Deel via

Familiehulp dankt haar vrijwilligers

March 2022
Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger brengt Familiehulp graag hulde aan alle vrijwilligers waar deze thuiszorgorganisatie met veel plezier een beroep op mag doen. Want vrijwilligers zijn ‘onbetaalbaar’. Een van hen is Nelly (72 jaar), die al drie jaar paraat staat in dagverzorgingshuis NOAH Werchter.

Ter herinnering: wat is NOAH nu weer?

 NOAH is de overkoepelende naam van 40 kleinschalige dagverzorgingshuizen van Familiehulp. In NOAH kunnen oudere personen met een zorgbehoefte in een huiselijke omgeving samen een gezellige dag doorbrengen.

We organiseren er leuke activiteiten, zoals koken, wandelen, op uitstap gaan, gezelschapsspelletjes, kaarten, breien, televisie kijken en knutselen. Onze klanten kunnen ook altijd een beroep doen op de goede zorgen van onze verzorgenden. Zo wil NOAH een plaats zijn waar iedereen zich thuis voelt. Niet voor niks staat NOAH voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid.

Bovendien willen we met NOAH een dam opwerpen tegen de toenemende vereenzaming bij senioren. Door naar NOAH te komen, genieten mensen van nieuwe sociale contacten en gezelschap. We zijn er ook voor mantelzorgers: omdat wij hun partner of ouder opvangen, kunnen zij even tot rust komen of wat tijd voor zichzelf nemen.

De rol van vrijwilligers

Niet alleen onze verzorgenden staan in NOAH klaar voor onze klanten. In verschillende locaties van NOAH kunnen we een beroep doen op vrijwilligers. Deze mensen zijn voor ons van goudwaarde. Ze organiseren activiteiten of gaan mee op uitstap. Maar vooral zijn ze er voor onze klanten. Omdat menselijke warmte, een goed gesprek, respect en dankbaarheid bij Familiehulp geen holle begrippen vormen.

Vrijwilliger in de kijker: Nelly Meulemans

Nelly Meulemans Een van onze vrijwilligers is Nelly (72 jaar), die al drie jaar paraat staat in ons dagverzorgingshuis NOAH Werchter.

“Ik heb NOAH leren kennen via mijn buurvrouw, die professioneel actief is in NOAH. Zij vertelde me over het concept van dagverzorging. Het samenzijn, de toffe activiteiten, de uitstapjes naar Scherpenheuvel,… het leek me leuk om daar aan te kunnen meehelpen. Toen Kathleen zei dat ze op zoek was naar vrijwilligers voor NOAH heb ik snel toegezegd. Na de eerste keer was ik meteen verkocht.”

Sinds drie jaar ga ik elke dinsdag naar NOAH Werchter. Ik help bij het koken, dek mee de tafel en ruim af, speel gezelschapsspelletjes en help de klanten om naar het toilet te gaan of zich te verplaatsen. Maar vooral bied ik gezelschap. We praten veel: over het leven, onze familie, onze hobby’s,…

“Je krijgt zoveel dankbaarheid terug. En met sommige mensen smeed je na een tijdje een hechte band. Zo is er Julia. Ze is 93 jaar maar nog helder van geest. Elke keer als we elkaar zien, is het feest. Veel NOAH-klanten zijn op zoek naar sociaal contact. Maar ik geef toe dat ik als vrijwilliger ook geniet van het samenzijn. Het komt van twee kanten.”

Het zit in de genen

“Vrijwilligerswerk zal in mijn genen zitten, vermoed ik. Want naast NOAH was ik jarenlang actief binnen Ferm, het vroegere KVLV. Op maandag vind je me ook terug in een woonzorgcentrum in Wilsele, waar ik meewerk aan verschillende acties tegen armoede. En ik verricht ook nog vrijwilligerswerk voor Gambia. Als vrijwilliger vind ik het belangrijk om respect te krijgen voor wat je doet. Al is het uiteraard ook leuk voor mezelf: je blijft bezig en leert altijd nieuwe mensen kennen.”

Auteur: Peter Catthoor

4 reacties

marina bal
De rol van de vrijwilligers in onze maatschappij kan niet voldoende onderstreept worden. Het draait nu veel te vele om geld en te weinig om belangeloos iets voor een ander doen.
14/03/22 09:41 REAGEER
freddy verbaere
Ik heb zelf al geregeld beroep kunnen doen op vrijwilligers. Mijn dankbaarheid is groot!
14/03/22 12:51 REAGEER
jessie veyt
Leve de vrijwilligers! Hun rol wordt vaak onderschat. Mijn zus doet al tien jaar vrijwilligerswerk in een zorgcentrum en komt soms helemaal overstuur thuis, maar ze blijft gaan omdat ze het gevoel heeft daar mee het verschil te kunnen maken.
14/03/22 15:05 REAGEER
Cindy007
Ik ben zelf 12 jaar vrijwilliger geweest in een rvt tot ik met mijn rug begon te sukkelen. Ik mis het enorm want ik kreeg veel dankbaarheid terug.
15/03/22 15:31 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels