Deel via

Dit is waarom je beter wel met vreemden praat

January 2022
Heb je het soms ook moeilijk om met vreemden te praten? Ik geef het toe, het is niet altijd gemakkelijk om onbekenden aan te spreken en een gesprek te beginnen. Op zich is er niets mis mee om op je hoede te zijn, maar toch kan het soms vervelend zijn. Onze huiscoach Wim Annerel geeft je enkele nuttige en gemakkelijke tips mee om bij wijze van goede voornemen voor 2022 toch de stap te durven zetten.

Geregeld neem ik de trein, en wanneer ik me in een grote stad zoals Brussel verplaats ook al eens de metro.

Op het openbaar vervoer zijn er blijkbaar twee ongeschreven regels: niet praten met vreemden en geen oogcontact maken.

Want stel je voor dat je een beleefde hallo zegt tegen iemand en dat die dat als toestemming beschouwt om zijn hele levensverhaal te berde te brengen. Of dat iemand jouw hallo als een persoonlijke belediging ervaart en je de rug toekeert.

Het lijkt vaak veiliger om in de luchtbel van eenzaamheid te blijven.

Maar hebben we gelijk dat we zo op onze hoede zijn?

Volgens een studie zouden we wel eens een vitale kleine boost voor onze dag kunnen missen door het gezelschap van vreemden te mijden.

In negen afzonderlijke experimenten vroegen onderzoekers van de University of Chicago Booth School of Business aan gewone pendelaars in het openbaar vervoer om een van deze te doen:

–       hun woon-werkverkeer doen zoals gebruikelijk,

–       een poging doen om met een vreemde te praten,

–       of in eenzaamheid zitten.

Ondanks de voorspelling dat praten met vreemden de minst prettige ervaring zou zijn, bleek het achteraf, wanneer het de pendelaars werden gevraagd, de meest prettige ervaring te zijn.

Een van de auteurs van het onderzoek, professor Nicholas Epley, legt uit: “Verbinding maken met vreemden op de trein brengt op lange termijn misschien niet dezelfde voordelen met zich mee als verbinding maken met vrienden, maar pendelaars op een trein meldden een beduidend positiever woon-werkverkeer als ze connecteerden met een vreemde dan wanneer ze in eenzaamheid zaten.

Het feit dat dit het tegenovergestelde was van wat ze verwachtten is fascinerend.
Epley gaat verder:

Dit misverstand is vooral jammer voor het welzijn van een persoon, omdat het woon-werkverkeer steeds wordt beschouwd als een van de minst aangename ervaringen in de gemiddelde dag van een persoon.

Dit experiment suggereert dat een verrassend tegengif voor een verder onaangename ervaring heel dichtbij kan zitten.

De auteurs besluiten met de volgende woorden:
De resultaten van onze experimenten voegen zich bij een groeiend aantal onderzoeken die positieve gevolgen van prosociaal gedrag (dat is gedrag dat gericht is op het welzijn van anderen) voor zichzelf suggereren.
Of het nu gaat om geld uitgeven aan anderen versus zichzelf, zich rechtvaardig gedragen in plaats van egoïstisch, of dankbaarheid versus minachting uiten, prosocialiteit lijkt niet alleen in het voordeel van anderen te zijn, maar ook in het voordeel van zichzelf.
Op een steeds drukker wordende planeet kan het misverstand over de voordelen van sociale betrokkenheid steeds problematischer worden.

Heb jij al een ervaring met het aanspreken van iemand die je niet kende?

Of probeer je dit eens uit, en spreek je iemand aan op het openbaar vervoer?

Laat me gerust weten wat jouw ervaring hiermee is.

Neem je nooit het openbaar vervoer?

Kijk dan eens of je iemand kan aanspreken in een openbare ruimte zoals een winkel.

Zelfs anoniem

Het onderzoek op het openbaar vervoer laat zien dat prosociaal gedrag leidt tot meer welbevinden. Bij dit onderzoek was er dus contact tussen mensen.

Een nieuw onderzoek laat zien dat prosociaal gedrag jouw welbevinden en energie ten goede komt zelfs als je geen contact hebt met de ander.

In dit nieuwe onderzoek kregen deelnemers in de experimentele groep de gelegenheid om anoniem prosociaal gedrag te vertonen in een computerspel. Deelnemers in de controlegroep kregen die gelegenheid niet.

Deelnemers in de experimentele groep ervoeren meer positieve gevoelens, meer zinvolheid en meer vitaliteit. Bovendien presteerden zij vervolgens beter op een test die aangaf dat ze meer energie hadden.

Eenvoudig gezegd: iemand helpen – ook al weet die niet dat jij de helper bent – of gewoon iemand aanspreken, zorgt er niet alleen voor dat die ander zich vaak beter gaat voelen, maar ook jijzelf.

Probeer het eens uit, en laat hieronder weten hoe het was.

En ontdek hier nog 3 tips om jouw eigen stemming te verbeteren.

Auteur: Wim Annerel

8 reacties

TimV
Het vraagt wel even een drempel om te overwinnen, maar wanneer ik effectief een vreemde aanspreek, reageert die zo goed als altijd positief. En ik voel me daar achteraf altijd supergoed bij.
3/01/22 09:44 REAGEER
Helena van Troje
Daar heb ik geen problemen mee. Integendeel, als ik al eens de trein nam had ik steevast een medereiziger die zomaar een praatje aanknoopte. Durf ik me ergens aan een bushalte op een bankje zetten, binnen de kotste keren zit er iemand naast mij en als ik niet oppas heb ik het hele levensverhaal. Kom ik buiten kan ik steevast de weg wijzen, in alle talen van de wereld met handen en voeten als het moet...
3/01/22 12:15 REAGEER
Nimue
Mijn strategie : al lachend van start gaan. Lukt elke keer. Op zure zeurders zit immers niemand te wachten. En het lukt écht overal en zowaar met iedereen.
Leeftijd, taal of kleur speelt geen rol. Wonder boven wonder kunnen alle mensen naast "teksten" ook nog altijd praten. Als je er mee babbelt, komen er zeer interessante onderwerpen aan bod en dikwijls wordt er flink gelachen.
Het mag gezegd worden dat een gesprekje best gezellig kan zijn.
En is er soms eens eentje die niets wil zeggen.. tjaa , ik sta soms ook wel eens met het verkeerde been m'n bed uit. Geen erg ! de volgende doet wel beter. Er moet gewoon iemand van start gaan.
3/01/22 15:30 REAGEER
wimverbeke
Zomaar iemand durven aanspreken is een overwinning op jezelf!
3/01/22 15:50 REAGEER
Nancy De Ceuleneer
Heel interessant artikel, dat tot 'nadenken' stemt
5/01/22 20:04 REAGEER
Cyper
Ik ondervind toch vaak dat de meeste mensen je dat niet in dank aannemen, als je out of the blue zomaar tegen hen begint te babbelen. Ze kijken je dan aan alsof ze niet gauw genoeg ergens in een gleuf kunnen kruipen om aan jou te ontsnappen.
Ik heb soms de neiging te vragen: "wat is er, zie ik er uit of ik een seriemoordenaar ben of zo?" :"-D
6/01/22 00:41 REAGEER
jam
Ik doe zoals mijn moeder,ik praat tegen iedereen.En er zijn inderdaad mensen die verwondert zijn of laten merken dat ze er niet van houden.Met oudjaar nog in een lange rij wachten aan de deur bij de beenhouwer .Iemand zegt of vraagt iets,we moeten nog even lang wachten maar het wachten is minder lastig. En belangrijk ,we hoeven ons geen zorgen te maken dat het vlees of beleg op is zoals in de oorlogsjaren.
9/01/22 23:15 REAGEER
jam
Meestal vind ik de wachtzaal bij een dokter lastig.
Ik moest controle wegens ziekte op de dienst radiologie.
Een bekende met soortgelijke ziekte kwam ook op controle.
Zij moest net als ik een controlevloeistof drinken..De smaak beviel haar niet en vroeg of ik het wou opdrinken.We begonnen te praten en grappen te vertellen over onze ziekte.Ik stelde haar voor om een webside te maken"de lustige k lijders".Ons geprek kalmeerde de daar ook aanwezige patienten,die ons gesprek hoorden.
Bij het onderzoek vroeg de verpleger haar ;kan je elke dag komen(om gespannen patienten te kalmeren)
16/01/22 20:11 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels