Deel via

5 'goednieuwsverhalen' uit 2020

December 2020
2020 was voor velen om de welbekende redenen niet echt een schitterend jaar. Maar we zouden vergeten dat er ook goede dingen gebeurd zijn. Deze 5 'goednieuwsverhalen' kunnen je misschien helpen om toch met enige positiviteit op dit bewogen jaar terug te kijken.

Honden tonen een neus voor archeologie

goednieuws2 Het vermogen van honden om de geur te volgen heeft archeologen geholpen graven uit de ijzertijd in Kroatië te ontdekken die bijna 3.000 jaar oud zijn. Vedrana Glavaš, een archeoloog aan de Universiteit van Zadar, gebruikte een Belgische Mechelse herder en Duitse herdershonden die eerder hadden geleerd graven te snuffelen in strafrechtelijk onderzoek.De honden waren in staat om verschillende grafkisten met menselijke botten en artefacten te lokaliseren in een fort op een heuvel in het Velebit-gebergte aan de Adriatische kust.Hondenneuzen maken geen fouten. Veel archeologen zijn op zoek naar begraafplaatsen van nederzettingen. Ik denk dat honden bij dit soort onderzoek een grote rol kunnen spelen. (Vedrana Glavaš)

[Bron: The Guardian]

goednieuws3 Dochter redt moeder door snel ingrijpen

Damien Galvin was op weg naar zijn werk in de buurt van Cork, Ierland, toen hij tot zijn verrassing een FaceTime-telefoontje kreeg van zijn dochter Priya. De vijfjarige, die pas recent FaceTime had leren gebruiken, vroeg in tranen om alarm te slaan omdat haar moeder thuis was ingestort. "Ze zei dat mama haar thee dronk en dat ze nu op de grond lag", zei Galvin. "Ze draaide de camera om en ik zag dat mijn verloofde erg overstuur was. Ze kon niet opstaan."

Mary had een beroerte gehad. Galvin was een eind van huis, dus belde hij snel Mary's zus, die haar man naar het huis stuurde.De voordeur was op slot, maar Priya slaagde erin de achterdeur te openen en hem binnen te laten. Een ambulance bracht Mary naar het ziekenhuis, waar de dokters aan Priya's snelle denken het leven van haar moeder hadden toegeschreven.

Met een beroerte is tijd kostbaar. Mijn dochter weet het niet, maar ze is een held. (Damien Galvin)

[Bron: The Journal]

goednieuws4 De verspilling van voedseloverschotten verminderen

Elke dag worden enorme hoeveelheden voedsel weggegooid omdat supermarkten producten uitladen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken; restaurants, cafés en bakkerijen verwijderen niet-opgegeten maaltijden en etenswaren om vergelijkbare redenen. Nu vermindert een app genaamd Too Good to Go deze verspilling. De app, bedacht in Kopenhagen, biedt gebruikers in 14 Europese landen toegang tot onverkochte, veilig te eten producten van deelnemende leveranciers. Het eten wordt gemiddeld verkocht aan een derde van de normale prijs. Too Good To Go, gelanceerd in 2016, is intussen al gedownload door 22 miljoen mensen in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Spanje, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en het VK.

Gebruikers kunnen zien welke verkooppunten in hun buurt die dag overtollig voedsel beschikbaar hebben, dat ze dan tegen sluitingstijd kunnen ophalen. De app helpt huishoudens met beperkte budgetten, biedt naar schatting 100.000 maaltijden per dag, en speelt ook een rol bij het verminderen van klimaatverandering.

Voedselverspilling draagt ​​bij tot acht procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Samen kunnen we voedselverspilling tegengaan en ervoor zorgen dat overtollige producten van hoge kwaliteit niet in de prullenbak terechtkomen. Onze missie is een wereld waarin geproduceerd voedsel ook geconsumeerd wordt. (Mette Lykke, CEO van Too Good To Go)

[Bron: CNET, The Grocer]

goednieuws5 Albatrossen houden illegale visserij in de gaten

 
Albatrossen werden gebruikt om illegale visserij in de Indische Oceaan op te sporen in een baanbrekend onderzoek door onderzoekers van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS). Illegale visserij kost wereldwijd naar schatting 19,5 miljard euro per jaar, maar het volgen van boten via satelliet kan traag, kostbaar en onnauwkeurig zijn. Het team maakte aan 169 zwervende albatrossen sensoren vast die de radar van een boot detecteren. De sensoren kunnen vervolgens bevestigen of de transponder van de boot, waarmee autoriteiten het schip kunnen volgen, is ingeschakeld. Transponders worden vaak uitgeschakeld tijdens illegale visserij.
Volgens CNRS-teamleider Henri Weimerskirch zijn albatrossen ideale spoorzoekers .Het zijn grote vogels die grote afstanden reizen en zich erg aangetrokken tot vissersschepen voelen. Over een periode van zes maanden gaf ongeveer een derde van de schepen die in de Zuid-Indische Oceaan werden gedetecteerd, hun verblijfplaats niet door, zo bleek uit het onderzoek. Deze goedkope vorm van bewaking kan een aanvulling kan zijn op satellietbewaking. We hebben aangetoond dat het mogelijk is. (Henri Weimerskirch)
[Bron: New Scientist]

 

 De kunst van het gesprek leeft voort

 
Voor de Arc de Triomf in Barcelona plaatste de 26-jarige Adrià Ballester twee opvouwbare stoelen en een bord in grote letters met de tekst: "Gratis gesprekken!" Iedereen is welkom om te stoppen, te zitten en met hem te praten in het Spaans, Engels of Catalaans over alles wat ze maar willen.
"Het idee is om een ​​tijdje vrijuit te praten. We zijn de kunst van het praten kwijtgeraakt. We leven in een wereld waarin het vaak gemakkelijker is om een ​​bericht naar iemand uit een ander land te sturen dan om onze buren goedemorgen te zeggen. (Adrià Ballester)
goednieuws6 Hij plaatst foto's van zichzelf en degenen die ervoor kiezen om te chatten, samen met hun reflecties en soms verrassende onthullingen. Soms voelt hij zich een therapeut.
Een 70-jarige Litouwse vrouw vertelde zelfs over de jaren die ze in een Russisch concentratiekamp had doorgebracht. Tijdens de coronaviruscrisis nam Ballester het gesprek online door randompenpals.com op te zetten, een site die gebruikers uitnodigt om "binnen 10 seconden een penPal in quarantaine te krijgen". Hij is van plan een manifest te publiceren en wil zijn initiatief verspreiden naar andere grote steden over de hele wereld.
 
[Bron: El Pais]
Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Goed zo , heb er geen boodschap aan, toch bedankt :-)
21/12/20 19:17 REAGEER
LUCKVEE
Van een 'goednieuws verhaal' verwachtte ik fijne initiatieven en ervaringen die inspirerend kunnen werken voor ons allen.
zoals daar zijn:
- ik heb een aantal voederhuisjes en nestkastjes in mekaar geknutseld voor de kleinkinderen. Zelfs de buren en vrienden hebben er interesse voor. Enige aanpassingen aan een wijnkistje is al het halve werk. Resultaat... nuttige tijdsbesteding met een doel, sociaal contact en erkenning.
- ik spreek af met verre en dichte vrienden om een wandeling te maken in een dorp dat wij totaal niet kennen. Het is verrassend dat er echt, bijna in elk boerengat wandelroutes bestaan.
- ik heb een aantal gemeenschappelijke vrienden die elke zaterdag de, super spitsvondige, KARELS Crypto van de Standaardbijlage trachten op te lossen. 'heb jij dit gevonden' = Sociaal contact.
- met onze muziekvereniging hebben wij een whatsApp groepje waar we DAGELIJKS contact houden door zelden nuttige, doch meestal grappige meldingen, filmpjes en dies meer te posten.
- ik bel zelf mensen op die ik in 'normale' omstandigheden zou tegen komen. Het valt mij op dat deze 'deugddoende' gesprekken veel langer duren dan normaal en dat er veel meer harten worden gelucht.
- ik heb met de kinderen een 'relatief' samenhorigheidsgevoel door een wekelijkse online meet toestand en dat helpt enorm.
- ik mis een aantal knuffelmomenten, maar door mijn attitude sta ik er echt niet alleen voor , en dat wens ik iedereen van harte toe.
22/12/20 00:47 REAGEER
Ik vind het prachtig voor u, goed bezig, hou vol.
22/12/20 03:14 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels