Deel via

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2020 in iedere woning

December 2019
Vanaf 1 januari 2020 is het in Vlaanderen verplicht om op elke verdieping minstens één rookmelder te hebben. De veiligheid staat bij deze nieuwe maatregel voorop. Woningbranden eisen in ons land heel wat slachtoffers. Breekt 's nachts brand uit, dan heb je maar weinig kans om tijdig wakker te worden.

De campagne leefbrandveilig.be wil ons bewust maken van de veiligheid in onze woning en werkt onder meer samen met Oscare vzw, het  Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. Oscare tracht op een zo laagdrempelig mogelijke manier de meest kwaliteitsvolle nazorg aan te bieden buiten een ziekenhuiscontext. Daarnaast wil zij bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven voor volwassenen en kinderen met brandwonden en littekens.

Een van de campagnes waarop nu wordt ingezet is het belang van rookmelders in onze woningen. Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens.

- Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

- Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.

- In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

- Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).

Wist-je-datjes over rookmelders

Auteur: Stefaan Van Laere

12 reacties

Hugoo
Verplicht ?
Bij mij komt er alvast géén ! En als de brandverzekering dit in zijn clausules opneemt, zeg ik zodra mogelijk op.
9/12/19 17:34 REAGEER
Paul T
Dan vind je geen andere brandverzekering meer ! (wettelijk verplicht)
Ik ben op 3 jaar tijd al 2x gered geweest door zo'n eenvoudig goedkoop toestel !
Iedereen met gezond verstand moet rookmelders plaatsen zelfs ZONDER VERPLICHTING ! Zeker als men zelf kookt op zowel gas of elektriciteit.
Hugoo, iedereen heeft gezond verstand. Gebruikt het aub.!
Mdbg, Paul
9/12/19 21:43 REAGEER
Hugoo
Paul, mag (ook) ik er u op wijzen dat een brandverzekering (voor een privéwoning) NIET wettelijk verplicht is. De woordvoerder van de federatie van verzekeringen verklaarde vandaag 13/12 nog op de radio, dat het voor de (brand)verzekeringen geen enkel verschil uitmaakt, ''omdat het risico op brand door een rookmelder niet kleiner wordt, en het ontbreken ervan het risico ook niet verhoogt''. Dat noem ik gezond verstand...
En, sorry hoor, mensen met gezond verstand letten beter op wat ze doen in huis en vertrouwen niet blindelings op zo'n hebbedingetje...
13/12/19 19:43 REAGEER
LeefBrandveilig
Beste Hugo,
Een rookmelder, zou zelfs zeggen rookmelderS, hang je niet omdat het verplicht is. Rookmelders zorgen ervoor dat je snel een signaal krijgt als het fout gaat in je woning.
Dit heeft niets met brandverzekering of overheid te maken. Een rookmelder kan je leven redden. Net zoals destijds ze de gordel verplicht hebben in de wagen, die al heel veel mensenlevens kunnen redden hebben en waar niemand nog iets over zegt, is een rookmelder(s) ook iets dat mensenlevens kan redden.
18/12/19 00:07 REAGEER
Hugoo
Welneen, het geeft alleen een vals gevoel van ''veiligheid''. Die spullen worden thans overal verkocht, alle verkopers springen op de kar. Gevolg: slecht of helemaal niet werkende spullen, platte batterijen of zelfs zonder batterijen erin geplaatst, verkeerde plaatsing, handleiding wordt niet gelezen, één toestel voor het ganse huis (omdat het nu eenmaal verplicht is...), enzovoort. Er zijn zelfs mensen die denken dat ze het spul op hun nachtkastje moeten leggen. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

Preventie is het sleutelwoord.
Een rookmelder vóórkomt helemaal niets, maakt je zelfs onvoorzichtig en vermetel ( ''ge moet niet bang zijn, het kan geen kwaad, want ik heb een rookmelder in huis''...).
Voor je het weet ben je gestikt, terwijl je levensreddende-rookmelder ergens in één of ander laatje ligt te liggen, goed beschermd in de originele verpakking.

''Als ge vuur stookt, moet ge ernaast blijven'', zei de boer (vroeger).
18/12/19 20:39 REAGEER
Hugoo
Graag wil ik nog toevoegen dat een rookmelder, eigenaardig genoeg, het brandgevaar verhoogt !
Inderdaad, weer zo'n geheimzinnig ding erbij in huis, meerdere zelfs. Zit vol elektronica, bevat batterijen, dient ,,geprogrameerd'' (er wordt mee geknoeid), enzoverder.
Als de (brand)verzekeringen opslaan zal dat de reden zijn. Verhoogd risico dus...
Voila, je leven is gered !
29/12/19 22:16 REAGEER
Woon in flatgebouw, aan syndic om er op elke verdieping te plaatsen , dus 5 !!!!
9/12/19 23:35 REAGEER
sola
Een brandverzekering is NIET wettelijk verplicht, het kan natuurlijk misschien opgelegd worden in het huishoudelijk reglement van een appartementsgebouw. Anders geldt de "blokpolis".
10/12/19 11:03 REAGEER
Verbeeren Leo
Hoe gaat men het oplossen met al de vreemdelingen die een woning ter beschikking hebben gekregen , wie gaat dat weer betalen ?Wie gaat die verplichten de kosten eventueel te dragen ?
10/12/19 11:06 REAGEER
aronjaco
Onder het mom van veiligheid maken die politici voortdurend onze geldbeugel een stukje lichter.
Overal worden problemen gezocht en dan verder als probleem verkocht aan de industrie . Rookmelders , wie wordt daar nu weer allemaal rijk van ?? Ik herinner mij het best dat bakje voor het verzamelen van gevaarlijk afval . Geen mens die dat gebruikte , maar wel een bepaald politicus naast enkele anderen daar rijk van . Dit , de rookmeldes , wel dat is naar mijn mening weer zoiets. Geldklopperij. De vervuiling van ons milieu kost duizenden mensen het leven jaarlijks en wat doen politici daar aan ?? De rookmelder krijgt voorrang . Presteren naast de belangrijke zaken is een sport geworden ( neben der spielshowplatz ).
10/12/19 16:02 REAGEER
@ aronjaco, kon niet beter verwoord worden, volledig met u eens Groetjes
10/12/19 17:06 REAGEER
rolanddries
Ja Aronjaco kan je geen ongelijk geven. Politici zijn geldwolven en gangsters.Geen geloof aan hechten is de boodschap
14/12/19 14:34 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels