Deel via

Geheim waarom vrouwelijke orka's zolang leven ontrafeld

December 2019
Wetenschappers vroegen zich allang af waarom de vrouwelijke orka tot 90 jaar oud worden en de mannelijke exemplaren maar hooguit 50. Na tientallen jaren onderzoek is het geheim eindelijk ontrafeld. De 'grootmoeders' spelen een grote rol in de opvoeding van de kalfjes, onthult National Geographic.

National Geographic heeft er het handje van weg om geregeld met spraakmakend nieuws uit te pakken.  Carrie Arnold bracht verslag uit over een van de meest spraakmakende recente onderzoeken van de National Academy of Science die onlangs werd voorgesteld. In dit onderzoek werd het boeiende leven van de orka in kaart gebracht.

Vrouwtjes worden veel ouder

Wetenschappers zijn al tientallen jaren bezig met in de noordwestelijke Atlantische Oceaan het leven en het gedrag van orka's te bestuderen. Bij deze studie werd onder meer ook specifiek gezocht naar een verklaring waarom vrouwelijke orka's gemiddeld heel wat ouder worden dan de mannelijke orka's: tot 90 jaar voor de vrouwen en bij de mannen tot 50 jaar.

Zorg voor de kleintjes

Bij het onderzoek stelden de wetenschappers vast dat jonge orka's ('kalfjes') met grootmoeders een hogere kans op overleven hebben dan orka's van wie de grootmoeder al overleden is. Meer zelfs, wanneer de grootmoeder overlijdt stijgt de kans dat het kalfje binnen de twee jaar ook sterft met 35%.

"Zoekend naar een verklaring kwamen de researchers met de hypothese dat binnen de matriarchale maatschappij die een orkagroep is de grootmoeders een essentiële rol spelen bij het doorgeven van cruciale kennis over voedselplekken.

Dit stelt Dan Franks, een ecologist van de universiteit van het Engelse York. Met andere woorden, de oudere orkavrouwen leven niet zozeer langer voor zichzelf, maar wel voor het welzijn van de kleintjes.

Familiegevoel

Orka's leven in groepen van enkele tientallen in een gebied dat zich uitstrekt van de poolgebieden tot de evenaar. Deze roofdieren hebben een sterk familiegevoel en jagen in groep op verschillende prooien zoals vissen en walvissen, afhankelijk van waar ze hun territorium hebben. Doorgaans blijven zowel de mannelijke als de vrouwelijke exemplaren in hetzelfde gebied leven, maar er zijn uitzonderingen. Zo ontdekten onderzoekers dat op geregelde tijdstippen beide geslachten op zoek gaan naar partners in andere gebieden, dit wellicht om inteelt in de groep tegen te gaan.

Steeds minder orka's

De wetenschappers trekken ook aan de alarmbel. Volgens data van de International Union for Conservation of Nature is de populatie orka's op alarmerende wijze in verval. Als oorzaken wordt onder meer de blootstelling aan giftige chemische stoffen zoals PCB's naar voor geschoven.

Nog veel meer onderzoek nodig

"Met dit onderzoek hebben we nog maar het tipje van de ijsberg blootgelegd", zegt Janet Mann van de Georgetown universiteit van Washington. "De dood van een grootmoeder binnen een orkagemeenschap verdient inderdaad verder onderzoek", aldus Dan Franks. "Dit heeft een niet te onderschatten invloed op de groep. De grootmoeders langer in leven houden kan een belangrijk instrument zijn om de orka's te ondersteunen."

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Mooie dieren, meestal beter dan de (mens)
16/12/19 21:48 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels