Deel via

Is er ook iets positiefs aan corona?

August 2020
Nee, het coronabeestje is nog lang niet overwonnen. Het virus laat zich niet zomaar terugdringen, en het valt af te wachten of we nog ooit terug kunnen naar ons 'normale' leven van weleer. Maar heeft deze pandemie ook positieve gevolgen?

Winston Churchill zou hebben gezegd: 'Als je door de hel gaat, stop daar dan niet. Dit is geen plek om te verblijven.' Het coronavirus blijft wereldwijd talloze doden veroorzaken, maar het maakt duidelijk dat de wereld er in de toekomst helemaal anders zou kunnen uitzien.

Corona heeft wereldwijd voor massa's doden gezorgd en blijft ons leven zwaar beïnvloeden. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Voor het eerst in ons leven daalt de uitstoot van broeikasgassen fors. Satellietbeelden van luchtverontreiniging tonen een grote vermindering van stikstofoxiden in verschillende delen van de wereld. Het coronavirus zorgt voor een verbetering op korte termijn, aangezien de wereldwijde sluiting van de industrie en de drastische vermindering van het verkeer het verbruik van fossiele brandstoffen en de vervuiling hebben verminderd. Tegelijkertijd verbetert de luchtkwaliteit. Allicht is dat helaas maar een tijdelijk effect.

Klimaat

Pessimisten zullen beweren dat het coronavirus de wereldwijde klimaatverandering uit de publieke discussie dwingt en daarom een ​​gevaarlijke afleiding is van de belangrijkste klimaatdoelen. Optimisten, aan de andere kant, zullen zeggen dat het ons er allemaal aan herinnerde hoe vergankelijk het leven is en dat de natuur superieur is aan de mens.

Covid-19 zal hopelijk afnemen en in het beste geval uit beeld verdwijnen. Laten we hopen dat we tegen die tijd een paar dingen hebben begrepen. Kan de overgang naar een koolstofvrije economie vertragen door de daling van de olieprijzen? Het blijft voorlopig koffiedik kijken.

Mondiale problemen samen aanpakken

Nationale grenzen en nationaliteit spelen geen rol bij mondiale problemen zoals Covid-19 of klimaatverandering. Een groot verschil is dat er al geruime tijd over klimaatverandering wordt gesproken en er wordt aangenomen dat de gevolgen niet direct zullen optreden, maar ergens in de toekomst. Tegelijkertijd brengt het een gevoel van hulpeloosheid teweeg.

Landen moeten samenwerken om het dreigende gevaar aan te pakken en staten moeten erkennen dat het probleem onmiddellijke actie vereist. Nationale grenzen en nationaliteit spelen geen rol bij mondiale problemen.

Een groot verschil is dat er al decennialang over klimaatverandering wordt gesproken en er wordt aangenomen dat de gevolgen niet direct zullen optreden, maar ergens in de toekomst. Tegelijkertijd brengt het een gevoel van hulpeloosheid over.

corona2 Corona stimuleert creativiteit

Periodes van grote plagen zijn altijd al een bron van inspiratie geweest. Grote denkers als William Shakespeare en Isaac Newton hebben hun beste werk geleverd in quarantaine toen de pest woedde. Laten we hopen dat de gelukkigen die momenteel vanuit huis werken of studeren de nodige inspiratie krijgen.

Sociale veranderingen

De pandemie zal, ongeacht de duur ervan, zeker tot enkele diepgaande sociale veranderingen leiden. Het zal waarschijnlijk onze wereldbeelden in twijfel trekken en ons dwingen onze prioriteiten te herzien om nieuwe crisissen te voorkomen of voor te bereiden. Het biedt ons ook een enorme kans om te leren. Bedrijven moeten communiceren, maar de crisis heeft aangetoond dat we in staat zijn om zinvolle oplossingen te vinden en ons aan te passen. Deze leerervaring zal de manier veranderen waarop we ons werk organiseren. Het valt nog te bezien of de landen waar een quarantaine werd opgelegd in staat zullen zijn om enkele van de gehaaste duurzame praktijken te handhaven om het risico op COVID-19-infectie te verminderen. Telewerken vanuit huis bijvoorbeeld.

Dam tegen vreemdelingenhaat?

Zoals de Italiaanse socioloog Ilvo Diamanti terecht opmerkte: “De wereld heeft geen onoverkomelijke grenzen meer. Je zou jezelf moeten verdedigen tegen de hele wereld. Om niet besmet te raken en door anderen te sterven of om zelf het virus te worden, zouden we eenzaam moeten sterven. Dat is een groter risico dan het coronavirus zelf. ”

Auteur: Stefaan Van Laere

19 reacties

aronjaco
Mooi , zinvol artikel, filosofie. Ja , corona zal ons laten inzien hoe klein we zijn ten opzichte van de natuur. Al bij al zal blijken dat wij , de mens de hoogmoed het best kan verlaten en zich het beste kan verlaten op de natuur. Welke oorzaak ligt aan de basis van het corona gebeuren. Voorlopig niemand die dat weet , maar zeker is , na corona komen andere oncontroleerbare dingen, op ons af. Doen we niets fundamenteels , wel dan zijn we straks gezien.
3/08/20 14:34 REAGEER
denbompa1
Het herhaalt zich. De natuur verdedigt zich zelf. Als de oergrond is uitgemolken brengt hij niks meer voort.
Wij zijn gewoon met teveel mensen op deze aardkloot en de chinezen - niet mijn favorieten - hebben dit al jaren geleden voorspelt. Eén kind per gezin.
En dan zetten wij de grensen wagen wijd open, gieten we beton waar geen regen in doordringt maar waar appartementen groeien en de bevolkingsaanwas niet mer te stutien is.
Ik zou nog meer kunne schrijven maar ik ben bijna 77 en ik bekijk het wel. Hoop iik.
3/08/20 15:13 REAGEER
Camilla
Ja, tegenwoordig is het mijn kinderen, uw kinderen en die van ons , precies of die kinderen zullen het later wel oplossen onze stommiteiten.
Religieus leven , of op een hoger of dieper niveau leven, dat telt niet meer mee, dat is precies voorbij, maar het maakt wel heel gelukkig , hetgeen de meeste mensen niet meer kennen, geluk.....
ze zoeken het overal waar het niet te vinden is.
Milla
3/08/20 15:27 REAGEER
Camilla
Het geluk ligt voor een groot deel in jezelf , en in hetgeen je kunt betekenen voor een ander, dus zoek het niet te ver. Gebruik de coronatijd om je eigen interesses en creativiteiten te ontwikkelen ...en uit te proberen...
Milla
3/08/20 15:34 REAGEER
Seke
Met jezelf bezig zijn, zal de wereld niet verlossen van allerlei plagen die er zijn en die nog moeten komen.We hebben een Schepper die almachtig is, en ook de enige die weet wat er gebeurd en ook kan helpen! Maar Deze is door de mensen die het allemaal veel beter weten en kunnen allang uit onze maatschappij verbannen. Alleen als ze nog veel verder in de shit geraken door onlusten en oorlogen, hongersnoden delven ze Hem terug op!!!!!!
5/08/20 12:04 REAGEER
Kireluhnav
Gezien Professor Annemieke nog niet zo lang geleden blokletterde dat de 65+-ers in quarantaine dienden geplaatst, en uiteindelijk blijkt dat nu de "jongeren" hun deel van de koek krijgen, kan ze misschien ootmoedig toegeven dat ze zich vergist heeft en haar volgende "expertise" misschien beter toespitsen op een vaccin waarmee discipline gestimuleerd wordt, en niet de feestdrang.
3/08/20 15:43 REAGEER
GreetjeRust
Positief : voor het eerst in jaren, kwamen buren aarzelend op straat om dan 3 maanden lang elke dag om 20 uur in de handen te klappen, als steun voor alle mensen die ons in de watten legden !
Want die waren er wel, en ze waren met velen, niet alleen in de zorg maar ook in andere sectoren opdat de wereld zou blijven draaien !!! De kinderen van de buren lieten anderen zien dat er geen verschil bestaat tussen ras, kleur of leeftijd ! Nog steeds houden diezelfde buren elkaar een beetje in het oog en dit niet uit bemoeizucht maar uit empathie ! Een stap vooruit in die kleine burenwereld maar mocht dit uitbreiden in wat voor een fantastische wereld zouden we dan leven !!
3/08/20 16:07 REAGEER
Dicksy
Bij ons net hetzelfde. Buren in de straat om elke dag om 20 uur in de handen te klappen als steun voor het verzorgend personeel. Op 2 juli kon ik dan wel zien dat diezelfde burgers hun voertuig aan het volladen waren met reiskoffers om op reis te vertrekken. Begrijpe wie kan, ik kan het alvast niet.
6/08/20 13:37 REAGEER
Stone
In relatie gaan met je omgeving is net hetzelfde als twee eenden op zoek naar hun aas in een
wereldse vijver :" De te langer zij moeten zwemmen , kopje ondergaan , hindernissen nemen, valkuilen overwinnen , terugkoppelen en geduld uitoefenen" :' des te smakelijker dit aas zal zijn en
wanneer beiden de oever bereiken en het riet induiken dan zal de paring des te harmonischer en met empathie verlopen en zal het resultaat des te sympathieker zijn , namelijk een Gezonde geest
in een Gezond lichaam ' !
Gaston.
3/08/20 17:01 REAGEER
GRR
Niet zo lang geleden, zag ik op TV de Vlaamse Bouwmeester zijn stelling verdedigen dat mensen, om energie efficiënter te leven, samengepakt in appartementen moesten gaan leven!
Corona heeft aangetoond hoe zwaar deze 'expert' ernaast was en is!
Het ergste is dat beleidsmensen hem steunden en ernaar luisterden.
Het Corona-virus is erg maar dergelijke denkers vind ik even erg! En er zijn veel dergelijken die over zullen blijven nadat Corona door een of andere vaccin verdreven zal worden.
Gr
3/08/20 17:38 REAGEER
Minidom
En als we nu eens alles uit een andere hoek bekijken, is het wel juist, al die cijfertjes, ideeën en veronderstellingen en maatregelen, waar ze ons nu mee opzadelen.
Of zou dit een soort van experiment zijn of een nieuwe vorm van optreden door onze heersers, regeringen e.d. om zou hun doelstellingen te bereiken, tegen de wil in van de bevolking.
Ik zou zelfs durven zeggen, een nieuwe vorm van oorlogsvoering om zo weer de gewone mens met beide voeten op de grond te zetten en hem weer al die mooie verworven rechten en voordelen af te nemen of te beperken en ondertussen ook wereldwijde problemen oplossen of in een betere vorm gieten.
Ik blijf algemeen en ben ook geen genie, maar mijn boerenverstand zegt mij wel dat dit niet alleen het werk is van dat virus.
Zou dit al niet voordien kunnen gepland zijn op wereldniveau ???
Denk daar maar eens rustig over na, ik zie al een ganse reeds zaken, op dit ogenblik, die helemaal niet kloppen, wij zijn op dit ogenblik maar marionetten, maar wie trekt er aan onze koordjes en wie is of zijn de regisseurs en wie heeft het verhaal geschreven?
3/08/20 19:08 REAGEER
GreM
Boeren hebben meer verstand dan wat u laat blijken!
4/08/20 10:28 REAGEER
degroopa
Het zogezegde klimaatprobleem is een kunstmatig opgeklopte problematiek om enorme massa's geld van noord naar zuid te transfereren.Het klimaat verandert continu .We zijn eigenlijk nog altijd aan het herstellen van de kleine ijstijd.Warmere perioden brengen trouwens meer voorspoed en welzijn dan de koudere perioden.En laat ons daar nu precies allicht op afstevenen vermits de voornaamste motor van het klimaat-de zon-door een ongekende minimale activiteit gaat.Daarvan zullen we binnenkort hoe dan ook de gevolgen dragen.De invloed van de mens op het klimaat is trouwens verwaarloosbaar.De zogezegde modellen van het IPCC dienen enkel om paniek te zaaien,vooral dan bij de beleidsmakers.Ze komen in de verste verte helemaal niet overeen met de werkelijke metingen.Maar toch gebruikt men precies het model met de slechtste resultaten als voorspelling.Cfr eens climategate.nl.Zegt genoeg.En wat het covid-19 virus betreft,lees eens deze open brief van een dokter.Zegt ook genoeg hoe de zogenaamde experten virologen en alle andere -logen zich wel expert noemen maar er in feite evenveel vanaf weten als de modale burger maar ons ondertussen wel opzadelen met de meest waanzinnige maatregelen die tot niets dienen: https://kavlaanderen.blogspot.com/2020/07/open-brief-aan-minister-president-jan.html
3/08/20 20:31 REAGEER
GreM
Hopelijk zal de minister-president-jan het houden bij de echte experten en niet bij de zelfverklaarde experten!
4/08/20 10:41 REAGEER
Marijke Schotte
Elke crisis - dus ook deze coronapandemie - haalt bij heel wat mensen het beste in hen naar boven, en bij anderen het slechtste. Bij welke categorie ben ik?
- Er is veel onderlinge hulp en solidariteit ontstaan, vooral tijdens de eerste golf
- veel tweeverdieners hebben opnieuw de vreugde van het onthaasten leren kennen., en willen eigenlijk niet meer terug naar de oude ratrace. Telewerken is nu algemeen aanvaard.
- De natuur heeft een enorme opwaardering gekend. Veel 'stadsmensen' zijn tot de ontdekking gekomen dat vertoeven in de natuur onontbeerlijk is voor een gezond mentaal overleven.
- Waar de jongeren zich ontrefbaar voelden, en voor hen Corona enkel een probleem voor 'oude mensen' was, worden ze nu geconfronteerd met een nieuwe realiteit.
- Wat deze crisis ook duidelijk gemaakt heeft: op onze overheid (politici) kunnen we niet rekenen. In het heetst van de strijd kwam de hulp van privé-initiatieven: zelf maken van mondkapjes, ondernemers die initiatief namen, contacttracing op lokaal niveau want nationaal lukt het niet....
Op politiek vlak heeft Corona de zwakheid en ondoeltreffendheid van ons politiek bestel meer dan bewezen.
- Wij mensen moeten hier positieve lessen uit trekken: meer vriendelijkheid voor elkaar en meer waardering voor de sectoren die er echt toe doen: de zorg, de voeding en de bevoorrading.
Ik wens iedereen heel veel warmte en liefde toe en uiteraard een goede gezondheid
4/08/20 10:27 REAGEER
Ik heb er mijn gedacht over, beter het niet schrijven
4/08/20 20:59 REAGEER
Seke
Alles wat de mensen nog te wachten staat, staat duidelijk beschreven in de bijbel. Lees Lucas 21; 5-38 maar eens. Vooral de vers 10, waar gesproken word over pestilentieën( besmettelijke ziekten) En openbaring 6.8 waar gesproken wordt dat 1/4 van de mensen gedood wordt , waar men nu stillekesaan mee bezig is!
4/08/20 23:08 REAGEER
gaviota
Ook ik dacht dat de huidige crisis de mensen dichter bij elkaar zou brengen, meer tolerant maken....maar niets is minder waar.... Zoals iemand reeds opmerkte : het is een pandemie en geen mirakel!
5/08/20 09:49 REAGEER
jam
Misschien leert het virus ons meer het gevoel te gebruiken dan ons verstand.De mens is deel van de natuur of we willen of niet.Wat ben je met alle miljoenen als een virus u overvalt.luister naar het liedje van Pieter Embrechts:We hebben iedereen nodig.
29/08/20 21:00 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels