Deel via

Beleggen in munten en penningen

December 2019
Munten en penningen zijn gedroomde objecten voor verzamelaars. Je vindt ze in alle soorten en formaten terug met als ‘top of the bill’ goudmunten en zilveren munten. Mooi meegenomen: de waarde kan in de loop der jaren snel stijgen, zeker wanneer het om zeldzame goudmunten gaat.

De passie van de verzamelaar

Verzamelen is van alle tijden. Je kan dat met postzegels en strips doen, maar eveneens met munten. Het vergt wat huiswerk, maar zeker de zeldzame munten hebben een verhaal te vertellen. Het kan erg boeiend zijn dit bloot te leggen en wie eens de smaak te pakken krijgt heeft er meteen een hobby voor het leven bij.

Munten als beleggingsproduct

De echte verzamelaar weet wat hij wil en gaat op zoek naar exemplaren die hij omwille van hun unieke uitstraling en schoonheid de moeite waard vindt, of hij ziet er een vorm van belegging in met het oog op een grote meerwaarde in de toekomst.

Hoe dan ook blijkt de aankoop en verkoop van munten en penningen werk voor specialisten die je met raad en daad kunnen bijstaan om een verantwoorde aankoop of verkoop te kunnen realiseren. Je huiswerk maken is dan ook zeker geen overbodige luxe voor wie van munten houdt.

Het slaan van munten

Munten en penningen zijn van alle tijden. Van zodra de mens handel begon te drijven, zocht hij naar manieren om goederen en diensten met anderen uit te wisselen. Aanvankelijk gebeurde dat eenvoudig met ruilhandel, maar algauw voldeed deze methode niet meer.

Met de ontdekking van het vuur en metalen zoals koper, brons en tin was het ook mogelijk om munten te slaan. De eerste munten hadden weliswaar slechts primitieve ontwerpen, maar het duurde niet lang voor gestandaardiseerde muntstelsels tot stand kwamen die, aanvankelijk nog puur regionaal, werden gehanteerd.

Erepenningen

Ook werden al in de oudheid erepenningen geslagen om bepaalde figuren en geschiedkundige gebeurtenissen te herdenken. Deze munten en penningen uit de oudheid zijn bijzonder zeldzaam en bijgevolg duur, al is de nominale waarde ervan uiteraard verwaarloosbaar. Verzamelaars die dergelijke munten en penningen in hun bezit hebben, kennen de waarde ervan en zullen niet snel overgaan tot de verkoop van deze munten omdat deze prijzen in de toekomst alleen maar zullen stijgen.

Goudmunten en goudstaven

Met de ontdekking van het goud had men ineens een schitterend materiaal ter beschikking om niet alleen goudstaven te gieten maar ook om goudmunten en penningen in goud te slaan.
Goud is een schitterend materiaal in dit verband. Het is een erg duurzaam edelmetaal dat nooit zijn glans verliest, maar toch relatief gemakkelijk te verhitten en omsmelten valt en bijgevolg ideaal is om munten van te slaan. Goudmunten en penningen zijn dan ook ideaal voor wie wil meespelen op het ritme van de golven van aankoop en verkoop. Munten zullen in de loop der geschiedenis steeds verder in waarde stijgen, in ieder geval ver boven hun oorspronkelijke nominale waarde uit. Wie de prijs van het goud van nabij volgt, zal zien dat er weliswaar minder grote schommelingen zijn dan bij aandelen en koersen en dat op lange termijn goud steeds de winnaar is.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

Allemaal goed, er moet geld om in munten te investeren, met klein pensioen, niet evident.
3/12/19 01:13 REAGEER
Hugoo
Kan u dat even in mensentaal zeggen ?
Latijn mag ook.
5/12/19 21:24 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels