Deel via

Verfrissende ijsjes? Die maak je lekker zelf met deze recepten

August 2019
Als afsluiter van een gezellige barbecue, om verkoeling te zoeken op een hete zomerdag, of gewoon op een doordeweekse donderdag. Een ijsje smaakt altijd. Je hebt ijsjes in alle soorten en smaken: in een potje, op een stokje of een hoorntje, met vanille-, citroen- of zelfs koffiesmaak. Niets is te gek voor ijsliefhebbers. En wat nog beter is: de populairste lekkernij van de zomer maak je heel makkelijk zelf met deze recepten van de njam!-chefs.

Roomijs maken 

Voor velen is roomijs de absolute winnaar van het vriesvak. De klassieke ingrediënten zijn ei, melk, room en suiker, en met de smaken kan je lekker eindeloos variëren.

Met een ijsmachine is het een makkie om zelf roomijs te maken, maar het lukt ook perfect zonder. Dan is het wel een tikkeltje arbeidsintensiever. Dé truc voor heerlijk zacht roomijs is namelijk: voldoende mengen tijdens het invriezen. Minstens 1 keer om de 2 uur goed doorroeren om ijskristallen te vermijden.

Dé koningin van het Belgische ijs: de dame blanche

vandamme-dame-blancheDe ijscoupe die zonder twijfel het vaakst geserveerd wordt op zonnige terrasjes: bolletjes vanille-ijs met warme chocoladesaus overheen, of een welgekende dame blanche, met of zonder slagroom.

Hoe maak je nu zelf de perfecte dame blanche?

Njam!-chef Roger van Damme is een waar dessertenkunstenaar. Hij deelt graag zijn geheim voor de perfecte dame blanche van vers gedraaid ijs.

Wist je trouwens dat een dame blanche er vroeger helemaal anders uitzag dan we nu gewend zijn? De Franse chef Auguste Escoffier was in de 19de eeuw zodanig onder de indruk van een operette, dat hij er een dessert naar vernoemde. Je raadt het al: de operette heette ‘La Dame blanche’. Opvallend is dat de ijscoupe oorspronkelijk bestond uit amandelijs, witte perzik, aalbessen en citroensorbet.

Je kan ook roomijs maken met bijvoorbeeld gecondenseerde melk, zoals dit Oreo-ijs, of met yoghurt, zoals dit yoghurt-meloenijs. Allebei zonder ijsmachine!

oreo meloenijs

Sorbetijs maken 

Sorbetijs is nog makkelijker om zelf te maken, en het is vaak een slimmere keuze dan roomijs als je je gewicht in de gaten wilt houden. Sorbet maak je namelijk vooral met vruchtensap of water, dat je op smaak brengt met siroop, suiker, of zelfs kruiden. Invriezen, geregeld omroeren en klaar!

De sorbet van bloedsinaasappel (bovenaan dit artikel) ziet er in ieder geval heerlijk uit, vind je niet?

IJspralines maken

Deze Snickers-ijspralines of aardbei-ijspralines zien er niet alleen geweldig uit, ze smaken ook heerlijk en lekker fris. In tegenstelling tot een hele ijscoupe, kan een ijspraline er wel altijd nog bij, ook na een zwaardere maaltijd. 

snickers-ijspraline aardbei-ijspralines

Fruitijs maken, zonder moeite!

Fan van ijs, maar niet van de moeite die je ervoor moet doen? Snijd driehoekjes van watermeloen of appel, prik ze op een stokje en vries ze zo in. Van zowat iedere fruitsoort die veel water bevat, maak je zo in geen tijd lekkere ijsjes. Of vries vers vruchtensap in bijvoorbeeld!

Wat is jouw favoriete ijsje? Maak je dat soms ook zelf? Hoe ga je dan te werk? Vertel het ons in de reacties!

 

Bron: njam.tv

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels