Deel via

Lachen is gezond

June 2022
Lachen is gezond! Heel wat mensen hebben intussen ons 'Grapje van de dag' ontdekt en krijgen dagelijks SennetPlezier in hun mailbox met telkens een grapje, weetje en ander leuks. Ben jij nog geen lid? Je kan je hier inschrijven en zo elke dag met een lach beginnen.

Begin elke dag met een lach...

Heel wat lezers en sympathisanten ontvangen SenNetplezier, een dagelijkse nieuwsbrief van SeniorenNet met grappen, weetjes,... Door technische problemen lukte dit even niet, maar intussen wordt deze nieuwsbrief weer dagelijks verstuurd. Voor al onze lezers alvast dank voor hun geduld en begrip!

De insteek van deze extra nieuwsbrief is eenvoudig: elke dag met een glimlach beginnen, of anders gezegd een positieve boost die je een opsteker geeft.

De voordelen van lachen

Het is wetenschappelijke bewezen: lachen is een sterk medicijn. Het brengt mensen samen op manieren die gezonde fysieke en emotionele veranderingen in het lichaam veroorzaken.

lachen1 Lachen versterkt je immuunsysteem, verbetert de stemming, vermindert pijn en beschermt je tegen de schadelijke effecten van stress. Niets werkt sneller of betrouwbaarder om je lichaam en geest weer in balans te brengen dan een goede lach.

Humor verlicht je lasten, wekt hoop, verbindt je met anderen en houdt je geaard, gefocust en alert. Het helpt je ook om boosheid los te laten en eerder te vergeven. Met zoveel kracht om te genezen en te vernieuwen, is het vermogen om gemakkelijk en vaak te lachen een geweldige hulpbron om problemen te overwinnen, je relaties te verbeteren en zowel fysieke als emotionele gezondheid te ondersteunen. Het beste van alles is dat dit onschatbare medicijn leuk, gratis en gemakkelijk te gebruiken is.

Als kinderen lachten we honderden keren per dag, maar als volwassenen is het leven doorgaans serieuzer en wordt er minder vaak gelachen. Maar door meer mogelijkheden voor humor en lachen te zoeken, kunnen we onze emotionele gezondheid verbeteren, onze relaties versterken, meer geluk vinden - en zelfs jaren aan ons leven toevoegen.

Lachen is goed voor je gezondheid

Lachen ontspant het hele lichaam. Een goede, hartelijke lach verlicht fysieke spanning en stress, waardoor onze spieren tot 45 minuten ontspannen blijven. Lachen vermindert stresshormonen en verhoogt de immuuncellen en infectiebestrijdende antilichamen, waardoor je weerstand tegen ziekten verbetert.

Lachen veroorzaakt de afgifte van endorfine, de natuurlijke feelgood-chemicaliën van het lichaam. Endorfine bevordert een algemeen gevoel van welzijn en kan zelfs tijdelijk pijn verlichten.

Lachen beschermt het hart. Lachen verbetert de werking van bloedvaten en verhoogt de doorbloeding, wat je kan helpen beschermen tegen een hartaanval en andere cardiovasculaire problemen. Lachen verbrandt calorieën.

Lachen is geen vervanging voor de fitness, maar uit een onderzoek bleek dat 10 tot 15 minuten per dag lachen ongeveer 40 calorieën kan verbranden - wat genoeg zou kunnen zijn om in de loop van een jaar drie of vier pond te verliezen.

Lachen verlicht de zware last van woede

lachen2 Niets verdrijft woede en conflicten sneller dan een gedeelde lach. Door naar de grappige kant te kijken, kun je problemen relativeren en confrontaties uit de weg gaan zonder vast te houden aan bitterheid of wrok.

Lachen kan je zelfs helpen om langer te leven. Een onderzoek in Noorwegen wees uit dat mensen met een sterk gevoel voor humor degenen overleefden die niet zo veel lachen. Het verschil was vooral opmerkelijk voor degenen die tegen kanker vochten.

Ben je nog geen lid?

Nog geen abonnee van SenNetPlezier? Schrijf je hier dan gratis in!

 

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

marina bal
Lachen is inderdaad gezond. Ik doe het elke dag, ook al is mijn gezondheid niet goed. Maar het helpt niet om te zitten kniezen.
28/06/22 08:25 REAGEER
Cindy007
Haha ...
28/06/22 18:50 REAGEER
Hugoo
Ik heb me ''ingeschreven''. Hopelijk komt er nu niet elke dag een flauwe of zelf-uitgevonden-mop, want dat is ''geforceerd'' lachen. Heeft zelfs niets met humor vandoen...
Ben benieuwd.
4/07/22 08:24 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels