Deel via

Een verrassende manier om persoonlijke problemen op te lossen

June 2022
Hoe komt het dat als andere mensen ons om advies vragen over een probleem, we altijd een oplossing klaar hebben, maar als we zelf met een soortgelijke situatie geconfronteerd worden, we plots niet weten wat we moeten doen? Wim Annerel stelt de vraag, en gaat ook op zoek naar antwoorden.

De Solomon Paradox

 Onderzoekers Igor Grossmann (University of Waterloo) en Ethan Kross (University of Michigan) suggereren dat onze neiging om verstandiger te redeneren over de persoonlijke problemen van anderen tegenover onze eigen problemen veel voorkomt. Deze gewoonte hebben ze de Solomon Paradox gedoopt. In een reeks studies vonden de onderzoekers niet alleen bewijs voor de Solomon Paradox, maar ze vonden ook een truc om deze denkwijze te elimineren. En dus om verstandiger onze eigen problemen op te lossen.

Kunnen we andermans problemen beter oplossen?

De onderzoekers begonnen met de vraag of we wijzer zijn bij het overwegen van andermans problemen dan bij het overwegen van onze eigen problemen. Mensen met een langdurige relatie stelden zich ofwel een situatie voor waarin hun partner hen had bedrogen, ofwel een situatie waarin de romantische partner van hun beste vriend hun vriend had bedrogen.

Nadat ze zich dat scenario hadden ingebeeld, beantwoordden de deelnemers vragen om aspecten van verstandig redeneren te meten – zoals het herkennen van de grenzen van hun kennis, het innemen van het perspectief van anderen, en het zoeken naar een compromis.

problemen2-1140

En de Solomon Paradox werd ook hier bevestigd: de deelnemers die zich het scenario voorstelden waarin hun vriend(in) was bedrogen, scoorden hoger op wijsheid dan deelnemers die zich voorstelden dat ze zelf waren bedrogen.

Dit eerste onderzoek bevestigt dat mensen wijzer zijn als ze redeneren over het probleem van iemand anders in vergelijking met wanneer ze redeneren over hun eigen uitdagingen.

Afstand nemen

Zou het aansporen van mensen om afstand te nemen van hun eigen probleem en het te beschouwen alsof het een probleem van een vriend is, ervoor zorgen dat ze verstandiger redeneren?

Om dit te testen lieten de onderzoekers een nieuwe groep deelnemers zich het relatie-dilemma uit het eerste experiment voorstellen, waarbij dus zijzelf of hun beste vriend bedrogen werden.

Maar deze keer kregen ze de vraag om deze ervaring ofwel vanuit de eerste persoon, ofwel vanuit de derde persoon te bekijken. Deelnemers die hun eigen probleem vanuit een derdepersoonsperspectief beschouwen, scoren hoger in wijsheid dan deelnemers die hun eigen probleem vanuit een eerstepersoonsperspectief beschouwen.

Een mentale stap achteruit zetten tegenover eigen problemen, zorgt er dus voor dat we verstandiger redeneren: we gaan meer denken zoals we zouden doen als we vrienden advies geven.

problemen1 Voor alle leeftijdsgroepen

De onderzoekers vonden ook dat deze resultaten gelden voor mensen van alle leeftijdsgroepen. Dit onderzoek vertelt ons dus dat, ongeacht de leeftijd, mensen eerder geneigd zijn verstandig te denken bij het overwegen van de problemen van een goede vriend dan bij het overwegen van hun eigen problemen. Er bestaat ook een strategie om dit voor jezelf na te bootsen, door bij je eigen problemen ook een derdepersoonsperspectief in te nemen.

Onthoud: de volgende keer dat je te maken krijgt met een persoonlijk probleem, doe dan een stapje terug en denk over je probleem zoals een buitenstaander dat zou doen. Zo maximaliseer je de wijsheid in jezelf!

En ontdek ook deze 7 stappen om moeilijke beslissingen te nemen.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

TimV
Dit werkt echt! Dank voor de tip!
T.
13/06/22 17:48 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels