Deel via

De 10 dodelijkste virussen

May 2020
Om het eens niet over corona te hebben: in de loop van de geschiedenis werd de wereld al meermaals door virussen geteisterd. Niets nieuws onder de zon dus, en een aantal waren bijzonder kwaadaardig. Hier volgt een top 10 van de meest dodelijke virussen, die gelukkig niet allemaal onze contreien bereik(t)en.

In een overzicht van de meest dodelijke virussen mag de griep eigenlijk niet ontbreken, maar die is intussen voor iedereen 'gewoon' geworden. Volgens de WHO (World Health Organization) sterven er jaarlijks wereldwijd gemiddeld 500.000 mensen aan. (Voorlopig?) nog heel wat dodelijker dan corona dus...

De griep buiten beschouwing gelaten zijn dit de 10 meest dodelijke virussen wereldwijd.

virus 1. Marburgvirus

Wetenschappers ontdekten dit virus in 1967, toen een kleine uitbraak werd vastgesteld in een laboratorium in Duitsland. Wetenschappers werden er blootgesteld aan besmette apen geïmporteerd uit Oeganda. Het virus is gelijkaardig aan Ebola (zie verder). De symptomen zijn niet min: na besmetting ontwikkel je hoge koorts en begin je overal op je lichaam te bloeden. Dit kan leiden tot een shock, het falen van je organen en uiteindelijk de dood.

Bij het begin van de uitbraak stierven 25% van de besmette personen, later werd dat meer dan 80% bij de verspreiding van de ziekte in Congo in de jaren 1998-2000 en in Angola in 2005.

2. Ebolavirus

De eerste uitbraak van dit virus werd simultaan in Soedan en Congo in 1976 vastgesteld. Ebola wordt verspreid door het contact met bloed en ander lichaamsvocht, of via weefsel van besmette mensen en dieren. De sterftegraad bij besmette personen ligt rond de 50% en in Soedan zelfs rond de 70%.

3. Hondsdolheid

Vaccins tegen hondsdolheid bij dieren werden al in de jaren 1920 ontdekt. Dit heeft de ziekte in de westerse wereld sterk teruggedrongen, maar het blijft een groot probleem in India en delen van Afrika.

Hondsdolheid tast de hersenen aan en doet het lichaam helemaal stilvallen. Er zijn intussen goede vaccins, maar wie niet behandeld wordt sterft 100% zeker aan deze ziekte.

4. HIV

In onze moderne wereld is HIV wellicht het meest dodelijke virus. Sinds de ziekte in de jaren 1980 uitbrak, zijn er al minstens 32 miljoen mensen aan gestorven. Goed nieuws is dat er intussen krachtige geneesmiddelen ontwikkeld zijn die het mogelijk maken om met deze ziekte te leven. Gemiddeld is ongeveer 1 op de 25 volwassenen Afrikanen met HIV besmet.

5. Pokken

vrius4 In 1980 verklaarde het WHO ietwat voorbarig de wereld vrij van pokken. Tot in de jaren 1970 stierven er nog jaarlijks tienduizenden mensen aan en doodde de ziekte gemiddeld 1 op de 3 besmette personen. Wie het overleeft, houdt er vaak ernstige letsels aan over zoals lelijke littekens en blindheid.

Af en toe breekt er ergens weer een opflakkering van pokken uit. Dat deze ziekte dodelijk kan zijn, werd bewezen toen Europese avonturiers het virus meebrachten en bijna 90% van de oorspronkelijke bewoners van Amerika aan pokken stierven. Wereldwijd heeft de ziekte in de 20ste eeuw minstens 300 miljoen mensen gedood.

6. Hantavirus

Dit virus werd voor het eerst in de westerse wereld opgemerkt in Amerika in 1993. Een jonge Navajo-indiaan en zijn verloofde stierven op korte tijd aan het virus nadat ze ademhalingsproblemen kregen.

Dit virus was niet nieuw. Het dook eerder al op in de vroege jaren 1950 tijdens de Koreaoorlog. Opmerkelijk is dat het niet van mens tot mens overdraagbaar is, maar wel verspreid kan worden via besmette dieren (zo bijvoorbeeld via muizenkeutels).

7. Denguevirus

Dit virus dook voor het eerst op in de jaren 1960 in Thailand en de Filipijnen. Nadien verspreidde het zich over de tropische en subtropische delen van onze planeet, in zoverre dat intussen zowat 40% van de bevolking leeft in een gebied waar dengue steeds aanwezig is. Het virus wordt door muggen overgebracht. Jaarlijks worden er ongeveer 100 miljoen mensen mee besmet. De sterftegraad ligt met 2,5% eerder aan de lage kant, maar het gaat natuurlijk nog altijd om enorme aantallen doden.

Goed nieuws: in 2019 heeft de US Food and Drugs Administration een vaccin goedgekeurd voor kinderen tussen de 9 en 16 jaar.

8. Rotavirus

Het rotavirus is het meest verwoestende onder de virussen die leiden tot dodelijke diarree bij baby's en jonge kinderen. Kinderen uit de ontwikkelingslanden zijn er bijzonder vatbaar voor, en gelukkig heeft dit virus onze streken nog niet bereikt. Volgens het WHO sterven er jaarlijks tussen de 400.000 en 500.000 kinderen uit derdewereldlanden aan.

Intussen zijn twee vaccins beschikbaar. Deze zijn erg effectief en het aantal doden daalt de laatste jaren zienderogen.

vrius2-1140

9. SARS-CoV

SARS (severe acute respiratory syndrome) dook eerst op in 2002 in de provincie Guangdong in China. Het virus kwam er voor bij vleermuizen en ging nadien via de civetkat (een klein nachtelijk zoogdier) uiteindelijk ook over op de mens. Na de uitbraak verspreidde het virus zich over een 25-tal landen.

Later dook het virus in nog meer landen op. De ziekte zorgt voor onder meer koorts en longontstekingen en heeft een sterftegraad van zowat 10%. Er doken intussen al nieuwe varianten op, en er is nog steeds geen vaccin ontwikkeld.

10. MERS-CoV

Het zogenaamde Middle east respiratory syndrome) brak uit in Zuid-Arabië in 2012 en later ook in Zuid-Korea in 2015. Het behoort tot dezelfde familie van SARS-CoV en komt wellicht ook via vleermuizen bij de mens. Symptomen zijn koorts, hoestbuien en kortademigheid.

MERS leidt vaak tot ernstige longontstekingen en heeft een geschatte sterftegraad tussen de 30 en 40%. Ook hier is nog altijd geen afdoende behandeling beschikbaar.

Auteur: Stefaan Van Laere

17 reacties

HUBANNA
Waarom probeert men niet het vaccin tegen de griep uit, men weet maar nooit of het helpt of niet.

HUBANNA
11/05/20 12:47 REAGEER
hjb
Omdat het niet met griep te vergelijken is.
Lees hier verder of er al een remedie bestaat:

Nee, maar er wordt volop aan gewerkt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zitten 76 kandidaat-vaccins in de pijplijn (stand: 20 april). Vijf daarvan worden al op proefpersonen getest.

Maar een vaccin is nog niet voor meteen. Alle betrokken farmabedrijven verwachten een tot anderhalf jaar nodig te hebben, om een veilig en werkzaam vaccin op de markt te krijgen.

Ook viroloog Johan Neyts van het Rega-Instituut van de KU Leuven verwacht dat we minstens een jaar geduld zullen moeten hebben. ‘Dat zou op zich al onwaarschijnlijk snel zijn, want het kost veel tijd om een vaccin op de markt te krijgen. Je moet uitzoeken of het veilig is, je moet achterhalen of het een immuunreactie oproept die sterk genoeg is om infecties tegen te gaan, je moet uitzoeken hoeveel dosissen er nodig zijn. En je moet te weten komen hoelang een eventuele bescherming aanhoudt: een paar maanden, een jaar, levenslang? Daar gaan vaak jaren over.’

Artsen zijn intussen ook druk bezig met manieren te zoeken om mensen die covid-19 hebben opgelopen, te behandelen. Omdat het om een volslagen nieuwe ziekte gaat, zijn er geen geneesmiddelen op de markt die hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Er zijn wel kandidaatmedicijnen, waarvan op theoretische basis wordt verwacht dat ze zouden kúnnen werken. Vier van die medicijnen worden nu wereldwijd getest bij zwaar zieke covid-patiënten. In ons land werken de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Gent en Luik mee aan die studie, net als het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Daarnaast screenen onderzoekers routineus duizenden bestaande medicijnen op hun werking tegen het nieuwe coronavirus.

Recent zijn de eerste resultaten bekend geraakt van twee kandidaat-medicijnen die goede kanshebbers zouden zijn om patiënten met covid-19 te behandelen: hydoxychloroquine (een oud malariamedicijn) en remdesivir (ooit ontwikkeld tegen ebola). Die vielen tegen.
(Uit De Standaard.)
11/05/20 13:41 REAGEER
Wimtof
Omdat ikzelf ben gevaccineerd tegen griep en toch corona heb doorgemaakt.Dit bewijst dat het griepvaccin geen bescherming biedt ,neen ??!!
11/05/20 17:33 REAGEER
suewest
Beste, ik zou het heel interessant vinden als je met een wetenschappelijk bewijs komt dat het griepvaccin werkt. ik zoek dit al jaren.
9/11/20 16:55 REAGEER
Minerva
Als leek kan je maar best doen wat mensen met ervaring en kennis van zaken, virologen en wetenschappers dus, aanraden.
Als politicus daar garen van willen spinnen of alles zogezegd beter of anders te zullen doen, vind ik eigenzinnig, kinderachtig en contraproductief.
11/05/20 14:04 REAGEER
Dannyboy50
Sorry maar op nummer 1 staat MARLBURG - maar moet dat niet het MARBURG (genoemd naar de naam van de stad) zijn.
Het pokkenvirus die heel wat originele bewoners trof in Amerika zou ook opzettelijk via besmette dekens verspreid zijn door de immigranten en niet zozeer door Europese avonturiers volgens sommige bronnen.
11/05/20 14:38 REAGEER
Cyper
Je hebt gelijk wat betreft de naam Marburg, maar niet met die dekens: die werden uitgedeeld door de Amerikaanse koloniale overheid, met de bedoeling de inheemse volken uit te roeien. Het was een vorm van chemische oorlogvoering. Ze hadden ontdekt dat de Indianen geen enkele immuniteit hadden tegen pokken en dachten daarvan te profiteren. Met succes, helaas.
De vermoorde Indianenvolkeren hebben posthuum wraak genomen door de kolonialen van hetzelfde laken een broek te geven door hen te besmetten met syfilis, waar de blanken dan weer nauwelijks weerstand tegen hadden...
11/05/20 18:25 REAGEER
alfons42
Waarom laten ze niet toe, zoals bepaalde landen, om hun medicijnen toe te passen op zieke vrijwilligers. Waarom moet de ganse wereld eerst beslissen om het mag of niet mag. ,uiteraard moeten de medische bedrijven eerst voldoende winst kunnen maken om penningen te kunnen delen.
Er zijn veel vrijwilligers, die reeds ziek zijn, die dit maar al te graag willen testen.
Uit heel goede bron vernomen zijn er reeds landen die de testen toepassen op vrijwilligers (geen Chinese vrijwilligers zoals in de volksmond) en met een goede uitslag.
11/05/20 16:12 REAGEER
Jari
Vergeet Trump niet.
11/05/20 16:12 REAGEER
Zeer ernstig virus, maar aan hem komt 'n einde vroeg of laat, liefst vroeg :-)
11/05/20 17:14 REAGEER
Virussen zullen er steeds zijn, hou je niet tegen .
11/05/20 17:12 REAGEER
zirus
Het beste middel zou kunnen zijn om je immuunsysteem te verbeteren/versterken middels voeding.
Mijn ervaring is dat kefir een probioticum het spijsverteringsysteem optimaliseerd, en Omega-6 olie koudgeperst of extra virgin, zonnebloem- en hennepolie, die zuurstof beter toegankelijk maakt voor de lichaamscellen. Dit geeft een zodanige versterking van het immuunsysteem, dat je niet veel last meer hebt van virussen. Het geeft bovendien bescherming tegen allerlei chronische ziekten. Probeer het maar eens uit en het kost bijna niets. Dit natuurlijk naast een gezond en gevarieerd eetpatroon. Asjeblieft.
11/05/20 21:30 REAGEER
Nans de Gier
heel goed gezien en geen gif in je lijf laten spuiten door zakkenvullers zoals deze organisaties bestaan door de geldstromen die ze onrechtmatig toe eigenen via leugens.
12/05/20 14:13 REAGEER
Nans de Gier
ik heb geen vertrouwen in de WHO , alleen al om het gegeven dat een limburgse arts een adquate behandeling gaf aan 8 Corona patienten en 100 % resultaat boekte .Plus dat 2 amerikaanse artsen zeggen het tegenovergestelde van wat de WHO adviseert. Het gaat om miljarden . Dus een simpele oplossing van de arts in Limburg willen ze niet , dat levert ze geen geld op ,maar mensen die beter worden en daar is het hen niet om te doen. Trump gaf ook al geen geld meer aan dit vage instituut, die vele miljoenen krijgt van de Bill Gates Foundation . Ook het Rivm staat op de payrol van Gates. Dus open eerlijk en transparant anders afschaffen deze vage organisaties, we kunnen het zelf wel oplossen met een paar welwillende landen.
12/05/20 14:12 REAGEER
GreM
Daar gaan we weer! Bill Gates is de duivel en Trump de verlosser!
13/05/20 11:25 REAGEER
Donkey
Nans De Gier : Ik heb nog nergens iets gelezen over die succesvolle behandeling door een Limburgse arts. Het zou toch nogal stom zijn van de ganse mensheid dat ze, als dit echt waar is, het te negeren. Er vallen dagelijks duizenden doden en er liggen wereldwijd nog duizenden zwaar aan het strijden om in leven te blijven. Trump is helemaal geen goeie adviseur als het om deze problematiek gaat , of zou jij dettol of javel gaan drinken als je ziek wordt. De WHO een vage organisatie noemen is ook hilarisch. Je beseft blijkbaar amper wat die doet. Dat Trump nu iedereen anders de schuld geeft omdat hij helemaal geen idee heeft hoe dit aan te pakken is ook duidelijk. De VS is goed op weg om de meest dodelijke zone te worden wat betreft Corona. Je ziet wat er gebeurt is in Groot Brittanie, eerst negeerde Johnsson de epidemie, tot hij het aan de lijve ondervond, en nu doen ze daar iets gelijkaardig als Belgie en Nederland. Nog eens : er bestaat geen simpele behandeling voor covid-19 en niemand is op zoek naar een dure. Hou je ver van onzin van louche figuren.
13/05/20 13:10 REAGEER
Henricus2
Dan zou u misschien een gevolgtrekking kunnen maken omtrent de gecorrumpeerde main-stream-media.
9/10/20 17:13 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels