouw kwam terug en smeekte me terug. Ik was stomverbaasd dat alles precies gebeurde zoals hij me had verteld. Ik had vertrouwen in alles wat hij me vertelde en alles was waar. Ook was hij er elk moment totdat ik mijn geluk terugkreeg en hij zorgt ook voor spreuken die impotentie, kaalheid, ziekten zoals HIV/AID, Herpes, Kankerloterij E.T.C. genezen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail op {drayoolasolutionhome@gmail.com of tekst of bel +14809032128
13/03/23 09:57 REAGEER
Lerynnewest
Ik ben zo opgewonden om mijn man terug te krijgen nadat dr. Ayoola me heeft geholpen mijn man heeft het uitgemaakt en vertelde me dat het voorbij is tussen ons Ik huil helemaal niets hielp ik besloot hulp te zoeken door alle boeken te lezen over terugbrengen je ex terug is er niets gebeurd dan ga ik online op zoek naar oplossingen om mijn man zelf terug te krijgen Ik zag zoveel getuigenissen online over Dr. Ayoola over hoe hij zoveel mensen heeft geholpen om hun verbroken huwelijk en relaties te herstellen en zag ook enkele mensen getuigen over hoe deze zelfde man hen hielp om een loterij te winnen. Ik was geïnteresseerd en ik neem contact met hem op om me te helpen mijn man terug te krijgen. vandaag ben ik blij de hele wereld te kunnen vertellen dat mijn man weer bij me is en dat we gelukkig samenleven, allemaal dankzij jou Dr. Ayoola voor goed werk, neem contact met hem op als je geïnteresseerd bent om je geliefde terug te krijgen of als je een loterij wilt winnen neem contact op met dr. Ayoola via e-mail drayoolasolutionhome@gmail.com of sms of bel en WhatsApp +14809032128
19/03/23 11:50 REAGEER
SamanthaGray
Goede dag ben Samantha Gray:
Heb je hulp nodig om je ex-vriend of vriendin terug te krijgen, hulp om ervoor te zorgen dat je man of vrouw alleen van je houdt? Neem contact op met dokter Ogundele. Deze man is een eerlijke spreukgieter die mijn man binnen 24 uur voor mij terugbracht. Mijn man ging vreemd met een andere vrouw en zijn houding veranderde, maar dokter Ogundele bracht hem terug voor mij. Neem contact met hem op via WhatsApp, Telegram of Viber Chat: +27638836445. Hij bracht mijn man terug zoals hij had beloofd en zijn krachten zijn onschadelijk.
17/05/23 13:37 REAGEER
tamaraelijas
Mijn naam is Gabrella Pablo, en ik woon in de VS... Mijn leven is terug!!! Na 1 jaar gebroken huwelijk liet mijn man me achter met twee kinderen. Ik had het gevoel dat mijn leven op het punt stond te eindigen, ik pleegde bijna zelfmoord, ik was emotioneel heel lang down. Dankzij een spell caster genaamd Dr. Ige Ajayi, die ik online heb ontmoet. Op een trouwe dag, terwijl ik op internet aan het surfen was, kwam ik veel getuigenissen tegen over deze specifieke spreukgieter. Sommige mensen getuigden dat hij hun ex-geliefde terugbracht, sommigen getuigden dat hij de baarmoeder herstelt, kanker geneest en andere ziekten, sommigen getuigden dat hij een spreuk kan uitspreken om echtscheiding te stoppen, enzovoort. ik kwam ook een bepaalde getuigenis tegen, het ging over een vrouw genaamd Sonia, ze getuigde over hoe hij haar ex-geliefde in minder dan 2 dagen terugbracht, en aan het einde van haar getuigenis liet ze het e-mailadres van dr. Ige Ajayi vallen. Na dit allemaal te hebben gelezen, besloot ik het eens te proberen. Ik nam contact met hem op via e-mail en legde hem mijn probleem uit. In slechts 48 uur kwam mijn man bij me terug. We hebben onze problemen opgelost, en we zijn nog gelukkiger dan voorheen Dr. Ige Ajayi, is echt een begaafd man en ik zal niet stoppen met hem te publiceren omdat hij een geweldige man is... Als je een probleem hebt en op zoek bent naar een echte en echte spell caster om al uw problemen voor u op te lossen. Probeer High Dr Ige Ajayi op elk moment, hij is misschien het antwoord op uw problemen. Hier is zijn contactpersoon: drigeajayi@gmail.com of bel/whatsapp hem +2348130035939..
7/06/23 17:47 REAGEER
DaisyRoss
Krijg je ex terug met de hulp van Dr Ogundele spell caster die mijn relatie heeft gered, hou je nog steeds van je ex en mis je je ex of wil je je ex-man terug, de kans is hier om je ex terug te krijgen, geef nog niet op, geluk waard is om voor te vechten. Check de website van Dr. Ogundeltwe: (https://globalhelperman.wixsite.com/ogundeletempleofsolu) of WhatsApp, Telegram: +27638836445. Ik ben Daisy Ross en deze opmerking is mijn waardering omdat deze man mijn man binnen 24 uur terugbracht met bevoegdheden..
8/06/23 17:13 REAGEER
tamaraelijas
Ik voel me weer zo gezegend in mijn huwelijk nadat dr. Ige Ajayi mijn man terugbracht die voor goed 3 maanden van mij gescheiden was. Ben Jessica Butler bij naam uit de VS. Ook al heb ik monden over mijn hele lichaam, het zal niet genoeg zijn om dr. Ige Ajayi te bedanken voor zijn hulp in mijn leven. Mijn man is 3 maanden met mij uit elkaar gegaan en heeft zonder hem pijn en pijn gehad. Dus ik zocht overal naar hulp, maar niets lukte pas toen ik dr. Ige Ajayi bedoelde met wie ik online contact opnam. Ik legde hem mijn situatie uit en hij beloofde dat mijn man binnen 24 tot 48 uur bij me terug zou komen, voor zover mijn hart nog voor hem klopt. Ik geloofde in hem en hij bereidde een spreuk voor me voor en mijn man belde me precies toen dr. Ige Ajayi het zei. Hij smeekte en zei dat hij me terug nodig had en nu leven we weer gelukkig voor de afgelopen 9 maanden. Iedereen die mijn artikel leest en hulp nodig heeft, moet contact met hem opnemen... E-mail: drigeajayi@gmail.com /WhatsApp: +2348130035939
14/06/23 22:54 REAGEER
tamaraelijas
Ik voel me weer zo gezegend in mijn huwelijk nadat dr. Ige Ajayi mijn man terugbracht die voor goed 3 maanden van mij gescheiden was. Ben Jessica Butler bij naam uit de VS. Ook al heb ik monden over mijn hele lichaam, het zal niet genoeg zijn om dr. Ige Ajayi te bedanken voor zijn hulp in mijn leven. Mijn man is 3 maanden met mij uit elkaar gegaan en heeft zonder hem pijn en pijn gehad. Dus ik zocht overal naar hulp, maar niets lukte pas toen ik dr. Ige Ajayi bedoelde met wie ik online contact opnam. Ik legde hem mijn situatie uit en hij beloofde dat mijn man binnen 24 tot 48 uur bij me terug zou komen, voor zover mijn hart nog voor hem klopt. Ik geloofde in hem en hij bereidde een spreuk voor me voor en mijn man belde me precies toen dr. Ige Ajayi het zei. Hij smeekte en zei dat hij me terug nodig had en nu leven we weer gelukkig voor de afgelopen 9 maanden. Iedereen die mijn artikel leest en hulp nodig heeft, moet contact met hem opnemen... E-mail: drigeajayi@gmail.com/WhatsApp:
+2348130035939
15/06/23 17:42 REAGEER
tamaraelijas
Mijn man en ik zijn nu ongeveer 7 jaar getrouwd. We waren gelukkig getrouwd en hebben twee kinderen, een jongen en een meisje. 3 maanden geleden begon ik vreemd gedrag van hem op te merken en een paar weken later kwam ik erachter dat mijn man met iemand omgaat. Hij kwam laat thuis van zijn werk, hij gaf nauwelijks meer om mij of de kinderen. Soms gaat hij uit en komt hij zelfs 2-3 dagen niet thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar het mocht allemaal niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Toen ik op een dag op internet aan het surfen was, kwam ik een website tegen die suggereerde dat Dr. Ige Ajayi kan helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties, enzovoort. Dus ik dacht dat ik het eens moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij sprak een spreuk voor me uit. Twee dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het verkeerde dat hij had gedaan en beloofde het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Mijn familie leeft weer gelukkig samen. Allemaal dankzij Dr. Ige Ajayi. Als je een spreukmaker nodig hebt die een spreuk kan uitspreken die echt werkt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Neem contact op met e-mail drigeajayi@gmail.com. Telefoon/Whatsapp +2348130035939
20/06/23 17:09 REAGEER
Helphome001
Groeten
Na zoveel jaren in de loterij te hebben gespeeld, vind ik het erg moeilijk om te winnen. De dingen zijn erg moeilijk voor me geweest, dus besloot ik het te bespreken met mijn vriendin die me hielp. Zij vertelde me over haar ervaringen met Dr. Ajayi die hielp haar haar man terug te halen die haar verliet om met een andere vrouw te trouwen, waardoor ze met vier kinderen in haar eentje moest lijden. Ze vertelde me verder hoe ze Dr. Ajayi online ontmoette. Ik was erg onder de indruk toen ik haar verhaal hoorde, dus vertelde ik haar over mijn pech in de loterij En ze stelde me voor aan Dr. Ajayi na al mijn sessies met Dr. Ajayi, na een week besloot ik het opnieuw te proberen. Ik kan mezelf niet geloven. Ik heb zo veel gewonnen dat ik het nooit kon geloven. Allemaal dankzij Dr. Ajayi, hij is een geweldige man en als je spirituele hulp nodig hebt bij iets dat je leven verstoort, neem dan contact op met Dr. Ajayi op Whatsapp / Viber: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com en ik geloof dat je blij zult zijn dat je dat gedaan hebt.
19/10/23 20:42 REAGEER
Aliiina
Soms raak ik geschokt als artsen zeggen dat sommige ziekten niet te genezen zijn en ze doen geloven dat we ermee moeten sterven. Dat is waar, want die ziekten zijn niet gewoon en lichamelijk. Ik begon dit te begrijpen toen mijn vriend me meenam naar het westen Afrika om een bezoek te brengen aan deze kruidkundige, Dr. Ilekhojie genaamd, die een verbeterd kruidengeneesmiddel gaf dat mij volledig van HIV genas, zonder enige bijwerkingen. We denken dat het niet te genezen is, omdat onze artsen ons hebben verteld dat er geen remedie bestaat. Het is duidelijk dat sommige patiënten met herpes, vleesbomen, vertraagde voorproblemen verslaafd zijn aan de antivirale en andere aanvullende orthodoxe medicijnen, alleen maar om het virus te helpen onderdrukken en niet om het te genezen, omdat de doktoren ons hebben laten geloven dat het niet kan worden genezen en ik wel. Zeg stoutmoedig dat dit een leugen is, want er is een geneesmiddel en Dr. Ilekhojie kan u helpen met een geneesmiddel...

E-mail gethelp05@gmail.com
WhatsApp/Telegram +2348147400259
21/11/23 09:47 REAGEER
keizer155
Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk dat hij het uitmaakte. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Lord Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 920 474 6543. Hij antwoordde en vertelde me dat mijn vriend binnen 12 uur bedelend terug zou komen. tot 16 na het uitspreken van de liefdesbetovering. Ik gaf hem de vereisten om de liefdesbetovering uit te spreken. Zie, 14 uur later kwam mijn vriend huilend en smeekte me op zijn knieën om te vergeven en hem terug te accepteren. Het was zo overweldigend, dus ik heb mezelf beloofd dat ik over hem zal getuigen tegen de wereld. Deze man is een God op aarde en ik heb geen woorden om hem te bedanken. Heeft u hulp nodig om uw geliefde terug te krijgen? Maak je geen zorgen meer, neem contact op met Lord Bubuza voor hulp via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of WhatsApp: +1 920 474 6543
13/03/24 02:22 REAGEER
keizer155
Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk dat hij het uitmaakte. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Lord Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 920 474 6543. Hij antwoordde en vertelde me dat mijn vriend binnen 12 uur bedelend terug zou komen. tot 16 na het uitspreken van de liefdesbetovering. Ik gaf hem de vereisten om de liefdesbetovering uit te spreken. Zie, 14 uur later kwam mijn vriend huilend en smeekte me op zijn knieën om te vergeven en hem terug te accepteren. Het was zo overweldigend, dus ik heb mezelf beloofd dat ik over hem zal getuigen tegen de wereld. Deze man is een God op aarde en ik heb geen woorden om hem te bedanken. Heeft u hulp nodig om uw geliefde terug te krijgen? Maak je geen zorgen meer, neem contact op met Lord Bubuza voor hulp via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of WhatsApp: +1 920 474 6543 ....
13/03/24 02:23 REAGEER

Login Registreer

Veronique Van de Steen

Veronique Van de Steen is zaakvoerster van het relatiebureau Altero. Zelf is ze een beslagen coach en heeft ze jarenlange ervaring op vlak van human resources. Samen met een team van psychologen, seksuologen en therapeuten gaat ze met veel passie en liefde voor het vak als internationaal gecertificeerde Matchmaker en datingcoach aan de slag. Discretie en een individuele warme aanpak worden hoog in het vaandel gedragen bij Altero.

Meer artikels van Veronique Van de Steen

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels