Deel via

Nieuwe woonvormen duiken steeds meer op in de pers

March 2020
Het klassieke wonen wordt langsom meer in vraag gesteld. Nieuwe woonvormen duiken steeds vaker op in de pers. Hoog tijd dat dit ook doorsijpelt tot bij de beleidsmakers, want veel van deze initiatieven komen vanuit de buik van de samenleving.

samenwonen3

We wonen steeds creatiever

De Woonwijzer van Livios.be besteedt aandacht aan een aantal nieuwe woonvormen zoals kangoeroe- en zorgwonen, tiny houses, containerwonen, woningdelen, cohousing, flexwonen, hamsterhuren, Community Land Trusts,… “We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen”, klinkt het.

Meer over deze woonvormen lees je hier.

Cohousen in de Haringrokerij

De VRT besteedt ook geregeld aandacht aan andere vormen van wonen. Zo onder meer aan de 22 bewoners van de oude 19e-eeuwse Haringrokerij in Antwerpen. Dertig jaar geleden kochten ze de oude, deels geklasseerde site met zes jonge families van hetzelfde "gedacht". "Samen dingen doen en delen om zo meer tijd te creëren voor jezelf en voor anderen, dat was het motto", zegt bewoner Frederik. Dat vat het hele basisidee van "cohousing" samen: wonen op een plek met een gelijkgezinde groep, waar je ruimtes, rechten, plichten en liefst een goed leven deelt. Het beleid wil deze woonvorm promoten, maar een specifiek wettelijk kader bestaat nog niet. 
Hier lees je er meer over.

samenwonen2

Voor happy few of voor het brede publiek?

Cohousen is in opmars, weet ook apache.be. Maar bij wie? Is het enkel iets voor de happy few, of kan het ook een breed publiek bereiken? En wat met projectontwikkelaars die zich op het fenomeen storten? Architecte Peggy Totté gidst Apache doorheen het collectief wonen in Vlaanderen. ‘Een stad moet niet denken dat met enkele cohousingprojecten een fantastische sociale mix gerealiseerd zal zijn.’
Lees hier meer.

Voorzichtig zijn…

Ook gezien op de VRT: Esther woont samen met vijf vrienden in Antwerpen, al is dat niet vanzelfsprekend. "Als ik hoor dat mensen 700 euro huur betalen schrik ik wel, wij zitten rond 250 euro.”
Het grote huis in Antwerpen staat al 10 jaar bekend als een woning waar jonge mensen onder één dak wonen, een soort kothuis voor oudere jongeren. Woningdelen heet het ook, zoals in de bekende tv-serie "Friends". Esther woont hier nu met vijf anderen.  "Het is een intensief leven", lacht Esther, "héél gezellig." Voor de zes is dat heerlijk. Maar volgens de VRT-deskundigen blijkt de regelgeving toch niet aangepast aan deze woonvorm. Gerechtsdeurwaarders waarschuwen ook om voorzichtig te zijn.
Hier lees je er meer over.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Daar moet je mee opletten, niet meteen ideaal ! Zou niets voor mij zijn, ben te graag op mezelf :-)
9/03/20 18:35 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels