Deel via

Stel je financiële toekomst veilig

August 2020
Om te waken over je toekomst is het van groot belang goed over je financiën te waken. Ook wie over een minder groot budget beschikt zal de juiste financiële knopen moeten doorhakken om later niet in de problemen te komen. Een doordachte planning van de uitgaven en het klassieke appeltje voor de dorst kunnen later onaangename verrassingen vermijden.
Elke volwassene moet waken over de financiën, maar senioren hebben speciale overwegingen om in gedachten te houden. Wanneer het pensioen nadert of al ingezet is, wijzigen ook onze prioriteiten. Dit betekent meestal een verandering in zowel uitgaven als spaaractiviteiten. Om te zorgen voor je toekomst moet je financiën en geldbeheer tijdig plannen om zo van je pensioen gouden jaren te maken.

Stel jezelf doelen

Het definiëren van je financiële doelen is een cruciale stap bij het beheren van je huidige en toekomstige financiën. Of je nu al het levensniveau hebt bereikt dat je wenst of nog steeds probeert deze doelen te bereiken, je moet ze omschrijven, inclusief professionele en persoonlijke prioriteiten. Senioren moeten zeker nadenken over hoe ze hun resterende jaren willen doorbrengen. Overweeg je (fysieke) hulp in te roepen wanneer de dagelijkse taken moeilijk worden? Als er gezondheidsproblemen ontstaan, blijf je dan het liefst zo lang mogelijk thuis of ben je bereid hulp te krijgen in een of andere zorginstelling? Het antwoord op deze vraag zal helpen bepalen hoeveel geld je voor deze uitgaven nodig hebt.
 

Pensioeninkomen

geld1 Senioren kunnen tijdens hun pensionering inkomsten hebben uit verschillende bronnen. Beleggingsinkomsten uit pensioen- of spaarplannen vormen vaak een groot deel van het inkomen van een senior. Het is ook verstandig om indien mogelijk ook tijdens de hogere levensjaren enkele investeringen met een laag tot matig risico voort te zetten om je geld te laten aangroeien.
Sociale zekerheid is een ander voordeel dat voor wat inkomen zal zorgen. Belastingbetalers betalen socialezekerheidsbelasting en verdienen tegoeden tijdens hun werkjaren. De pensioenleeftijd en het bedrag van de inkomsten zijn van invloed op het aantal verdiende tegoeden, wat op zijn beurt weer van invloed is op de uitkeringen. Mensen met een handicap kunnen ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen via de sociale zekerheid. Het is ook mogelijk dat gezinsleden ook socialezekerheidsuitkeringen ontvangen als ze aan de geschiktheidscriteria voldoen. Nabestaandenuitkeringen kunnen worden uitbetaald aan een echtgenoot of personen ten laste bij het overlijden van een senior die socialezekerheidsuitkeringen ontvangt, als aan de toelatingscriteria is voldaan.

 

Hoe te plannen

Een goede planning van de toekomst omvat een strategie op zowel korte als op lange termijn. In het begin is het verstandig om je potentiële levensduur te bepalen, zodat je een plan kan opmaken om niet in de problemen te komen. Een planning van je levensstijl omdat je dagelijkse levensstijl en activiteiten een directe invloed hebben op de duur van je geld. Het is ook nuttig om binnen je mogelijkheden wat geld opzij te zetten in een noodfonds, zodat je onverwachte uitgaven kan betalen als deze zich voordoen. Houd bij het plannen van je pensioeninkomen rekening met mogelijke belastingverplichtingen waarvoor je mogelijk verantwoordelijk bent.
 

Gezondheidszorgplanning

Een planning voor gezondheidszorg en langdurige zorg tijdens de hogere jaren is een belangrijke financiële factor. De mutualiteit kan tussenbeide komen bij sommige kosten voor gezondheidszorg, maar veel senioren hebben ook een aanvullende medische verzekering nodig. Langdurige zorg kan thuiszorg, begeleid wonen of verpleeghuiszorg omvatten. Veel senioren voegen een langdurige zorgverzekering toe aan hun dekking.
 

Planning tot ons levenseinde

geld2 Plannen maken voor het levenseinde is nooit prettig, maar het is een belangrijke stap zeker te zijn dat je  nabestaanden na je overlijden niet in de kou komen staan. Een levensverzekering is een manier om voor je partner en personen ten laste te zorgen. Het maken van een testament om je bezittingen en persoonlijke eigendommen te verdelen, is ook een goed idee, omdat het verwarring of conflicten na je overlijden helpt voorkomen. Als je gezondheid van invloed kan zijn op je vermogen om voor je eigen financiën te zorgen naarmate je ouder wordt, kan je ook de mogelijkheid overwegen om iemand een volmacht te geven zodat deze je zaken kan regelen.
 

Stel een budget op en beheer je cashflow

Je kan software gebruiken om je budget op te stellen, of dat gewoon op papier doen. Om je bestedingsplan op te maken, moet je alle bronnen van inkomsten identificeren, inclusief overheidsuitkeringen, pensioenen, investeringen en zo meer. Leg inkomsten en uitgaven naast elkaar om er over te waken dat je genoeg geld hebt om in de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien en budget vrij te houden voor bijkomende uitgaven zoals reizen, geschenken en amusement.
Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

DGBel
Op het ogenblik lijkt het wel of beleggen ook niet meer in aanmerking komt als spaarvorm. Onze beleggersclub denkt daar anders over! Na slechte tijden komen er altijd weer goede tijden en wij spelen daarop in.
Als je wel iets ziet in het beleggen in aandelen, maar je durft er niet goed in je eentje aan te beginnen, is een beleggersclub misschien een aantrekkelijk alternatief.
Wij zijn een kleine beleggersclub die in de loop der jaren een solide portefeuille heeft opgebouwd. Op dit moment tellen wij 6 leden, maar er mogen er nog enkele bijkomen. Leeftijd speelt geen rol, onze jongste lid is 36 jaar en ons oudste 71.
Als je lid zou willen worden, betaal je een intredesom die gebaseerd is op de waarde van de portefeuille van de club op dat moment, gedeeld door het aantal leden, en verder een maandelijkse inleg van € 50,-.
Wij komen maximum één keer per 6 weken bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en eventuele beslissingen te nemen. Verder houden wij contact via e-mail en WhatsApp en houden we ‘vergaderingen’ online.
Alle beslissingen worden op democratische wijze genomen.
Voor wie hierin is geïnteresseerd en woont in de wijde omgeving van Roeselare, kan contact opnemen via dolf.gregoire@telenet.be om eens vrijblijvend te komen kennismaken.
31/08/20 11:25 REAGEER
keryan
Wie slim is legt tijdig een appelt6voor de dorst opzij. Heb Ik ondanks een laag inkomen gedaan en daar pluk ik nu de vruchten van.
31/08/20 20:24 REAGEER
sola
Zo is dat, je moet niet beginnen te sparen als je 65 bent en dan maar zeuren dat je niet toekomt met je pensioen of dat je geen extraatjes kunt doen. Geniet van je dag.
4/09/20 16:05 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels