Deel via

Hoe wordt de inkoopprijs van oud goud bepaald?

January 2020
De goudprijs steeg vorig jaar met ruim 18 procent. Dat maakte van 2019 het beste goudjaar sinds 2010. Maar hoe wordt die goudprijs nu eigenlijk bepaald? We zochten het voor je op.

Steeds meer mensen overwegen om hun oud goud te verkopen, maar weten niet goed waar ze daarvoor terechtkunnen. Een begrijpelijke vraag, want wie goud te verkopen heeft is doorgaans geen professioneel handelaar en vindt bij zijn zoektocht naar de beste koper niet altijd gemakkelijk de juiste kanalen.

Nu je goud verkopen?

Nu je goud verkopen is een te overwegen optie, want de goudprijs heeft de laatste tien jaar nooit zo hoog gestaan en niemand kan voorspellen hoelang die hausse zal aanhouden. Wie enigszins met de prijs van goud vertrouwd is, weet dat deze een rechtstreekse – zij het omgekeerde – link met de economie en de dollar heeft. Met andere woorden, als de economie en als gevolg hiervan de dollar het goed doet, daalt doorgaans de goudprijs en vice versa.

Niemand die kan voorspellen hoelang de economie en de industrie op volle toeren zal draaien, maar de kans is groot dat het herstel, zoals het nu aan de gang is, op termijn zal evolueren tot een verdere opbloei.

Gevolg daarvan is doorgaans dat er dan meer goud beschikbaar komt, en volgens de basiswetten van de economie houdt dat in dat de prijzen dan zullen dalen. Nu houden ook zij die in fysiek goud geïnvesteerd hebben hun goud nog veilig in de kluis, maar de kans is dat deze beleggers in de nabije toekomst hun goud massaal op de markt zullen brengen.

Dalende inkooprijs goud?

Rechtstreeks gevolg van dit fenomeen zal zijn dat de inkooprijs van goud zal dalen en je dus bijgevolg een lager rendement zal hebben als je te lang wacht om je goud te verkopen.

Desgewenst kan je speculeren en een deel van je oud goud behouden. Hoe dan ook is het zaak de golven van de economie van nabij te volgen en op het juiste moment te beslissen tot verkopen.

Wat is de prijs voor oud goud?

goud2 Wie nog wat goud uit een erfenis liggen heeft of ooit zelf goud heeft aangekocht bij wijze van belegging moet voor ogen houden dat er geen officiële prijs wordt vooropgesteld voor oud goud. Het is dus van belang zelf op zoek te gaan om de beste prijs voor je goud te kunnen krijgen.

Kort samengevat hangt de goudprijs af van deze factoren die elk hun invloed op de prijs van goud hebben: 

1/ De actuele goudwaarde op de beurs. Deze schommelt voortdurend en is omgekeerd gelinkt aan de economie en de koers van de dollar.

 2/ De legering van goud die je daadwerkelijk wil verkopen. Deze legering verschilt van goudbaar tot goudbaar (of goudmunt tot goudmunt).

 3/ Eventueel bij munten een extra bonus voor de verzamelwaarde als het om zeldzame goudmunten gaat.

Auteur: Stefaan Van Laere

11 reacties

Hugoo
Men spreekt hier over ''oud goud'', dus moet er ook iets bestaan als ''nieuw goud''.
Kan iemand me uitleggen welk het verschil is, want ik bezit het één noch het ander ?
20/01/20 11:25 REAGEER
Kandries
Hugoo,
ik ben heel blij dat ik als expert ter zake iemand kan helpen.
Het is net zoals met oude en jonge kaas, of met oude en nieuwe sokken : het zit hem vooral in de geur.
Als u nog meer vragen mocht hebben, kan u altijd bij mij terecht.
20/01/20 17:20 REAGEER
Olijfje
Of van oude en jonge wijn of oude en jonge heren
20/01/20 17:55 REAGEER
Hugoo
Dank voor de nuttige tip(s).
Als ik het goed begrijp, moet ik er dus aan gaan ruiken. Ja ?
Ik wil wel, maar ik weet niet hoe het er uitziet, laat staan het verschil, terwijl dat nu juist mijn vraag is...
20/01/20 19:33 REAGEER
rolanddries
de truc om mensen op te lichten goud is goud oud of nieuw
20/01/20 19:53 REAGEER
Cyper
Tja, die term "oud" goud is eigenlijk misplaatst. Hoe oud goud is, dat weet je niet. Dat kun je niet aan een goudstaaf zien, en bederven doet het ook niet. Dus ja, goud is goud, al is er een verschil in welke waarde men eraan geeft.
Gewoonlijk noemt men gouden munten, juwelen en ander spul van goud "oud" goud, in de zin dat het ergens voor gebruikt is. Dus als je ringen en sieraden naar de juwelier brengt, en je verkoopt ze, dan is dat "oud" goud.
Goudstaven in een kluis, zoals die op de foto hierboven, dat heet goud tout court, zonder "oud" ervoor. Of dat dan vers goud is of al heel oud, dat doet er niet meer toe. De waarde van een goudstaaf wordt bepaald via de legering (de zuiverheid), en het gewicht. En de prijs van goud, natuurlijk.
Alleen als een héleboel ringen, armbanden en ander spul (allemaal in dezelfde zuiverheid) tot een officiële staaf gegoten woren, met een stempel erop, dàn is het geen "oud" goud meer.
21/01/20 01:04 REAGEER
Vanpau
Enkele voorgaande reacties zijn SeniorNet onwaardig.

Ik vind dat er een loopje wordt genomen bij de bepaling van de waarde van GOUD.
Als je kijkt op de stempel zie je staan 999,9, en is inderdaad 24 karaat goud.
Dit betekent dat er er geen legering ( mengen met andere metalen zoals zilver, koper enz is) De waarde van 24 karaat goud is vandaag € 44,87 per gram, de waarde is inderdaad beursgevoelig en je kan die vinden in de krant.
De waarde van een 18 karaat gouden ring heeft bij benadering een waarde van € 33,73/gram.
Er zijn verschillende manieren om de waarde van het zuiver goud te bepalen.
Beste senioren laat jullie niet ringeloren door Charletans.

Groetjes.
Paul
21/01/20 12:59 REAGEER
rolanddries
Juist,laat je niet ringeloren door charletans, oud goud bestaat niet en zuiver goud is beursgevoelig.Paul heeft groot gelijk.Nogmaals laat je niet oplichten.
4/11/20 22:04 REAGEER
Hugoo
Aleen "zwijgen" is goud...
25/01/20 17:06 REAGEER
Ik hou wel van een beetje sarcasme indien die gerechtvaardigd is. Dit was leuk.
27/01/20 18:55 REAGEER
elsatje
Hier wil ik even inpikken met een vraag voor onze expert Kandries. Ik heb al gouden ringen met diamanten steen verkocht en ik had graag geweten hoe dan de prijs berekend wordt. De aan koper zei me dat er met stenen geen rekening wordt gehouden, maar hoe ken je dan de prijs van het goud?? De diamanten werden er niet uit verwijderd om de prijs te betalen. ben ik erin geluisd????
27/03/20 14:55 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels